MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

162- "O Gün Yer, Başka Bir Yere, Gökler de Başka Göklere Dönüştürülür"[İbrahim 48] Ayeti

 

1. Hz. Aişe

 

21608 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, "O gün yer, başka bir yere, gökler de başka göklere dönüştürülür ve insanlar bir ve Kahhar (her şeyin üzerinde yegane hakim) olan Allah'ın huzuruna çıkarlar" ayetini ilk soran benim. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! O zaman insanlar nerede olacaklar?" diye sorunca: ''Sırat üzerindeli cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/2150 (2791), Tirmizi 5/296 (3121 "hasen sahih") ve Darimi 2/423 (2809),1/400 (1447) rivayet ettiler.

 

 

 

21609 (2)- Hasan der ki: Hz. Aişe: "Ey Allah'ın Resulü! ''O gün yer, başka bir yere, gökler de başka göklere dönüştürülür ve insanlar bir ve Kahhar (her şeyin üzerinde yegane hakim) olan Allah'ın huzuruna çıkarlar" ayetinde bahsedilen günde insanlar nerede olacaklar?" diye sorunca: ''Bunu, Ümmetimden senden önce hiç kimse bana sormadı. İnsanlar o gün Sırat üzerinde olacaklar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21610 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Yeryüzünün başka bir yerle, gökyüzünün başka bir gökle değiştirildiği, insanların bir ve Kahhar (her şeyin üzerinde yegane hakim) olan Allah'ın huzuruna çıkarıldığı zaman insanlar nerede olacaklar?" diye sorunca: ''Sırat üzerinde'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

28997 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

21611 (4)- Şa'bi der ki: Hz. Aişe: "Ey Allah'ın Resulü! Yeryüzünün başka bir yerle, gökyüzünün başka bir gökle değiştirildiği, insanların bir ve Kahhar (her şeyin üzerinde yegane hakim) olan Allah'ın huzuruna çıkarıldığı zaman insanlar nerede olacaklar?" diye sorunca: ''Sırat üzerinde'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ