MÜSNED-İ HANBEL

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- İçinde Şıra Yapılması Yasaklanan Kaplar

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

19025 (1) Ebu'l-Hakem der ki: İbn Abbas'a testi içinde yapılan şırayı sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi ve kabak içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi ve şöyle devam etti: "Kişi, Allah ve Resulünün haram kıldığı bir şeyi haram kılmak istiyorsa (bu kaplar içinde yapılan) şırayı haram kılsın."

 

Bu konuyu İbnu'z-Zübeyr'e sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak ve testi içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi. İbn Ömer'e sorduğumda da babası Ömer'den naklen: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi. Kardeşimin de Ebu Said'den naklen bildirdiğine göre Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, kabak ve içi ziftlenmiş küp içinde yapılan şıra ile koruk hurma ve kuru hurmanın karışımından yapılan şırayı yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/322) rivayet etti.

 

 

 

19026 (2)- İmran es-Sülemi der ki: İbn Abbas'a şıra kapları konusunu sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi ve kabak içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi. İbn Ömer'le karşılaştığımda babası Ömer'den naklen: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi ve kabak içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi. İbnu'z-Zübeyr ile karşılaştığımda bu konuyu sordum. O da: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi ve kabak içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19027 (3)- Ebu'l-Hakem der ki: İbn Ömer'e testi içinde yapılan şıranın hükmünü sorduğumda babası Ömer'den naklen: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Ali b. Ebi Talib

 

19028 (1) Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: Babamın: "Küfe'de Ali'den naklen gelen bundan daha sahih bir hadis yoktur" dediğini işittim .

 

 

 

 

19029 (2)- Malik b. Umeyr der ki: Hz. Ali'nin yanında oturmuşken Sa'sa'a b. Suhan geldi. Selam verip: "Ey müminlerin emiri! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sana yasakladığı şeyleri sen de bize yasakla" dedi. Ali: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi, içi ziftlenmiş küp ve hurma kütükleri içinde yapılan şırayı yasakladı. Aynı şekilde ipek karışımı giysiler giymeyi, (ipekten yapılmış) kırmızı eyerler üzerine binmeyi, ipek giyinmeyi ve taşı olmayan altın yüzükler takmayı yasakladı" karşılığını verdi ve şöyle devam etti: "Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana ipekten bir izar ile bir rida verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana verdiği giysiyi üzerimde görsünler diye de giyip insanların arasına çıktım. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni görünce onları çıkarmamı söyledi. Sonra birini kızı Fatıma'ya gönderirken diğerini kesip eşleri arasında paylaştırdı"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3697) ve Nesai (8/166) rivayet ettiler.

 

 

 

19030 (3)- Malik. b. Umeyr der ki: Zeyd b. Suhan, Hz. Ali'ye geldi ve: "Resulullah'ın sana yasakladığı şeyleri bana anlat" dedi. Ali: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, kabak ve hurma kütükleri içinde yapılan şıra ile arpadan yapılmış meşrubatları içmemi yasakladı. Aynı şekilde taşı olmayan altın yüzükler takmamı, ipek karışımı giysiler giymemi, (ipekten yapılmış) kırmızı eyerler üzerine binmemi yasakladı" karşılığını verdi ve şöyle devam etti: "Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ipekten bir giysi hediye edilince onu bana verdi. Ben de onu giyip dışarıya çıktım. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu benden aldı ve kızı (veya halası) Fatıma'ya verdi." Hangi Fatıma olduğu konusunda tereddüt ravi İsmail'e aittir.

 

[Sahih]

 

 

 

19031 (4)- Ahmed başka bir kanaHa bir öncekinin aynısını bildirir, ancak: "Sa'sa'a b. Suhan geldi" ifadesini kullanır.

 

 

 

19032 (5)- Hz. Ali bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19033 (6)- Hz. Ali bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mezar ziyaretini, bazı kapların şıra için kullanılmasını ve kurban etlerinin üç günden fazla elde tutulmasını yasaklamıştı. Ancak daha sonra şöyle buyurdu: "Daha önce mezar ziyaretini size yasaklamıştımı ama artık ziyaret edebilirsinizı zira kişiye ahireti hatırlatırlar. Su kapları dışındaki kaplarda yapılan şırayı içmenizi yasaklamıştımı ama sarhoş edenlerinden uzak durduktan sonra her türlü kapta yapılan şıradan içebilirsiniz. Yine kurban etlerini üç günden daha fazla elinizde tutmanızı yasaklamıştımı ama artık dilediğiniz kadar tutabilirsiniz. ''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (278), İbn Ebi Şeybe (8/111, 160) ve Tahavi, Şerh Meani'l-asar'da (4/185) rivayet ettiler. 8979 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

19034 (7)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mezar ziyaretini yas aklamı ştı... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır, ancak burada: ''Ama sarhoş eden her türlü içecekten sakının!'' lafzını kullanır.

 

[Zayıf]

 

8980 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. İbn Abbas

 

19035 (1) Ebu'l-Hakem der ki: İbn Abbas'a testi içinde yapılan şırayı sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi ve kabak içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi ve şöyle devam etti: "Kişi, Allah ve Resulünün haram kıldığı bir şeyi haram kılmak istiyorsa (bu kaplar içinde yapılan) şırayı haram kılsın."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2111) ve Nesai (8/322) rivayet ettiler.

 

 

 

19036 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak; testi, içi ziftlenmiş küp ve hurma kütükleri içinde yapılan şıranın içilmesini yasakladı. Yine hurma koru ğu ile henüz olgunlaşmaya başlayan hurmanın karışımından yapılan şırayı da yasak etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1995) ve Nesai (8/289-90) rivayet ettiler.

 

 

 

19037 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hurma kütükleri, kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı ve: ‘‘Sadece ağzı bağlanabilen tulumlar içinde yapılanından için'' buyurdu. Bunun üzerine sağlam olsun diye alt tarafı deve derisinden, bağlanabilsin diye de üst tarafı koyun derisinden tulumlar yaptılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca: ''Sadece üst tarafı alt tarafıyla aynı (deriden) olan tulumlar içindeki şıradan için'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/60) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Hüseyn b. Abdillah b. Ubeydiilah b. Abbas metruk olup, çoğunluk onu zayıf kabul etmiştir. İbn Main'den gelen bir rivayette, hadisinin yazılmasında bir sakınca olmadığı söylenmiştir."

 

 

 

19038 (4)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5207, 5224-5) ve Nesai (8/290) rivayet ettiler.

 

 

 

19039 (5)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Testi, kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şıradan uzak durun. Su tulumu içinde yapılanını ise içebilirsiniz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19040 (6)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi, hurma kütükleri ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şıranın içilmesini yasakladı. Yine hurma koruğu ile henüz olgunlaşmaya başlayan hurmanın karışımından yapılan şırayı da yasak etti" dedi. Ona: "Ey İbn Abbas! Kişinin, şişe gibi olan yeşil testide sabah kurduğu şırayı akşam içmesi konusunda ne dersin?" diye sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in size yasakladığı şeyden neden uzak durmuyorsunuz?" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5208) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5049, 6774) rivayet ettiler.

 

 

 

19041 (7)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, içi ziftlenmiş küpler ve hurma kütükleri içinde yapılan şırayı yasakladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5274), Ebu Davud (3713), İbn Mace (3399) ve Nesai (8/332) rivayet ettiler.

 

 

 

19042 (8)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, hurma kütüğü, içi ziftlenmiş küp ve testi içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19043 (9)- Ebu'l-Hakem der ki: İbn Abbas'a testi, kabak ve içi yeşile boyanmış küpler içinde yapılan şırayı sorduğumda: "Kişi, Allah ve Resulü'nün haram kıldığı bir şeyi haram kılmak istiyorsa (bu kaplar içinde yapılan) şırayı haram kılsın" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19044 (10)- Ebu Hadir der ki: Adamın biri İbn Ömer'e testi içinde şıra yapılıp yapılamayacağını sorunca: "Allah ve Resulü böylesi bir şırayı yasakladı" dedi. Adam İbn Abbas'a gidip İbn Ömer'in bu sözünü zikredince, İbn Abbas: "Doğru söylemiş" dedi. Adam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yasakladığı bu testiler nedir?" diye sorunca, İbn Abbas: "Kuru çamurdan yapılmış her türlü kaptır" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19045 (11)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Ömer ile İbn Abbas, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kabak, testi, içi ziftlenmiş küp ve hurma kütüğü içinde yapılan şırayı yasakladığına dair şehadet ettiler ve: ''Peygamber size ne verdiyse onu alın, size ne yasakladıysa ondan da sakının''[Haşr 7] ayetini okudular.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (1997) ve Nesai (8/308) rivayet ettiler. 

 

 

 

19046 (12)- Ebu Hadir der ki: Adamın biri İbn Ömer'e testi içinde şıra yapılıp yapılamayacağını sorunca: "Allah ve Resulü böylesi bir şırayı yasakladı" dedi. Adam İbn Abbas'a gidip İbn Ömer'in bu sözünü zikredince, İbn Abbas: "Doğru söylemiş" dedi. Adam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yasakladığı bu testiler nedir?" diye sorunca, İbn Abbas: "Kuru çamurdan mamül her türlü kaptır" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19047 (13)- Uyeyne b. Abdirrahman, babasından bildirir: Adamın biri İbn Abbas'a geldi. "Ben Horasan ahalisinden biriyim ve iklimi çok soğuk olan bir bölgede yaşıyoruz" dedi ve kendilerini sıcak tutmak için yapıp içtikleri meşrubat türlerinin hükmünü sordu. İbn Abbas: "Sarhoş eden kuru üzüm, hurma ve benzeri şeylerden uzak dur" karşılığını verdi. Adam:

"Testide yapılan şıra konusunda ne dersin?" diye sorunca, İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testide yapılan şırayı yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/303) rivayet etti.

 

 

4. İbn Ömer

 

19048 (1) İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (3/55), Müslim (2/128, 129) ve İbn Mace (3402) rivayet ettiler.

 

 

 

19049 (2)- İbn Ömer der ki: Resulullahlı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberde görünce aceleyle Mescid'e girip oturdum, Ancak henüz bir şey dinleyemeden minberden indi. Cemaate: "Resulullah ne dedi?" diye sorduğumda: "Kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde şıra yapımını yas akladı" dediler. 2

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (16960) ve Müslim (1997:49) rivayet ettiler.

 

 

 

19050 (3)- Abdulhalik der ki: Said b. el-Müseyyeb'e şıra konusunu sorduğumda şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in minberinin yanında Abdullalı b. Ömer'in şöyle dediğini işittim: Eşec başkanlığında Abdulkays kabilesinin heyeti Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğinde meşrubatlar konusunu sordular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Testi, kabak ve hurma kütükleri içinde yapılmış şıraları içmeyin'' buyurdu.

Ona: "Ey Ebu Muhammed! Ya içi ziftlenmiş küpler?" diye sorduğumda, Said: "O günü Abdullalı b. Ömer'in bunu zikrettiğini işitmedim, ancak kendisi bu küpleri kerili görürdü" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/129) ve Nesai (2/328) rivayet ettiler.

 

 

 

19051 (4)- Cebele b. Suhaym bildiriyor: İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hantem denilen kaplar içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi. Ona: "Hantem nedir?" diye sorulunca, İbn Ömer: "Testi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5244) ve Nesai (8/303) rivayet ettiler.

 

 

 

19052 (5)- İbn Tavus, babasından bildirir: Adamın biri İbn Ömer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi ve kabak içinde şıra yapımını yasakladı mı?" diye sorunca, İbn Ömer: "Evet!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5237-40), Tirmiz! (1867) ve Nesai (8/302) rivayet ettiler.

 

 

 

19053 (6)- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: İbn Ömer'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, içi ziftlenmiş küp ve kabak içinde yapılan şırayı yasakladı" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

Cabir b. Abdillah'ın da şöyle dediğini işittim: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, içi ziftlenmiş küp ve hurma kütüğü içinde yapılan şırayı yasakladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şıra yapmak için su tulumu bulunmadığı zaman taştan oyulmuş kap içinde şıra yapılırdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5249-51) rivayet etti.

 

 

 

19054 (7)- Sabit el-Bünani der ki: İbn Ömer'e testi içinde yapılan şıranın hükmünü sorduğumda: "Haramdır" dedi. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu yasakladı mı?" diye sorduğumda: "Yasakladığını söylüyorlar" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5236) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6810) rivayet ettiler.

 

 

 

19055 (8)- Tavus der ki: İbn Ömer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı mı?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi. Vallahi bunu bizzat İbn Ömer'den duydum.

 

[Sahih]

 

 

 

19056 (9)- Said b. el-Müseyyeb bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in minberinin yanında Abdullah b. Ömer'in şöyle dediğini işittim: "Eşec başkanlığında Abdulkays kabilesinin heyeti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğinde meşrubatlar konusunu sordular. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, kabak ve hurma kütükleri içinde yapılmış şıraları kendilerine yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19057 (10)- Cebele bildiriyor: İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hantem denilen kaplar içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi. Ona: "Hantem nedir?" diye sorduğumda, İbn Ömer: "Testi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19058 (11)- Muharib b. Disar bildiriyor: İbn Ömer'in: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi ve içi ziftlenmiş küpler içinde şıra yapılmasını yasakladı" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

Şu'be der ki: "Bunu Muharib'den birden fazla işittim." Haccac der ki:

"Şu'be'nin bunu rivayet ederken bunlar içinde hurma kütüklerini zikredip etmediği konusunda şüpheliyim."

 

Diğer tahric: Müslim (2/129) rivayet etti.

 

 

 

19059 (12)- AbduHah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, kabak, içi ziftlenmiş küp içinde şıra yapılmasını yasakladı ve: ''Şıranızı su tu/umlarında yapın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5243) rivayet etti.

 

 

 

19060 (13)- Tavus der ki: Adamın biri İbn Ömer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi ve kabak içinde şıra yapımını yasakladı mı?" diye sorunca, İbn Ömer: "Evet!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19061 (14)- Said b. Cübeyr der ki: İbn Ömer'in yanındayken testi içinde yapılan şıranın hükmü soruldu. İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böylesi şırayı haram kıldı" dedi. İbn Ömer'in bu dediği bana ağır geldi. Bunun üzerine İbn Abbas'ın yanına gittim ve: "İbn Ömer'e bir soru soruldu da verdiği cevap bana çok ağır geldi" dedim. İbn Abbas: "Neymiş o?" diye sorunca: "Kendisine testide yapılan şıranın hükmü soruldu. İbn Ömer, Resulullah'ın onu haram kıldığını söyledi" karşılığını verdim. İbn Abbas da: "Doğru demiş! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gerçekten de testi şırasını haram kıldı" dedi. Ona: "Peki, testi dediğiniz şey ne?" diye sorduğumda: "Çamurdan yapılmış her türlü kaptır" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai (8/303-4) rivayet etti.

 

 

 

19062 (15)- İbn Ömer der ki: Cemaate katıldığımda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbesini bitirmişti. "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbesinde ne dedi?" diye sorduğumda: "İçi ziftlenmiş küpler ile kabak içinde yapılan şırayı yasakladı" dediler.

 

[Sahih]

 

 

 

19063 (16)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak ile içi ziftlenmiş küp içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19064 (17)- Tavus der ki: İbn Ömer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı mı?" diye sorulunca: "Evet!" dedi. Vallahi bunu bizzat İbn Ömer'den duydum.

 

[Sahih]

 

 

 

19065 (18)- Zazan der ki: İbn Ömer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in içinde şıra yapımım yasakladığı kapları söyle. Ancak bizim lehçemiz le onları açıkla, zira bizim lehçemiz sizinkinden farklı" dediğimde şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hantem içinde yapılan şırayı yasakladı. Hantem ise testidir. Yine müzeffet içinde yapılan şırayı yasakladı. Bu da içi ziftlenmiş küptür. Dubba içinde şıra yapmayı yasakladı ki, bu da kabaktır. Yine nakir içinde şıra yapmayı yasakladı. Nekir de kabukları soyulup içi oyulan hurma kütüğüdür." Ona: "Hangi kaplarda yapılan şıradan içmemizi tavsiye edersin?" diye sorduğumda: "Su tulumları içinde yapılandan iç" dedi." Muhmed (b. Cafer) rivayetinde İbn Ömer'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), şırayı su tulumlarında yapmamızı emretti" dediği geçer.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5245-6) Tirmizi (1868) ve Nesai (8/308) rivayet ettiler.

 

 

 

19066 (19)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Şu'be der ki: "Sanırım Muharib rivayet ederken bunlar içinde hurma kütüğünü de zikretti."

 

Diğer tahric: Müslim (5241) ve Nesai (8/306) rivayet ettiler.

 

 

 

19067 (20)- Sabit der ki: İbn Ömer'e bazı şıra kaplarını sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunlar içinde şıra yapımını yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19068 (21)- Ukbe b. Haris der ki: İbn Ömer'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı. Şıramızı su tulumlarının içinde yapmamızı emretti" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

19069 (22)- İbn Ömer der ki: Mescid'e girdiğimde cemaat Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in etrafında toplanmıştı. Ne konuştuğunu dinlemek için acele ettim, ama ulaşmadan insanlar çevresinden dağıldı. İçlerinden bir adama: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne dedi?" diye sorduğumda: "İçi ziftlenmiş küp ile kabak içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19070 (23)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi, içi ziftlenmiş küp ve hurma kütüğü içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Said der ki: "İçi ziftlenmiş küpleri İbn Ömer'den başkası da zikretmiştir. "

 

 

 

19071 (24)- Sabit bildiriyor: İbn Ömer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı mı?" diye sorduğumda: "Yasakladığını söylüyorlar" dedi. Ona: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasakladı mı?" diye sorduğumda: "Yasakladığını söylüyorlar" dedi. Ona: "Sen bu yasağı Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittin mi?" diye sorduğumda yine: "Yasakladığını söylüyorlar" dedi. O günü bir şeyolmadan aynIdık. Ancak sonralan biri kendisine: "Sen bunu. Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittin mi?" diye sorduğu zaman kızar ve soranla tartışırdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5236) rivayet etti.

 

 

 

19072 (25)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, kabak, içi ziftlenmiş küpler içinde şıra yapılmasını yasakladı ve: ‘‘Şıranızı su tulumlarında yapın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19073 (26)- Nafi' bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cemaatle namaza!" diye çağrı yaptı. Abdullah b. Ömer bunu duyunca aceleyle evine gitti. üzerindeki giysileri çıkarıp Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına giderken giydiği giysileri giydi ve namazgaha gitti. Yetiştiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberden inmiş, cemaat de dağılıyordu. "Nebi bugün yeni olarak ne söyledi?" diye sorunca: "Şırayı yasakladı" dediler. İbn Ömer: "Hangi şırayı?" diye sorunca: "Kabak ve hurma kütüğü içinde yapılan şırayı" dediler.

Ravi Ukbe der ki: Nafiye: "Ya testi içinde yapılanı?" dediğimde: "Testi dediğin ne?" diye sordu. "Hantem" dediğimde: "Hantem ne?" diye sordu. "Küp (lcuZle)" karşılığını verdiğimde: "Hayır, yasaklamadı" dedi. Ona: "Peki müzeffet?" diye sorduğumda: "Müzeffet ne?" diye sordu. "İçi ziftlenen kaplar" dediğimde: "Fiçinın da içi ziftleniyor! Ama o günü sadece kabak ve hurma kütüğü içinde yapılan şırayı yasakladı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (5820) rivayet etti.

 

 

 

19074 (27)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi ve kabak içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19075 (28)- İbn Ömer der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hutbe verdi. Dinlemek için geldiğimde hutbesini bitirmişti. Oradakilere: "Ne söyledi?" diye sorduğumda: "İçi ziftlenmiş küpler ile kabak içinde şıra yapımını yasakladı" dediler.

 

[Sahih]

 

 

 

19076 (29)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Ömer'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı" dediğini işittim. İbn Abbas'la karşılaştığımda: "Ebu Abdirrahman'ın ne dediğini görüyor musun? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in testi içindeki şırayı yasakladığını söylüyor" dedim. İbn Abbas da: "Doğru demiş" karşılığını verdi. Ona: "Testi dediğiniz şey ne?" diye sorduğumda İbn Abbas: "Kuru çamurdan yapılmış her türlü kaptır" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19077 (30)- Hallad b. Abdirrahman b. Cunde bildiriyor: "Tavus'a meşrubatlar konusunu sorduğumda İbn Ömer'den naklen Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in testi ve kabak içinde yapılan şırayı yasakladığını söyledi."

 

[Sahih]

 

 

 

19078 (31)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi. İbn Abbas'a gelip İbn Ömer'in bu sözünü aktardığımda: "İbn Ömer doğru demiş" karşılığını verdi. Ona: "Testi dediğiniz şey ne?" diye sorduğumda, İbn Abbas: "Kuru çamurdan yapılmış her türlü kaptır" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19079 (32)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Ömer'e testi içinde yapılan şıranın hükmü sorulunca: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi. İbn Abbas'a geldim ve: "Ebu Abdirrahman'a testi içinde yapılan şırayı sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in testi içindeki şırayı yasakladığını söyledi" dedim. İbn Abbas da: "Ebu Abdirrahman doğru demiş" karşılığını verdi. Ona: "Testi dediğiniz şey ne?" diye sorduğumda, İbn Abbas: "Kuru çamurdan yapılmış her türlü kaptır" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19080 (33)- Tavus der ki: "Vallahi adamın biri İbn Ömer'e geldi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı mı?" diye sordu. İbn Ömer: "Evet" dedi."

 

[Sahih]

 

İbrahim rivayet ederken kabak içinde yapılan şırayı da zikreder. İbn Ebi Bükeyr der ki: "İbrahim b. Meysere rivayet ederken kabak içinde yapılan şırayı da zikretti."

 

 

 

19081 (34)- Cabir ile AbduHah b. Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hurma kütüğü, içi ziftlenmiş küp ve kabak içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19082 (35)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Ömer'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı" dediğini işittim. İbn Abbas'a gelip bunu aktardığımda: "Doğru söylemiş" dedi. Ona: "Testi dediğiniz şey ne?" diye sorduğumda, İbn Abbas: "Kuru çamurdan yapılmış her türlü kaptır" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19083 (36)- Tavus der ki: Adamın biri İbn Ömer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi ile kabak içinde yapılan şırayı yasakladı mı?" diye sorunca: "Evet!" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

19084 (37)- Sabit el-Bünani der ki: İbn Ömer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı mı?" diye sorduğumda: "Öyle söylüyorlar" dedi. Ona: "Nebi mi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasak olduğunu söyledi?" diye sorduğumda: "Öyle söylüyorlar" dedi. Ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Sen bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittin mi?" diye sorduğumda yine: "Öyle söylüyorlar" dedi. O günü bir şey olmadan ayrıldık. Ancak sonraları biri kendisine: "Sen bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittin mi?" diye sorduğu zaman kızar ve üzerine giderdi.

 

[Sahih]

 

 

 

19085 (38)- Sabit der ki: İbn Ömer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı mı?" diye sorduğumda: "Öyle söylüyorlar" dedi.

 

[Sahih]

 

 

5. Abdullah b. Amr

 

19086 (1) Abdullah b. Amr b. el-As bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su tulumları dışındaki kaplarda şıra yapımını yasaklayınca: "Ama herkeste su tulumu bulunmuyor" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içi ziftlenmemiş testiler içinde şıra yapımına izin verdi,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (10/51-53), Müslim (2/130) ve Nesai (2/329) rivayet ettiler.

 

 

 

19087 (2)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şıra için kabakı içi zirtlenmiş küp ve testilerden uzak durun'' buyurdu. -Şerik der ki: Abdullah burada başka kapları da zikretti.- Bedevinin biri: "Ama başka kaplarımız yok" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman sarhoş etmeyecek bir durumdaysa bu kaplarda yapılan şıradan için'' buyurdu.

Esved der ki: Bu hadisi birkaç defa Şerik'e sorduğumda her defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Şarhoşluk vermeyecekse bu kaplarda yapılan şıradan için'' buyurduğunu aktardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (8/310) rivayet etti.

 

 

6. Ebu Hureyre

 

19088 (1) Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı. Ayrıca siz testi içinde yapılanından da uzak durun.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/126) rivayet etti.

 

 

 

19089 (2)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, içi ziftlenmiş küp, testi ve hurma kütükleri içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/127), Ebu Davud (3693) ve Nesai (2/328) rivayet ettiler.

 

 

 

19090 (3)- Ebu Hureyre der ki: Abdulkays kabilesinin heyetinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelişine ben de şahit oldum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, kabak, içi ziftlenmiş küp ve hurma kütüğü içinde şıra yapmalarını yasakladı. İçlerinden bir adam kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Ama başka kaplarımız da yok" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara acımış gibi: ''O zaman tatlı olduğu müddetçe (bu kaplar içinde yapılan şıradan) için, ama tadı değişince uzak durun'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

19091 (4)- Muhammed b. Sirin, Abdullah b. Ömer ile Ebu Hureyre'den bildirir. Ancak bunlardan biri hadisi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, diğeri de, Ömer b. el-Hattab'a dayandırmıştır. Biri: "Tulum, içi ziftlenmiş küp, kabak ve testi içinde yapılan şırayı yasakladı" derken, diğeri şöyle demiştir: "Tulum, içi ziftlenmiş küp, kabak ve testi -veya çömlek; hangisi olduğu konusunda şüphe Muhammed'e aittir- içinde yapılan şırayı yas akladı. "

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, eşribe (8/310) rivayet etti.

 

 

 

19092 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Abdulkays kabilesinin heyeti Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiği zaman testi, hurma kütüğü, içi ziftlenmiş küp ve ağzı kesik tulumlar içinde şıra yapılmasını yasakladı ve: ''Şırayl su tulumunda kurup ağzını bağla. Tatlı olduğu sürece de ondan i(i buyurdu. İçlerinden biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bu tür kaplar içinde de şıra yapmama izin ver" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İzin verirsem şıra köpürdükten (ekşidikten) sonra içebilirsin'' buyurdu ve ne nasıl köpürdüğünü elleriyle gösterdi.

 

[Sahih]

 

Muhammed b. Cafer der ki: "Hişam nasıl köpürdüğünü göstermek için avucunu az bir şeyaçtı ve: ''İzin verirsem şıra köpürdükten (ekşidikten) sonra içebilirsin'' dedikten sonra avucunu biraz daha açtı.

 

Diğer tahric: Müslim (5215), Ebu Davud (3693) ve Nesai (8/309) rivayet ettiler.

 

 

 

19093 (6)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağzı bağlanabilen kaplar dışında diğer kaplar içinde şıra yapımını yasakladı."

 

[Zayıf]

 

 

 

19094 (7)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içi ziftlenmiş küp, hurma kütüğü, kabak, testi içinde yapılan şırayı yasakladı ve: ''Sarhoşluk veren her türlü içecek haramdır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, İbn Mace (342) ve İbn Ebi Şeybe (7/473) rivayet ettiler.

 

 

 

19095 (8)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (1/527) rivayet etti.

 

 

 

19096 (9)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su tulumu dışında testi, kabak, içi ziftlenmiş küp benzeri her türlü kapta yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Mace (3408), Nesai (8/306) ve İbn Hibban (5404) rivayet ettiler.

 

 

 

19097 (10)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sarhoş eden her içecek haramdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3401), Nesai (8/297), Ebu Ya'la (5944) ve İbn Hibban (5408) rivayet ettiler.

 

 

 

19098 (11)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her bir kişi (şıra konusunda) kendini hesaba çekmelidir. Her toplukluk da dilediği kapta şırasını yapabilir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/62) der ki: "Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet ettiler.

İsnadında zayıflığı bulunan Şehr vardır. Ahmed'in diğer ravileri ise Sahih'in ravileridir."

 

 

7. Ebu Said el-Hudri

 

19099 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Abdulkays kabilesinin heyeti Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiği zaman: "Ey Allah'ın Resulü! Allah bizleri sana feda kılsın. Bize hangi kaplar içinde şıra yapabileceğimizi söyle" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nakir denilen kaplar içinde yapılan şıradan içmeyin'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Allah bizleri sana feda kılsın! Nakir'in ne olduğunu biliyor musun?" diye sorduklarında' ''Evet! içi oyulan hurma kütüğüdür'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Kabak ve testi içinde yapılan şıradan da içmeyin. Ancak ağzı bağlanabilen kırbalar içinde şıra yapabilirsiniz. '' Ravh rivayet ederken son cümleyi iki defa tekrarladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, ıman 1/50 (18), Taberani, M. el-Kebir'de (6/44, 17/63), İbn Ebi Şeybe (7/477) ve Tahavi, Şerh Meani'l-Asar'da (4/225) rivayet ettiler.

 

 

 

19100 (2)- Ebu'l-Alaniye der ki: Ebu Said el-Hudri'ye testi içinde yapılan şırayı sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi. Ona: "Ya deri kaplar içinde?" diye sorduğumda: "Onda yapılan şıra çok daha kötüdür" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6806-7) rivayet ettiler.

 

 

 

19101 (3)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19102 (4)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi, hurma kütüğü ve içi ziftlenmiş küpler içinde şıra yapılmasını yasakladı. Aynı şekilde kuru üzüm ile kuru hurmanın veya koruk hurma ile kuru hurmanın karışımından meşrubat yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

18995 (8)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

19103 (5)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi, hurma kütüğü ve içi ziftlenmiş küpler içinde şıra yapılmasını yasakladı. Aynı şekilde kuru üzüm ile kuru hurmanın veya koruk hurma ile kuru hurmanın karışımından meşrubat yapılmasını yasakladı.

 

[Sahih]

 

18996 (9)'da tekrar etmiştir.

 

 

 

19104 (6)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, hurma kütüğü, içi ziftlenmiş küpler içinde şıra yapılmasını yasakladı ve:

''Su tulumunda şıranı kur ve ağzını bağla'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19105 (7)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, kabak ve hurma kütüğü içinde yapılan şıranın içilmesini yasakladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5196-7) ve Nesai (8/293-4) rivayet ettiler.

 

 

 

19106 (8)- Ebu Said bildiriyor: Abdulkays kabilesinin heyeti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiği zaman: Rabia oğullarından bir kabileyiz. Bizimle senin aranda Mudar kafirleri olduğu için yanına ancak haram aylarda gelebiliyoruz. Bize bir şeyler söyle ki onunla amel ettiğimiz zaman cennete girebilelim ve geride bıraktığımız yakınlarımızı da buna davet edelim" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Size dört şeyi emrediyor, dört şeyden de uzak durmanızı istiyorum. İlk önce Allah'a iman edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Bu da size emrettiğim o dört şeyin içinden değildir. Bunun yanında namazı kılını zekatı verin, Ramazan orucunu tutun ve elde ettiğiniz ganimetIerden de beşte biri (hums) verin. Dört şeyden de uzak durmanızı istiyorum. Kabakı nakir, testi ve içi zirtlenmiş küpler içinde yapılan şıradan uzak durun. ''

"Nakır'in ne olduğunu biliyor musun ki?" diye sorduklarında: ''İçi oyulmuş hurma kütüğüdür. İçine hurma ve su koyarı köpürmesi bitip ekşiyince de içersiniz. Bu şekilde de kişi kendini kaybedip (sarhoş olup) amcası oğluna kılıçla vurmaya kalkışır'' buyurdu. İçlerinde de bundan dolayı yara almış bir adam vardı ve Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) utandıkları için yarasını saklamaya çalıştılar.

"Hangi kaplarda yapılan şırayı içmemızı emredersin?" diye sorduklarında: ''Ağzı bağlanabilen tulumlar içinde yapılan şıradan içebilirsiniz'' buyurdu. "Ama farelerin çok olduğu bir bölgedeyiz ve deri tulumları sağlam bırakmazlar" dediklerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki veya üç defa: ''Fareler onları yese de (sadece bunlarda yapabilirsiniz)'' karşılığını verdi. Eşec Abdulkays'a da: ''Sende Yüce Allah'ın sevdiği iki haslet var. Biri yumuşak huyun, diğeri de ağır başlılığındır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (585) ve Müslim (26-7) rivayet ettiler.

 

 

 

19107 (9)- Ebu Said el-Hudri der ki: Abdulkays kabilesinden gelen, içlerinde Eşecc'in de bulunduğu heyeti karşılayanlardan birinin bana bildirdiğine göre heyettekiler şöyle dediler: "Ey Allah'ın Resulü! Rabia oğullarından bir kabileyiz. Bizimle senin aranda Mudar kafirleri bulunUYOL." Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır, ancak burada "Sende Yüce Allah'ın sevdiği iki haslet var ... '' ifadesi yer almaz.

 

[Sahih]

 

 

8. Enes b. Malik

 

19108 (1) Enes bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak ve içi ziftlenmiş kaplar içinde şıra yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Şafii (2/94), Buhari ( 1992), Müslim (1992) ve Nesai (8/305) rivayet ettiler.

 

 

 

19109 (2)- Muhtar b. Fulful der ki: Enes b. Malik'e kaplarda yapılan şıranın hükmünü sorduğumda: " Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müzeffet denilen kaplar içinde yapılan şırayı yasakladı ve: ''Sarhoşluk veren her içecek haramdır'' buyurdu" dedi. Ona: "Müzeffet denilen kaplar nedir?" diye sorduğumda: "İçi ziftlenmiş (=mulcayyer) kaplardır" dedi. Ona: "Kalay ve cam kaplar konusunda ne dersin?" dediğimde: "Onların neyi var?" diye sordu. "Bazıları bu kaplar içinde yapılanı da kerili görüyorlar" dediğimde:

"Şüphe ettiğin şeyleri bırak, emin olduğun şeyleri yap. Sarhoşluk veren her türlü içecek haramdır" karşılığını verdi. Ona: "Doğru söylüyorsun, sarhoşluk haramdır. Ama yemek yerken bir iki yudum alabilir miyiz?" dediğimde: "çoğu sarhoş edenin azı da haramdır" karşılığını verdi ve şöyle devam etti: "İçki; üzüm, hurma, bal, buğday, arpa ve mısırdan yapılır. Bunlardan sarhoşluk vereni haramdır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/308) rivayet etti.

 

 

 

19110 (3)- Muhtar b. Fulful der ki: Enes b. Malik'e kaplarda yapılan şıranın hükmünü sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içi ziftlenmiş kaplar içinde yapılan şırayı yasakladı ve: ''Sarhoşluk veren her içecek haramdır'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19111 (4)- Muhtar b. Fulful der ki: Enes'e şıra kaplarını sorduğumda şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içi ziftlenmiş kaplar içinde yapılan şırayı yasakladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu tür kaplara ''Mukayyer'' denildiğini de söyledi."

 

[Sahih]

 

 

 

19112 (5)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19113 (6)- Umare b. Asım der ki: Kufe'de Enes b. Malik'in yanına girdim ve şıra kapları konusunu sordum. Enes: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19114 (7)- Enes b. Malik der ki: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabir ziyaretini, kurban etlerini üç günden fazla elde tutmayı ve şıra konusunda da kabak, hurma kütüğü, testi, içi ziftlenmiş kaplar içinde yapılan şırayı yasaklamıştır. Daha sonra ise şöyle buyurdu: ''Bilin ki daha önce üç şeyi size yasaklamıştımı ancak şu an başka şeyi daha uygun görüyorum. Daha önce kabir ziyaretini size yasaklamıştım. Ancak kalpleri yumuşattığını, gözleri yaşarttığını ve ahireti hatırlattığını düşündüm. Bundan dolayı kabir ziyareti yapabilirsinizı ama orada feryat figan etmeyin. Daha önce kurban etlerini üç günden daha fazla elinizde tutmanızı yasaklamıştım. Ancak insanların misafirlerine ikramda bulunduğunu ve hazır olmayanlar için saklayabileceklerini düşündüm. Bundan dolayı bu etleri istediğiniz kadar elinizde tutabilirsiniz. Yine (su tulumları dışında) her türlü kap içinde şıra yapmanızı yasaklamıştım. Artık istediğiniz kapta şıra kurabilir ve içebilirsiniz. Ancak sarhoş edecek olan içecekleri içmeyin. Zira kişi ağzını bağladığı tulumda da günaha girebilir. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (8157) der ki: "Hadisi İmam Ahmed, Ebu Ya'la ve kısa metinle Bezzar rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Yahya b. Abdillah el-Cabir'i çoğunluk zayıf olarak kabul etmiş, Ahmed ise: "Umarım ki sakıncasızdır" açıklamasını yapmıştır. Kalan ravileri güvenilir kimselerdir." 8985 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

19115 (5)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabir ziyareti, kurban etlerini üç günden fazla elde tutma ve (su tulumları dışındaki) kaplar içinde yapılan şıra olmak üzere üç şeyi yasaklamıştı. Daha sonra ise şöyle buyurdu: ''Bilin kı daha önce üç şeyi size yasaklamıştım. Daha önce kabir ziyaretini size yasaklamıştım. Ancak kalpleri yumuşattığını ve gözleri yaşarttığını düşündüm. Bundan dolayı kabir ziyareti yapabilirsinizı ama orada feryat figan etmeyin. Daha önce kurban etlerini üç günden daha fazla elinizde tutmanızı yasaklamıştım. Ancak insanların kendilerine azık kaldırdığını, misafirlerine ikramda bulunduğunu ve hazır olmayanlar için saklayabileceklerini düşündüm. Bundan dolayı bu etlerden istediğiniz kadar yiyebilir ve elinizde tutabilirsiniz. Yine (su tulumları dışında) her türlü kap içinde şıra yapmanızı yasaklamıştım. Artık istediğiniz kapta şıra kurabilir ve içebilirsiniz. Zira kişi ağzını bağladığı tulumda da günaha girebilir. ''

 

[Hasen]

 

8986 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

19116 (9)- Katade der ki: Enes'e testi içinde yapılan şırayı sorduğumda: "Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şey işitmiş değilim" dedi. Ancak Enes testi içinde yapılan şıranın içilmesini nıekruh görürdü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (3241) rivayet etti.

 

 

 

19117 (10)-Z Katade der ki: Enes'e testi içinde yapılan şırayı sorduğumda: "Bu konuda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şey işitmiş değilim" dedi. Ancak Enes testi içinde yapılan şıranın içilmesini mekruh görürdü.

 

[Sahih]

 

 

9. Cabir b. AbdilIah

 

19118 (1) Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, hurma kütüğü, testi ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5252-3), Ebu Davud (3702), Nesai, eşribe 8/306 (5637) ve İbn Mace, eşribe (3404) rivayet ettiler.

 

 

 

19119 (2)- Cabir bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, içi ziftlenmiş küp ve hurma kütüğü içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19120 (3)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19121 (4)- Cabir b. Abdullah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, hurma kütüğü, içi ziftlenmiş küp ve testi içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19122 (5)- Cabir b. Abdullah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, içi ziftlenmiş küp, kabak ve hurma kütüğü içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

18973 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

19123 (6)- Ebu'z-Zübeyr, Cabir ile İbn Ömer'den bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hurma kütüğü, içi ziftlenmiş küp ve kabak içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

19124 (7)- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (su tulumları dışındaki) kaplar içinde şıra yapımını yasakladı. Ensar: "Ama bunları kullanmak zorunda kalıyoruz" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zorundaysanız kullanabilirsiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5592) ve Ebu Davud (3699) rivayet ettiler.

 

 

10. Süveyd b. Mukarrin

 

19125 (1) Süveyd b. Mukanin der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e testi içinde yapılmış şıra ile geldim ve hükmünü sordum. Hz, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içemeyeceğimi söyleyince testiyi alıp kırdım"

 

[Sahih]

 

Heysemi (8112) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. Hilal el-Müzenı dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

19126 (2)- Süveyd b. Mukarrin der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e testi içinde yapılmış şıra ile geldim ve hükmünü sordum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içemeyeceğimi söyleyince testiyi alıp kırdım"

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ