MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

88- "Allah'ın, Onların Tövbelerini Kabul veya Onlara Azab Etmesi işiyle Senin Bir ilişiğin Yoktur"[Al-i İmran 128] Ayeti

 

1. İbn Ömer

 

21415- Salim, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Allahım! Filana lanet et. Allahım! Harise b. Hişam'a lanet et. Allahım! Suheyl b. Amr'a lanet et. Allahım! Safvan b. Umeyye'ye lanet et'' dediğini işittim. Bunun üzerine Allah: "Allah'ın, onların tövbelerini kabul veya onlara azab etmesi işiyle senin bir ilişiğin yoktur; çünkü onlar zalimlerdir,[Al-i İmran 128] ayetini indirdi. (İsimleri geçen) o kişilerin tümü tövbe ettiler.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3004) rivayet etti.

5254 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

21416 (l)-Enes b. Malik bildiriyor: Uhud savaşında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azı dişi kırıldı, yüzü yaralandı ve kanlar yüzüne aktı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendilerini Rablerine davet eden Nebilerine öyle yapan bir kavim nasıl iflah olur?'' dedi. Bunun üzerine Allah: "Allah'ın, onların tövbelerini kabul veya onlara azab etmesi işiyle senin bir iIişiğin yoktur; çünkü onlar zalimlerdir"[Al-i İmran 128] ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 7/365 (4069), Müslim 3/1417 (1791) ve Tirmizi 41226 (3002 "hasen sahih") rivayet ettiler. 25233 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

21417 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Uhud savaşında Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzü yaralandı ve azı dişi kırıldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzündeki kanları silerek: ''  ''Kendilerini Rablerine davet eden Nebilerine öyle yapan bir kavim nasıl iflah olurVdeyince: "AIlah'ın, onların tövbelerini kabul veya onlara azab etmesi işiyle senin bir iIişiğin yoktur; çünkü onlar zalimlerdir,[Al-i İmran 128] ayeti indi.

 

[Sahih]

 

 

 

21418 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Uhud savaşında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzü yaralandı, azı dişi kırıldı ve omuzuna bir darbe aldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzüne kanlar akarken o yüzündeki kanları silerek: ''Kendilerini Rablerine davet eden Nebilerine öyle yapan bir topluluk nasıl iflah olur?'' dedi. Bunun üzerine Allah: "Allah'ın, onların tövbelerini kabul veya onlara azab etmesi işiyle senin bİr iIişiğin yoktur; çünkü onlar zalimlerdir"[Al-i İmran 128] ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21419 (4)- Enes b. Malik bildiriyor: Uhud savaşında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azı dişi kırıldı ve yüzü yaralandı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzüne kanlar akarken o, yüzündeki kanları silerek: ''Kendilerini Rablerine davet eden Nebilerinin yüzünü kana boyayan bir kavim nasıl iflah olur?'' dedi. Bunun üzerine Allah: "Allah'ın, onların tövbelerini kabul veya onlara azab etmesi işiyle senin bir ilişiğin yoktur; çünkü onlar zalimlerdir"[Al-i İmran 128] ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21420 (5)- Enes b. Malik bildiriyor: Uhud savaşında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünden kanlar akarken: ''Kendilerini Rablerine davet eden Nebilerini yaralayan ve azı dişini kıran bir kavim nasıl ıflah olur?'' dedi. Bunun üzerine Allah: "Allah'ın, onların tövbelerini kabul veya onlara azab etmesi işiyle senin bir ilişiğin yoktur; çünkü onlar zalimlerdir"[Al-i İmran 128] ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21421 (6)- Enes b. Malik bildiriyor: Uhud savaşında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünden kanlar akarken: ''Kendilerini Rablerine davet eden Nebilerini yaralayan ve azı dişini kıran bir kavim nasıl iflah olur?'' dedi. Bunun üzerine Allah: "Allah'ın, onların tövbelerini kabul veya onlara azab etmesi işiyle senin bir ilişiğin yoktur; çünkü onlar zalimlerdir,[Al-i İmran 128] ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ