MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

125- "Onlar Kendilerine Meleklerin Gelmesini mi, Yoksa Rabbinin Gelmesini mi, Yahut Rablerinden Bir Takım Mucizelerin Gelmesini mi Bekliyorlar"[En'am 158] Ayeti

 

1. Ebu Zer

 

21506 (1) Ebu Zer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Güneşı Arş'ın altında batarı kendisine izin verilince tekrar doğar. O sabah (kıyamet) olunca batıdan doğar ve batıdan doğacağı o gece olduğu zaman ise (doğudan) doğması için izin verilmez. Sabah olunca da ''Battığın yerden doğ'' denilir.'' Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onlar kendilerine meleklerin gelmesini mi, yoksa Rabbinin gelmesini mi, yahut Rablerinden bir takım mucizelerin gelmesini mi bekliyorlar" ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 8/541 (4802) 6/297 (3199), Müslim (318), Ebu Davud 4/37 (4002) ve Tirmizi 4/479 (2186 "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

21507 (2)- Ebu Zer der ki: Güneş batarken, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Mescid'deydim. Bana: "Ey Eba Zer! Güneşin nereye gittiğini biliyor musun?'' diye sorunca: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" karşılığını verdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Güneş, Rabbinin huzuruna gidip secdeye kapanır ve geri dönmek için izin ister. Ona izin verilir ve sanki: ''Geldiğin yerden geri dön'' denir ve güneş battığı yerden doğar. İşte onun karar kıldığı yer budur" buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Güneş, kendisi için belirlenen yerde akar"[Yasin 38] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

24499 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

21508 (3)- Ebu Zer der ki: Güneş batarken, üzerinde palan ve bir çul bulunan merkebe binmiş olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in terkisinde idim. Bana: "Ey Ebu Zer! Güneşin nereye gittiğini biliyor musun?'' diye sorunca: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" karşılığını verdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Güneş, kara bir balçıkta batıp, Arş'ın altında Rabbine secde etmek için gider. Çıkma vakti geldiği zamanı kendisine izin verilir ve güneş tekrar doğar. Allah, Güneş'in batıdan doğmasını istediği zaman çıkmasına izin verilmez. Güneş: ''Ey Rabbim! Yolum uzundur'' deyince, Allah: ''Battığın yerden çık'' buyurur. İşte o zamanı daha önce iman etmeyenlerin o onda iman etmeleri kendilerine bir fayda sağlamaz. ''

 

[Sahih]

 

28713 (ı)'de tekrar edecektir.

 

 

 

21509 (4)- Ebu Zer der ki: Güneş batarken, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Mescid'deydim. Bana: "Ey Ebu Zer! Güneş nereye gidiyor?'' diye sorunca: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" karşılığını verdim. Nebi efendimiz: "Güneşı Rabbinin huzuruna gidip secdeye kapanır ve geri dönmek için izin ister. Ona izin verilir ve sanki: ''Geldiğin yerden geri dön'' denir ve güneş battığı yerden doğar. İşte onun karar kıldığı yer budur'' buyurdu.

Muhammed (b. Ubeyd) rivayetinde: "Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Güneş, kendisi için belirlenen yerde akar''[Yasin 38] ayetini okudu" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

24499 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

21510 (1) Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu alayhi mallem): "Rabbinin bir takım mucizeleri geldiği gün, bir kimse daha önce inanmamışsa veya imanıyla bir iyilik kazanmamışsa, imanı ona fayda vermez,[En'am 158] ayetiyle ilgili olarak: "Ayette kastedifen gün, GüneŞ'in batıdan doğduğu gündür" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (902) ve Tirmizi (3017) rivayet ettiler.

 

 

 

21511 (2)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Rabbinin bir takım mucizeleri geldiği gün, bir kimse daha önce inanmamışsa veya imanıyla bir iyilik kazanmamışsa, imanı ona fayda vermez"[En'am 158] ayetiyle ilgili olarak: ''Ayette kastedilen gün, GüneŞ'in batıdan doğduğu gündür'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ