MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

186- "Ey insanlar! Rabbinize Karşı Gelmekten Sakının. Çünkü Kıyamet Sarsıntısı Çok Büyük Bir Şeydir"[Hac 1] Ayeti

 

1. İmran b. Husayn

 

21672 (1) İmran b. Husayn der ki: Bir yolculukta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberken: "Ey insanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Çünkü kıyamet sarsıntısı çok büyük bir şeydir"[Hac 1] ayeti nazil oldu. -Abdullah b. Ahmed der ki: "Burada babam bir kelimeyi yazmamıştır."- İnsanlar durdular ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O gün hangi gündür?'' diye sordu. Ashab: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dediler.

 

-Abdullah b. Ahmed der ki: "Burada babam bir kelimeyi yazmamıştır."-

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "O gün öyle bir gündür ki Allah, Adem'e: ''(Soyundan) cehennemlikleri çıkar!'' diye seslenecek. Adem: ''Rabbim! Cehennemliklerin çıkarılması da nedir?'' diye sorduğunda, Allah: ''Her bin kişiden dokuz yüz doksan dokuzu Cehennemlik birisi de Cennetliktir'' buyuracak. '' Bunun üzerine orada bulunanlar ağlayınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Amel edin ve ferah olun. Diğer insanlara göre oranınız bineğin ayak tırnağındaki çıklntı kadardır. Sizin Cennet ahalisinin dörtte biri olmanızı umarımı sizin cennet ahalisinin üçte biri olmanızı umarım'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3169) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11277) rivayet ettiler.

 

 

 

21673 (2)- İmran b. Husayn der ki: Bir yolculukta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberdik.. Yolculuk sırasında bazıları öne geçmiş, bazıları arkadan geliyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüksek bir sesle: "Ey insanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Çünkü kıyamet sarsıntısı çok büyük bir şeydir. Kıyameti gören her emzikli kadın emzirdiğini unutur, her hamile kadın çocuğunu düşürür. İnsanları sarhoş gibi görürsün oysa sarhoş değildirler, fakat bu sadece Allah'ın azabının çetin olmasındandır"[Hac 1,2] ayetlerini okudu. Ashabı bu sesi duyunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir şey söyleceğini anladılar ve geride olanlar daha da hızlandılar. Herkes bir araya gelince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O gün hangi gündür biliyor musunuz? O gün öyle bir gündür ki Allah, Adem'e: ''(Soyundan) cehennemlikleri çıkar!'' diye seslenecek. Adem: ''Rabbim! cehennemliklerin çıkarılması da nedir?'' diye sorduğunda, Allah: ''Her bin kişiden dokuz yüz doksan dokuzu Cehennemlik birisi de Cennetliktir'' buyuracak'' Bunun üzerine orada bulunanlar umutsuzluğa kapıldılar ve yüzlerinde neşeden bir iz kalmadı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ashabının bu durumunu görünce: ''Siz amel edin ve birbirinizi müjdeleyin! Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki sizler mahlukattan iki toplulukla beraber olacaksınız ve bu iki topluluk her kiminle beraber olurlarsa onu çoğaltırlar. Bunlar da Yecuc ve Mecuc ile Adem'in ve İblis'in soyundan olup ölenlerdir'' buyurdu. Ashab bunu duyduklarında sıkıntıları biraz hafifledi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Amel edin ve birbirinizi müjdeleyin! Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki diğer insanlara göre oranınız devenin yan tarafındaki ben veya bineğin ayak tırnağındaki çıklntı kadardır.''

 

[Sahih]

 

 

 

21674 (3)- Aynı manada bir hadis başka bir kanalla İmran b, Husayn'dan nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ