MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

190- "Rabbıerine Dönecekleri için Verdiklerini Kalpleri ürpererek Verenler"[Mü'minun 57] Ayeti

 

1. Hz. Aişe

 

21679 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! ''Rabbıerine dönecekleri için verdiklerini kalpleri ürpererek verenler''[Mü'minun 57] ayeti hırsızlık yapan, zina eden, içki içen ama buna rağmen Allah'tan korkan kişiler hakkında mıdır?" diye sorduğumda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır ey Ebu Bekr'in kızı, Sıddik'in kızı! Burada bahsi geçen kişiler namaz kılan, oruç tutan, zekat veren ama (bunların kendilerinden kabul edilmeyeceği korkusunu taşıyan ve) Allah'tan korkan kişilerdir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/327 (3175), İbn Mace 2/1404 (4198), Humeydi 1/132 (275) ve Hakim (2/393 "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

21680 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! ''Verdiklerini kalpleri ürpererek verenler''[Mü'minun 57] ayeti zina eden, hırsızlık yapan, içki içen, ama buna rağmen Allah'tan korkan kişiler hakkında mıdır?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır ey Ebu Bekr'in kızı, -veya- Sıddik'in kızı! Burada bahsi geçen kişiler oruç tutan, namaz kılan, zekat veren, ama bunların kendilerinden kabul edilmeyeceği korkusunu taşıyan kişilerdir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21681 (3)- İsmail el-Mekki, Cumah oğullarının azatlısı Ebu Halerten bildiriyor: Ebu Halef, Ubeyd b. Umeyr ile beraber, Zemzem gölgeliğinde olan Müminlerin annesi Hz. Aişe'nin yanına girdiler. O zaman Mecid'de ondan başka gölgelik de yoktu. Hz. Aişe: "Merhaba, hoş geldin ey Ebu Asım (Yani Ubeyd b. Umeyr) Neden bizi ziyaret etmiyorsun veya uğramıyorsun?" deyince, Ubeyd: "Seni usandırmaktan korkarım" karşılığını verdi. Hz. Aişe: "Sen böyle yapmazsın" deyince, Ubeyd: "Allah'ın Kitab'ından bir ayeti sormaya geldim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o ayeti nasılokurdu?" diye sordu. Hz. Aişe: "Hangi ayet?" deyince, Ubeyd: "(.....) "Vermeleri gerekenleri verenler", veya (.....) ''Yaptıklarını yapanlar" ayeti" karşılığını verdi. Hz. Aişe: "Sana sevimli olanı hangisidir?" diye sorunca, Ben: "Canım kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, onlardan birisi bana bütün dünyadan -veya dünyadan ve ondakilerden- daha sevimlidir" dedim. Hz. Aişe: "Hangisi?" diye sorunca, ben: "(.....) "Yaptıklarını yapanlar" ayeti" karşılığını verdim. Bunun üzerine Hz. Aişe şöyle dedi: "Bu ayetin, bu şekilde nazil olduğuna ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde okuduğuna şehadet ederim." Veya "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde okuduğuna, bu şekilde nazil olduğuna şehadet ederim. Fakat lehçeler değişik değişiktir" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim (2/235) rivayet etti.

 

 

 

21682 (4)- İsmail el-Mekki, Ebu Halerten bildiriyor: Ebu Halef, Ubeyd b. Umeyr ile beraber, Hz. Aişe'nin yanına girdiler. Ubeyd b. Umeyr: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o ayet i nasılokurdu?" (.....) "Yaptıklarını yapanlar" şeklinde mi? Yoksa, (.....) "Vermeleri gerekenleri verenler" şeklinde mi?" diye sordu. Hz. Aişe: "Hangisi daha çok hoşuna giderdi?" diye sorunca, Ubeyd: "Canım kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, onlardan birisi bana şunlardan ve şunlardan daha sevimlidir" dedi. Hz. Aişe: "Hangisi?" diye sorunca, Ubeyd: "(.....) "Yaptıklarını yapanlar" ayeti" karşılığını verdi. Bunun üzerine Hz. Aişe şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde okuduğuna, bu şekilde nazil olduğuna şehadet ederim. Ancak harfler daha sonra değiştirildi" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

21683 (5)- Aynı manada bir hadis başka bir kanalla Hz. Aişe'den nakledilmiştir

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ