MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

57- "Doğrusu Biz, Yüzünün Semaya Doğru Çevrilip Durduğunu Görüyoruz"[Bakara 144] Ayeti

58- "Şüphesiz Safa ile Merve, Allah'ın (Dininin) Nişanelerindendir"[Bakara 158].Ayeti

 

57- "Doğrusu Biz, Yüzünün Semaya Doğru Çevrilip Durduğunu Görüyoruz"[Bakara 144] Ayeti

 

1. Enes b. Malik

 

21343- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önceleri Beytu'l-Makdis'e doğru namazlarını kılıyordu. Sonunda: "Yüzünü göğe çevirip durduğunu görüyoruz. Hoşnut olacağın kıbleye seni elbette çevireceğiz. Artık yüzünü Mescid-i Haram'a doğru çevir"[Bakara 144] ayeti nazil oldu. Bu ayetin nazil olmasından sonra Seleme oğullarından bir adam Beytu'l-Makdis'e doğru sabah namazını kılan (Seleme oğullarından) bir cemaatle karşılaştı. Birinci rekatı kılmış, ikinci rekatta rüktidaydılar. Onlara: "Haberiniz olsun! Kıble Kabe'ye doğru çevrildi! Haberiniz olsun! Kıble Kabe'ye doğru çevrildi!" diye seslenince onlar da namazlarını bozmadan rükuda iken yönlerini Kabe'ye doğru çevirdiler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1117) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (10941) rivayet ettiler. 4149 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Bera b. A.zib

 

21344- Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Beytu'l-Makdis'e doğru on altı veya on yedi ay boyunca namaz kıldı. Daha sonra kıble Kabe'ye doğru çevrildi ki, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu çok istiyordu. Sonunda Allah: "Yüzünü göğe çevirip durduğunu görüyoruz. Hoşnut olacağın kıbleye seni elbette çevireceğiz. Artık yüzünü Mescid-i Haram'a doğru çevir"[Bakara 144] ayetini indirdi. Kıblenin değişmesinden ve yeni kıbleye doğru Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ikindi namazını kılanlardan bir adam Mescid'den çıktıktan sonra başka bir mescitte ikindi namazını kılan Ensar'dan bir cemaate rastladı. Henüz rükuda idiler. Allah'ı da şahit tutarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Kabe'ye doğru namaz kıldığını söyleyince cemaat namazını bozmadan rükuda iken Beytu'l-Makdis'ten Kabe'ye doğru döndüler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (399, 7252) ve Tirmizi (340, 2962) rivayet ettiler.

4136 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

58- "Şüphesiz Safa ile Merve, Allah'ın (Dininin) Nişanelerindendir"[Bakara 158].Ayeti

 

1. Hz. Aişe

 

21345- Urve bildiriyor: Hz. Aişe: "Safa ile Merve, Allah'ın belirlediği nişanelerdendir"[Bakara 158] ayeti konusunda şöyle dedi: Cahiliye döneminde Mekke ile Medine arası bir yerde bulunan Menat putu için ihrama giren Ensar'dan bazıları: "Ey Allah'ın Peygambari! Menat putuna saygımızdan dolayı eskiden Safa ile Merve arasında sa'y yapardık. Şimdi de ikisi arasında sa'y yapsak bir sakıncası olur mu?" diye sorunca Allah: "Safa ile Merve, Allah'ın belirlediği nişanelerdendir. Kim hac veya umre niyetiyle Kabe'yi ziyaret ederse bu ikisini tavaf etmesinde bir sakınca yoktur,[Bakara 158] ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4861) rivayet etti.

11859 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ