MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

165- "Şüphesiz Allah, Adaleti, ihsan Yapmayı ve Yakınlara Yardım Etmeyi Emreder,[Nahl 90] Ayeti

 

1. İbn Abbas

 

21614- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'de evinin avlusunda oturmuşken Osman b. Maz'un geldi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e tebessüm etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Oturmaz mısın?'' deyince, o da: "Otururum" deyip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in karşısına oturdu. Onunla konuşurken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birden gözünü göğe kaldırdı. Bir süre göğe baktı. Sonra gözünü önce aşağı, sonra da sağında bir yere indirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraber oturduğu Osman'ın yanından ayrılıp gözünü indirdiği yere gitti. Söyleneni anlamak istermiş gibi başını sallamaya başladı.

 

İbn Maz'un, ona bakıyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ihtiyacını giderip söyleneni anladıktan sonra ilk seferde yaptığı gibi gözünü yine göğe kaldırdı. Takib ettiği gökte kayboluncaya kadar gözüyle takib etti. Sonra ilk oturduğu yerde duran Osman'a yöneldi. Osman b. Maz'un: "Ey Muhammed! Seninle niçin beraber oturuyordum. Bugünkü yaptığın gibisini daha önce görmemiştim" dedi. Nebi: ''Beni ne yaparken gördün?'' diye sorunca, İbn Maz'un: "Gördüm ki gözünü göğe diktin. Sonra indirdin, sağ tarafında bir yere çevirdin. Ona doğru ayrılıp gittin ve beni terk ettin. Sana söylenen bir şeyi iyice anlamak istermiş gibi başını sallamaya başladın" dedi. Nebi: ''Bunu farkettin mi?'' diye sorunca, Osman: "Evet" cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: ''Biraz önce sen otururken bana Allah'ın elçisi geldi. '' Osman: "Allah'ın elçisi mi?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' cevabını verdi. İbn Maz'un: "Sana ne dedi?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle cevap verdi: "Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. 0, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor" buyurdu. Osman b. Maz'un der ki: "İşte o zaman iman kalbime yerleşti ve Muhammed'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sevdim."

 

[Sahih]

 

Heysemi (7/48-49) Hadisi Ahmed'in rivayet ettiğini ve senedinin hasen olduğunu söyledi.

 

 

2. Osman b. Ebi'I-As

 

21615- Osman b. Ebi'l-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında otururken, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gözlerini semaya diktikten sonra, neredeyse yere yapıştıracak kadar indirdi. Sonra bakışlarını bir daha kaldırıp şöyle buyurdu: ''Cibril bana geldi ve: ''Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. 0, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor'' [Nahl 90] ayetini bu sCirede buraya kaymamı emretti'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (11120) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedi hasendir."

 

 

SONRAKİ