MÜSNED-İ HANBEL

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Kab'ın içine üflemek

 

1. İbn Abbas

 

18931 (1) İbn Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su kabının içine nefes alıp vermeyi veya üflemeyi yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/113, "hasen sahih") ve Ebu Davud (3/392) rivayet ettiler.

 

 

 

18932 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemeğe veya içeceğe doğru üflemeyi yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18933 (3)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemeğe veya içeceğe doğru üflemeyi yasakladı."

 

[Sahih]

 

Bu hadisi Ebu Nuayın, İkrime'den mürsel olarak, Muhammed b. Sabik de İbn Abbas'tan müsned olarak rivayet etmiştir.

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

18934 (1) Ebu'l-Müsenna der ki: Mervan'ın yanındayken Ebu Said girdi. Mervan ona: "Resulullah'ın su kabının içine üflemeyi yasakladığını işittin mi?" diye sorunca, Ebu Said: "Evet!" dedi ve şöyle devam etti: Adamın biri: "Ama tek içişte doyamıyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kabı ağzından uzaklaştırıp nefesini a'' buyurdu. Adam: "Ama bazen içinde çer çöp görüyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman suyu dök'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik, sifatu'n-nebi (2/925), Tirmizi, eşribe 4/304 (1887, "lasen Sahih") ve Darimi 2/161 (2121) rivayet ettiler.

 

 

 

18935 (2)- Ebu'l-Müsenna el-Cuheni der ki: Mervan b. el-Hakem'in yanında otururken Ebu Said el-Hudri içeriye girdi. Mervan ona: "Nebi'in su kabının içine üflemeyi yasakladığını işittin mi?" diye sorunca, Ebu Said: "Evet!" dedi ve şöyle devam etti: Adamın biri: "Ama tek içişte doyamıyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kabı ağzından uzaklaştırıp nefesini a'' buyurdu. Adam: "İçinde çer çöp görsem?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman suyu dök'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18936 (3)- Ebu'l-Müsenna der ki: Mervan'ın, Ebu Said el-Hudri'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in su kabının içine üflemeyi yasakladığını duydun mu?" diye sorduğunu işittim. Ebu Said: "Evet!" dedi ve şöyle devam etti: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ama tek içişte dayamıyorum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kab'ı ağzından uzaklaştırıp nefesini al'' buyurdu. Adam: "Ama bazen içinde çer çöp görüyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman suyu dök'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18937 (4)- Ebu'l-Müsenna el-Cüheni der ki: Mervan'ın, Ebu Said elHudri'ye: "Resulullah kişinin içerken su kabının içine üflemesini yasakladı mı?" diye sorduğunu işittim. Ebu Said: "Evet!" dedi ve şöyle devam etti: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ama tek içişte doyamıyorum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nefes alacağın zaman kabı yüzünden uzaklaştır'' buyurdu. Adam: "Ama bazen içinde çer çöp görüyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böyle bir şey görürsen onu dökı ama içine üfleme" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

18938 (5)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bardağın kırık yerinden su içilmesini ve suya üflemeyi yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Katade

 

18939- Abdullalı b. Ebi Katade'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi helaya girdiği zaman sağ eliyle istinca yapmasın. Bir kaptan içerken de içine nefes alıp vermesin. ''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ