MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

156- "Sen Ancak Bir Uyarıcısın. Her Kavim için de Bir Yol Gösteren Vardır"[Ra'd 7] Ayeti

157- "Gök Gürlemesi O'na Hamd Ederek Tespih Eder"[Ra'd 13] Ayeti

 

156- "Sen Ancak Bir Uyarıcısın. Her Kavim için de Bir Yol Gösteren Vardır"[Ra'd 7] Ayeti

 

1. Hz. Ali

 

21600-z Hz. Ali der ki: "Sen ancak bir uyarıcısın. Her kavim için de bir yol gösteren vardır" ayetindeki uyarıcı, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yol gösteren ise Haşimoğullarından olan bir adamdır."

 

[Sahih]

 

Heysemi (11090) der ki: "Bunu Abdullah b. Ahmed ve el-Mu'cemu's-sağir ve elMu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup Müsned'in ravileri, güvenilir kimselerdir. "

 

 

157- "Gök Gürlemesi O'na Hamd Ederek Tespih Eder"[Ra'd 13] Ayeti

 

1. İbn Abbas

 

21601 İbn Abbas der ki: Yahudiler ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip:

"Ey Ebu'l-Kasım! Sana beş şeyi soracağız. Eğer bunları bize bildirirsen senin Nebi olduğunu anlayıp sana tabi oluruz" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlardan, İsrail'in (Hz. Yakub) oğullarından: "Allah söylediklerinize Vekll'dir"[Yusuf 66] şeklinde aldığı ahdi aldı ve: ''Sorun bakalım'' buyurdu. Onlar: "Bize Nebiin alametini bildir" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gözleri uyur, ama kalbi uyumaz'' cevabını verdi. Onlar: "Kadın nasıl dişi, nasıl erkek doğurur?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Erkeğin suyuyla kadının suyu birleşince, eğer erkeğin suyu kadının suyuna galip gelirse; çocuk erkekı kadının suyu erkeğin suyuna galip gelirse doğan çocuk kız olur'' cevabını verdi. Yahudiler: "İsrail, kendine neyi haram kıldı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsrail, siyatik hastalığına yakalanmıştı ve kendine falan şeylerin -ki babam: Bazıları kastedilen hayvanın deve olduğunu söyler" diye ekledi- sütünün faydalı olduğunu görünce, onların etini haram kıldı'' cevabını verdi. Onlar: "Doğru söyledin" deyip: "Şu şimşeğin ne olduğunu bize söyle" dediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın meleklerinden bir melektir, bulut ile görevlidir, elinde ateşten bir alet onunla bulutları kovalar ve Allah'ın istediği yere götürür'' buyurdu. Onlar: "Ya duyduğumuz ses nedir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, onun sesidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

24508 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ