MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

60- "Oruç Gecesinde Kadınlarınıza Yaklaşmak Size Helal Kılındı"[Bakara 187] Ayeti

61- "Beyaz iplik Siyah iplikten Sizce Ayırdedilinceye Kadar, Yiyin için, Sonra Orucu Geceye Kadar Tamamlayın"[Bakara 187] Ayeti

62- "Allah, (Ramazan Gecelerinde Hanımlarınıza Yaklaşarak) Kendinize Zulmetmekte Olduğunuzu Bildi"[Bakara 187] Ayeti

 

60- "Oruç Gecesinde Kadınlarınıza Yaklaşmak Size Helal Kılındı"[Bakara 187] Ayeti

 

1. Bera b. Azib

 

21347 (1) Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı oruç ilk farz olduğunda şöyle yapardı: Oruçlu kişi iftarını açmadan uyuya kalırsa gecesinde de akşama kadar, gündüzünde de bir şey yiyemezdi. Ensar'dan bir adam oruçluydu, iftar zamanı gelince hanımına gidip: "Yanında yiyecek bir şey var mı?" diye sordu. Kadın: "Hayır, ama gidip bir şeyler arayıp bulurum" dedi. Adam (hanımı yiyecek getirmeye gidince) uyuyakaldı ve hanımı gelip onu görünce: "Yazık oldu sana" dedi. Sabah olup gündüzün yarısına gelince adam (açlıktan) bayıldı. Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlatılmca: "Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size heMI kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah'ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Beyaz iplik siyah iplikten sizce ayırdedilinceye kadar, yiyin için, sonra orucu geceye kadar tamamlayın" ayeti nazil oldu. (Ravi) Ebu Ahmed der ki: Ensar'dan gelip uyuya kalan bu kişi, Kays b. Sırma'dır

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, siyam 4/129 (1915), Tirmizi 5/210 (2968 "hasen sahih"), Ebu Davud 2/295 (23149 ve Darimi 2/10 (1693) rivayet ettiler.

 

 

 

21348 (2)- Mana olarak aynı olan bir hadis başka bir kanalla Bera'dan nakledilmiş ve Ensar'dan olan bu kişinin Ebu Kays b. Amr olduğu söylenmiştir.

 

[Sahih]

 

 

61- "Beyaz iplik Siyah iplikten Sizce Ayırdedilinceye Kadar, Yiyin için, Sonra Orucu Geceye Kadar Tamamlayın"[Bakara 187] Ayeti

 

1. Adiy b. Hatim

 

21349- Adiy b. Hatim der ki: "Beyaz iplik siyah iplikten sizce ayırdedilinceye kadar, yiyin için, sonra orucu geceye kadar tamamlayın''[Bakara 187] ayeti nazil olduğu zaman biri siyah, biri de beyaz olmak üzere iki ip edindim ve bunları yastığımın altına koydum. Şafak sökünce onlara baktım, ama siyahı beyazından ayırt edemedim. Sabahleyin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim ve bu yaptığımı anlattım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böyle yaptığına göre yastığın da pek geniş olmalı. Onlardan kasıtı gecenin karanlığı ile gündüzün aydınlığıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, siyam 4/132 (1916), Müslim 2/766 (1090), Ebu Davud 2/304 (2349) ve Darimi 2/10 (1694) rivayet ettiler.

 

 

62- "Allah, (Ramazan Gecelerinde Hanımlarınıza Yaklaşarak) Kendinize Zulmetmekte Olduğunuzu Bildi"[Bakara 187] Ayeti

 

1. Ka'b b. Malik

 

21350- Ka'b b. Malik anlatıyor: Ramazan ayında kişi oruçluysa ve akşam olduğu zaman uyursa, ikinci günün iftarına kadar artık yemesi, içmesi ve hanımına yaklaşması haram olurdu. Bir gece Ömer b. el-Hattab Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından dönünce hanımının yattığını gördü ve onunla ilişkiye girmek istedi. Hanımı: "Uyudum" dedi, ama Ömer:

"Uyumadın" deyip onunla ilişkiye girdi. Ka'b b. Malik te aynı şeyi yapmıştı. Sabah olunca Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip burumu bildirince: "Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti" ayeti nazil oldu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberi Tefsır'de (2941) rivayet etti. Heysemi (10847) der ki: "Bunu Ahmed b.

Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden İbn Lehia, zayıf görülmekle beraber hadisleri hasen derecesindedir. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir."

 

 

SONRAKİ