MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

195-"Onlar, Allah ile Beraber Başka Bir ilaha Kulluk Etmeyen, Haksız Yere, Allah'ın Haram Kıldığı Cana Kıymayan ve Zina Etmeyen Kimselerdir"[Furkan 68] Ayeti

 

1. Abdullah b. Mes'ud

 

21696 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Hangi günah daha büyüktür?" diye sorulunca: "Seni yaratmış olmasına rağmen Allah'a şirk koşmandır'' buyurdu. "sonra hangisidir?" diye sorulunca: ''Seninle yemek yiyecek korkusuyla çocuğunu öldürmendir'' buyurdu. "sonra hangisidir?" diye sorulunca: ''Komşunun helalıyla zina etmendir'' buyurdu. sonra, Allah bunu tasdik edici olarak: "Onlar, Allah ile beraber başka bir iMha kulluk etmeyen, haksız yere, Allah'ın haram kıldığı cana kıymayan ve zina etmeyen kimselerdir. Kim bunları yaparsa ağır azaba uğrar" ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11368) ve İbn Hibban (4414) rivayet ettiler.

 

 

 

21697 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir adam gelerek: "Hangi günah daha büyüktür?" diye sorunca: "Seni yaratmış olmasına rağmen Allah'a şirk koşmandır'' buyurdu. Adam: "sonra hangisidir?" diye sorunca: ''Seninle yemek yiyecek korkusuyla çocuğunu öldürmendir'' buyurdu. "sonra hangisidir?" diye sorunca: ''Komşunun helalıyla zina etmendir'' buyurdu. sonra, Allah bunu tasdik edici olarak: "Onlar, Allah ile beraber başka bir iMha kulluk etmeyen, haksız yere, Allah'ın haram kıldığı cana kıymayan ve zina etmeyen kimselerdir. Kim bunları yaparsa ağır azaba uğrar" ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4477, 4761, 6001, 6811, 7532, 7520), Müslim (170-1), Ebu Davud (2310), Tirmizi (3182) ve Nesai (7/89) rivayet ettiler.

 

 

 

21698 (3)- Abdullah (b. Mes'üd) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e:

"Ey Allah'ın Resulü! Allah katında hangi günah daha büyüktür?" diye sorduğumda: "Seni yaratmış olmasına rağmen Allah'a şirk koşmandır'' buyurdu. "Sonra hangisidir?" diye sorunca: ''Yemeğinden yiyecek korkusuyla -Abdurrahman bir defasında ''Seninle yemek yiyecek korkusuyla'' ibaresiyle aktarmıştır- çocuğunu öldürmendir'' buyurdu. "Sonra hangisidir?" diye sorunca: ''Komşunun helalıyla zina etmendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21699 (4)- Bu hadis başka bir kanalla Abdullah b. Mes'üd'dan nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

21700 (5)- Bu hadis başka bir kanalla Abdullah b. Mes'üd'dan nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

21701 (6)- Bu hadis başka bir kanalla, Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Hangi günah daha büyüktür?" diye sordum ... " şeklinde başlayıp nakledilmiştir; ancak hadisin sonunda, "Onlar, Allah ile beraber başka bir iMha kulluk etmeyen, haksız yere, Allah'ın haram kıldığı cana kıymayan ve zina etmeyen kimselerdir. Kim bunları yaparsa ağır azaba uğrar" ayeti zikredilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

21702 (7)- Abdullah b. Mes'üd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Hangi günah daha büyüktür?" diye sorduğumda: "Seni yaratmış olmasına rağmen Allah'a şirk koşmandır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Sonra hangisidir?" diye sorunca: "Komşunun helalıyla zina etmendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (4761, 6811), Tirmizi (3183) ve Nesai (7/90) rivayet ettiler.

 

 

 

21703 (8)- Abdullah b. Mes'üd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Hangi günah daha büyüktür?" diye sorduğumda: "Seni yaratmış olmasına rağmen Allah'a şirk koşmanı komşunun helalıyla zina etmen ve seninle yemek yiyecek -veya yemeğini yiyecek- korkusuyla çocuğunu öldürmendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ