MÜSNED-İ HANBEL

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

7- Ayakta içmeye Ruhsat

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

18890 (1) Zazan bildiriyor: Ali b. Ebi Talib ayakta içince insanlar yadırgamış gibi ona bakmaya başladılar. Bunun üzerine şöyle dedi: "Ne bakıyorsunuz? Şayet ayakta içiyorsam Nebi'in de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayaktayken içtiğini görmüşümdür. Oturarak içiyorsam da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oturarak içtiğini görmüşümdür."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (4/273) rivayet etti.

 

 

 

18891 (2)- Meysere bildiriyor: Hz. Ali'nin ayakta içtiğini gorunce: "Ayakta mı içiyorsun?" dedim. Ali şu karşılığı verdi: "Şayet ayakta içiyorsam Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayaktayken içtiğini görmüşümdür. Oturarak içiyorsam Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturarak içtiğini görmüşümdür."

 

[Sahih]

 

 

 

18892 (3)-Z Nezzal b. Sebre bildiriyor: Hz. Ali ayakta içtı ve: "Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde içtiğini gördüm" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18893 (4)-Z Ata b. es-Saib, Meysere ile Zazan'dan bildiriyor: Hz. Ali ayakta iken içti ve: "Şayet ayakta içiyorsam Resulullahim da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayaktayken içtiğini görmüşümdür. Oturarak içiyorsam Resulullahim da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturarak içtiğini gönnüşümdür" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18894 (5)-Z Zazan bildiriyor: Ali b. Ebi Talib ayakta içince insanlar yadırgamış gibi ona bakmaya başladılar. Bunun üzerine şöyle dedi: "Ne bakıyorsunuz? Şayet ayakta içiyorsam Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayaktayken içtiğini görmüşümdür. Oturarak içiyorsam Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturarak içtiğini görmüşümdür."

 

[Sahih]

 

Heysemi (8245) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Ata b. es-Saib ahir ömründe bunamıştır. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

2. İbn Abbas

 

18895 (1) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zemzem suyundan ayakta içti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/11, "hasen sahih") rivayet etti.

 

 

 

18896 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zemzem suyuyla dolu bir kovadan ayakta içti."

 

[Sahih]

 

Süfyan der ki: "Sanırım doğrusu (bir önceki gibi değil) böyledir."

 

 

 

18897 (3)- İbn Abbas der ki: "Zemzem kuyusuna yakın bir yerdeyken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma uğradı ve su istedi. Zenızem suyundan bir kova getirdiğimde ayakta içti."

 

[Salüh]

 

Diğer tahric: Müslim (2027) rivayet etti.

 

 

 

18898 (4)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içecek istedi. Zemzem suyundan bir kova getirdiğimde ayakta içti."

 

[Sahih]

 

 

 

18899(5)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Zemzem suyundan verdiğimde ayakta içti."

 

[Sahih]

 

 

 

18900 (6)- İbn Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zemzem suyundan ayakta içti."

 

[Sahih]

 

 

 

18901 (7)- İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Zemzem suyundan verdiğunde ayakta içti."

 

[Sahih]

 

 

 

18902 (8)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zemzem kuyusunun yanına geldi. Su verdiğimizde ayakta içti."

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Ömer

 

18903 (1) Veki es-Sedasi Ebu'l-Bezeri der ki: İbn Ömer'e ayakta içmeyi sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında ayakta içer, koşarken yerdik" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (1904), Darimi (2/120), İbnu'l-Carüd (867), İbn Hibban (5243) ve Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (4/273) rivayet ettiler

 

 

 

18904 (2)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında ayakta içer, koşarken yerdik."

 

[Sahih]

 

 

 

18905 (3)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında ayakta içer, yürürken yerdik."

 

 

 

18906 (4)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında ayakta içer, koşarken yerdik."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2126), Tirmizi (1880) ve İbn Mace (3301) rivayet ettiler.

 

 

 

18907- Müslim der ki: Ebu Hureyre'ye ayakta içmeyi sorduğumda şöyle dedi: "Yeğenim! Zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğini üzerindeyken çöktürdü. Ben de bineğin yularından tutmuş ayağımla da ön koluna basmıştım. O sırada Kureyş'ten birkaç kişi gelip etrafında durdular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir kap süt getirilince bineği üzerinde içti. İçtikten sonra sağında bulunan kişiye uzattı. Bu şekilde orada bulunanların tümü ayakta içmiş oldu.,,

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/79) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravi Müslim'i olumlu veya olumsuz tenkit edeni duymadım. Diğer ravileri ise güvenilirdir."

 

 

5. Ümmü Süleym

 

18908 (1) Enes b. Malik, annesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma geldiğinde asılı olan su tulumundan ayakta içti. Bunun üzerine kalktım ve ağzını koyup içtiği yeri (hatıra diye) kesip aldım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Imam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Bera b. Zeyd'i hiçbir kimse zayıf kabul etmemiştir. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

18909 (2)- Enes b. Malik (annesi Ümmü Süleym'den) bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza girdiğinde asılı olan su tulumunun ağzından ayakta su içti." Bunun üzerine Ümmü Süleym tuluma kalktı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ağzını koyup içtiği yeri (hatıra diye) kesip aldı.

 

[Sahih]

 

 

 

18910 (3)- Enes, annesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma geldiğinde asılı olan su tulumundan ayakta içti. Bunun üzerine ağzını koyup içtiği yeri (hatıra diye) kesip aldım. Tulumun o kısmı hala bende durmaktadır."

 

[Sahih]

 

 

 

18911 (4)- Enes b. Malik bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ümmü Süleym'in yanına girdiğinde içerde asılı olan su tulumuna gitti ve ayakta iken tulumun ağzından içti. Ümmü Süleym de ağzını koyduğu yeri kesip aldı. Tulumun o kısmı hala yanındadır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (214) rivayet etti. 26054 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

6. Kubyşe

 

18912- Abdurrahman el-Ensari, ninesinden bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdiğinde su tulumunun ağzından ayakta iken su içti.

 

[Sahih]

 

Süfyan'a bu hadisin isnadı "Abdurrahman b. Ebi Amre, nınesı Kubeyşe'den" şeklinde okunmuştur.

 

Diğer tahric: Tirmizi (1892), İbn Mace (3423) ve İbn Hibban (5318) rivayet ettiler.

 

 

7. Abdullah b. Amr

 

18913- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yolculukta iken hem oruç tuttuğunu hem tutmadığını, hem ayakta hem oturarak içtiğini, hem yalın ayak hem ayakkabı ile namaz kıldığını ve namazı bitirince hem sağından, hem de solundan kalktığını gördüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (653), Tirmizi (1883) ve İbn Mace (931) rivayet ettiler.

5431 (1)'de tekrar etmiştir.  

 

 

Hz. Aişe

 

18914- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hem ayakta hem de oturarak içmiştir. Hem yalın ayak hem ayakkabı ile yürümüştür. Namazından da hem sağından, hem solundan kalkmıştır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (3/81-2) rivayet etti. 5437 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

9. Hz. Aişe

 

18915- Hz. Aişe bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'dan bir kadının yanına girdi. Evde asılı duran su tulumunun ağzını kıvırıp ayakta iken içti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/336 (3718) ve Tirmizi 4/301 (1882, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ