MÜSNED-İ HANBEL

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

11- Eğilip Su içmek

 

1. İbn Ömer

 

18950- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Kap veya avuçlarınızı kullanmadan) suya eğilip içmeyin. Bunun yerine avuçlarınıza alıp öyle için'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (19569) ve Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (6029) rivayet ettiler.

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

18951 (1) Cabir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ashabından biriyle birlikte Ensar'dan bir adamın bahçesine girip selam verdi. Adam da bahçesinde sulama yapıyordu. Ona: ''Şayet tulumda geceden kalma (soğumuş) suyun varsa getir içelim. Yoksa şuradaki sudan (kanaldan) eğilip içelim '' buyurunca, adam: "Tulumda soğumuş suyum var" dedi. Sonra onları çardağa götürdü ve bir bardağa su döktü. üzerine koyundan sağdığı sütten kattı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan içtikten sonra yanında gelen adama içmesi için uzattı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, eşribe (7/142), Ebu Davud, eşribe 4/112 (3724) ve Beyhaki, eşribe (7/142) rivayet ettiler.

 

 

 

18952 (2)- Cabir b. Abdillah el-Ensari bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ashabından biriyle birlikte Ensar'dan bir adamın bahçesine girdi. Adam da bahçesinde sulama yapıyordu. Ona: ''Şayet tulumda geceden kalma (soğumuş) suyun varsa getir içelim. Yoksa şuradaki sudan (kanaldan) eğilip içelim '' buyurunca, adam: "Tulumda soğumuştur" dedi. Sonra onları çardağa götürdü. Onlar için bir koyun sağdı. Sağdığı süte soğuk sudan katıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ikram etti. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında gelen kişiye de aynısını yaptı.

 

[Sahih]

 

 

 

18953 (3)- Cabir b. Abdillah el-Ensari bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hasta ziyareti için Ensar'dan bir ailenin yanına gitti. ''Şayet udumda soğumuş suyunuz varsa getirin içelim. Yoksa şuradaki sudan (kanaldan) eğilip içelim '' buyurarak onlardan su istedi. Hemen yanında da bir su kanalı vardı.

 

[Sahih]

 

 

 

18954 (4)- Cabir b. Abdillah el-Ensari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ashabından biriyle birlikte Ensar'dan bir adamın bahçesine girdi. Adam da bahçesinde sulama yapıyordu. Ona: ''Şayet tulumda geceden kalma (soğumuş) suyun varsa getir içelim. Yoksa şuradaki sudan (kanaldan) eğilip içelim'' buyurunca, adam: "Ey Allah'ın Resulü! Var" dedi. Sonra onları çardağa götürdü. Onlar için bir koyun sağdı. Sağdığı süte tulumda beklemiş soğuk sudan katıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ikram etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan içtikten sonra yanındaki arkadaşına da verdi

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ