MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

72- Ayetu'I-Kürsi'nin Fazileti

 

1. Esma binti Yezid

 

21369- Esma binti Yezid'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şu iki ayette Allah'ın İsm-i A'zamı vardır. Bu ayetler, "Allah, kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır. Hay'dır, Kayyum'dur"[Bakara 255] ve "Elif, Lam Mim. Allah, kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayandır. Hay'dır, Kayyum'dur"[Al-i İmran 1-2] ayetleridir."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1496), Tirmizi (3478) ve İbn Mace (3855) rivayet ettiler.

14827 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ubey b. Ka'b

 

21370- Abdullah b. Rebah'ın, Ubey'den bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Allah'ın Kitab'ındaki hangi ayet daha büyüktür?'' diye sorunca, Ubey: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" cevabını verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynı soruyu defalarca sorunca Ubey: "Ayetu'lKürsi'dir" cevabını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu ilim sana mübarek olsun ey Ebu'l-Münzir! Canım kudret elinde olana yemin ederim ki onun bir dili ve iki dudağı var ve Arş'ın yanında Melikli (Allah'ı) takdis eder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 1/556 (810) ve Ebu Davud 1/173 (146) rivayet ettiler. 26528 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

Sababeden Biri

 

21371- Ebu's-Selil der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından, halka hadis anlatan bir adam vardı. Bu adamın etrafında o kadar çok kişi toplanırdı ki, evin damına çıkıp oradan konuşmak zorunda kalırdı. Bir defasında şöyle anlattı: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'daki hangi ayet daha büyüktür?'' diye sorunca, bir adam: "Allah, kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır. Hay'dır, Kayyum'dur,[Bakara 255] ayetidir, cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini göğsüme koydu. Elinin soğukluğunu iki omuzum arasında hissettim. -veya- elini iki omuzum arasına koydu, soğukluğu nu göğsümde hissettim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu ilim sana mübarek olsun ey

Ebu'l-Münzir!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (10873) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Ebu Eyyub el-Ensari

 

21372 (1) Abdurrahman b. Ebi Leyla'nın, Ebu Eyyub'dan bildirdiğine göre, Ebu Eyyub'un bir hurma deposu vardı. Cin veya şeytan türü birileri gelir ve o depodan hurma alırdı. Ebu Eyyub durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şikayet edince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Git onu tekrar gördüğünde: ''Bismillah Nebile icabet et'' de!' buyurdu. Cin gelip Ebu Eyyub onu yakalayınca, cin: "Bir daha yapmam" dedi ve Ebu Eyyub onu serbest bıraktı. Ebu Eyyub, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Esirin ne yaptı?'' diye sordu. Onu yakaladım ama: ''Bir daha yapmam'' deyince serbest bıraktım" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O geri dönecek'I dedi. Ebu Eyyub onu iki veya üç defa yakaladı, her defasında cin: "Bir daha yapmam" diyordu. Ebu Eyyub, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelince de Allah'ın Resulü: ''Esirin ne yaptı?'' diye soruyor, Ebu Eyyüb: "Onu yakaladım ama: ''Bir daha yapmam'' deyince serbest bıraktım" cevabını veriyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: ''O geri dönecekli diyordu. Sonuncusunda onu yakalayınca cin: "Beni bırakırsan, söylediğin takdirde sana hiç bir şeyin yaklaşmayacağı bir şey öğretirim. Bu şey Ayetu'l-Kürsı'dir" dedi. Ebu Eyyub, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip durumu anlatınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O doğru söylemiş, fakat aslmda kendisi yalancıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/158 (2880), İbn Ebi Şeybe 10/398 (9792) ve Taberani, M. el-Kebir 4/162 (4011) rivayet ettiler.

 

 

 

21373 (2)- Bu hadis başka bir kanalla Ebu Eyyub'dan nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ