MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 44- Kur'an Hakkında Tartışmak, Yorum Yapmak veya Bilmediği Halde Kendi Görüşünü Bildirmek

 

5. Hz. Aişe

 

21297 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O, sana Kitab'ı indirendir. Onun (Kur'an'ın) bazı ayetleri muhkemdir, onlar kitabın anasıdır. Diğerleri de müteşabihtir. Kalplerinde bir eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onun olmadık yorumlarını yapmak için müteşabih ayetlerinin ardına düşerler. Oysa onun gerçek manasını ancak Allah bilir. İlimde derinleşmiş olanlar, ''Ona inandık, hepsi Rabbimiz katındandır'' derler. (Bu inceliği) ancak akıl sahipleri düşünüp anlar"[Al-i İmran 7] ayetini okuduktan sonra: ''Onun (Kur'an'ın) hakkında tartışanları gördüğünüzde Allah'ın onları kasdettiğini bilin ve onlardan sakının'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/222 (2993 "hasen sahih") ve İbn Mace 1/18 (47) rivayet ettiler.

 

 

 

21298 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O, sana Kitab'ı indirendir. Onun (Kur'an'ın) bazı ayetleri muhkemdir, onlar kitabın anasıdır. Diğerleri de müteşabihtir. Kalplerinde bir eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onun olmadık yorumlarını yapmak için müteşabih ayetlerinin ardına düşerler ... "[Al-i İmran 7) ayetini okuduktan sonra: ''Allah onları adlandırmıştır. Onları gördüğünüzde kendilerinden sakının" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21299 (3)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O, sana Kitab'ı indirendir. Onun (Kur'an'ın) bazı ayetleri muhkemdir, onlar kitabın anasıdır. Diğerleri de müteşabihtir. Kalplerinde bir eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onun olmadık yorumlarını yapmak için müteşabih ayetlerinin ardına düşerler ... "[Al-i İmran 7) ayetini okuduktan sonra ''Allah onları adlandırmıştır. Onları gördüğünüzde kendilerinden sakının" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21300 (4)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O, sana Kitab'ı indirendir. Onun (Kur'an'ın) bazı ayetleri muhkemdir, onlar kitabın anasıdır. Diğerleri de müteşabihtir. Kalplerinde bir eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onun olmadık yorumlarını yapmak için müteşabih ayetlerinin ardına düşerler ... "[Al-i İmran 7) ayetini okuduktan sonra' ''Müteşabih ayetlerin ardına düşenleri gördüğünüzde bilin ki, bunlar Allah'ın adlandırdığı kişilerdir. Onlardan sakının" buyurdu.

 

[Sahih]

 

21394 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ