MÜSNED-İ HANBEL

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Su içme Sırası

 

1. Enes b. Malik

 

18858 (1) Enes der ki: ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye geldiğinde on yaşlarındaydım. Vefat ettiğinde ise yirmi yaşlarındaydım. Akrabalarım olan kadınlar ResululIah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hizmet etme konusunda bana teşviklerde bulunurlardı. Bir defasında evimize geldiğinde bir koyunu sağdık. Evdeki kuyunun suyundan üzerine katıp ona verdik. Sağında bir bedevi, solunda ise Ebu Bekr bulunuyordu. Ömer de bir kenarda oturuyordu. ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütten içtikten sonra Ömer: "Ebu Bekr'e uzat" dedi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütü bedeviye verdi ve: ''Sağdan başlayarak sırayla içilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, eşribe 5/30 (2352), Müslim, eşribe 3/1603 (2029), Ebu Davud, eşribe 3/338 (3726), Tirmizi 4/306 (1893, "hasen Sahih") ve İbn Mace 2/1133 (3425) rivayet ettiler.

 

 

 

18859 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sağ tarafında bir bedevi, sol tarafında ise Ebu Bekr oturuyordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içtikten sonra kabı bedeviye uzattı ve: ''Sağdan başlayarak sırayla içilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18860 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evimizdeyken bir koyunu sağdık. Evdeki sudan üzerine katıp ona verdik. Solunda Ebu Bekr, sağında ise bir bedevi bulunuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütten içtikten sonra Ömer bedeviye vermesinden endişe ederek: "Ey Allah'ın Resulü! Yanında duran Ebu Bekr'e uzat" dedi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütü bedeviye verdi ve: ''Sağdan başlayarak sırayla içilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18861 (4)- Enes b. Malik der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eve ziyaretimize geldiğinde bir koyunu sağdık. Evdeki sudan üzerine katıp ona verdik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sağ tarafında bir bedevi, sol tarafında ise Ebu Bekr oturuyordu. Ömer de bedevinin arkasında oturuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütten içip de bardağı ağzından çekerken Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Bekr'e uzat!" dedi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütü bedeviye verdi ve: ''Sağdan başlayarak sırayla için'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18862 (5)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında Ebu Bekr es-Sıddik, Ömer ve bedevilerden birkaç kişiyle evimize geldi. Bir koyunu sağdık, evdeki kuyunun suyundan üzerine katıp ona verdik. Ebu Bekr solunda, Ömer karşısında, bir bedevi de sağında oturuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütten içtikten sonra Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Bekr'e uzat" dedi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütü bedeviye verdi ve: ''Sağdan başlanır'' buyurdu. Ravi der ki: Enes bize: "İşte bu şekilde içmek sünnettir. Bu şekilde içmek sünnettir" diye ekledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (2571) ve Müslim (2029) rivayet ettiler.

 

 

 

18863 (6)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Abbas

 

18864- Amr b. Harmele bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sağ tarafında İbn Abbas, sol tarafında Halid b. el-Velid oturuyordu. Elindeki içecekten içtikten sonra İbn Abbas'a: ''İçme sırası sende, ama istersen sıranı Halidie verebilirsin'' buyurunca, İbn Abbas: "Senin kaptan içme iznini kimseye bırakmam" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Daha uzun bir metinle Tirmizi (4/247) rivayet etti.

 

 

3. Abdullah b. Busr

 

18865 (1) Abdullah b. Busr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza geldiğinde ninem ona az bir şey hurma, sonra yemek ve içecek ikram etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içtikten sonra kabı bir daha doldurup getirdim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Son içenin yanındakine ver'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (5/83): "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde ismi zikredilmeyen bir ravi vardır. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir" demiştir.

 

 

4. Sehl b. Sa'd

 

18866 (1) Sehl b. Sa'd el-Ensari bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e içecek getirildi. Sağ tarafında bir çocuk, sol tarafında ise yaşlılar oturuyordu. İçtikten sonra çocuğa: ''Senden önce bunların içmesine izin verir misin?'' diye sorunca, çocuk: "Hayır! Vallahi senin artığını içme nasibimi hiçbir şeyle değiştirmem" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içecek kabını çocuğun eline verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik, sifat'u-nebi 2/926 (18), Buhari, mezalim 5/102 (2451), hibe 5/225 (2605 ve eş ribe 10/86 (5621), Müslim, eşribe 3/1604 (2030) ve İbn Mace, eşribe 2/1133 (3466) rivayet ettiler.

 

 

 

18867 (2)- Sehl b. Sa'd el-Ensari bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e içecek getirildi. Sağ tarafında bir çocuk, sol tarafında ise yaşlılar oturuyordu. İçtikten sonra çocuğa: ''Senden önce bunlara vermeme izin verir misin?'' diye sorunca, çocuk: "Hayır, ey Allah'ın Resulü! Senin artığını içme nasibimi hiçbir şeyle değiştirmem" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ