MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

46- Kıraate Başlamadan Önce Besmele Çekmek

 

1. Ümmü Seleme

 

21303 (1) Abdullah b. Ebi Muleyke bildiriyor: Ümmü Seleme'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıraatı sorulunca: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'BismilIahirrahmanirrahim. Hamd, Alemlerin Rabbi Allah'a mahsustur. O, Rahman ve Rahim'dir. Ceza gününün malikidir''[Fatiha 1- 4] şeklinde ayetleri ayırarak okurdu" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4001), Tirmizi ( 2927) ve İbn Huzeyme (493) rivayet ettiler. (4552) (3)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

21304 (2)- İbn Ebi Muleyke bildiriyor: "Ümmü Seleme, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Besmele'yi nasıl okuduğunu anlatmak için kelime kelime ve yavaş bir şekilde okudu." Affan da rivayet ederken kelime kelime okumuştur.

 

[Sahih]

 

4570 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Temime

 

21305- Ebu Temime el-Huceymi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin terkisine binen bir kişiden veya ondan duyan bir kişiden bildiriyor: Bu kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin terkisindeyken hayvan ürkünce: "Hay burnu sürtülesice şeytan!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Öyle deme. ''Burnu sürtülesice şeytan'' dersen, büyüklenip bir dağ büyüklüğünde olur ve ''Gücümle onu yendim'' der. Ama ''Bismillah'' dersen bir sinek gibi oluncaya kadar küçülür. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, Amelu yevm vel-leyle'de (556) ve Muhtare'de (1414) Diyau'l-Makdisi rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ