MÜSNED-İ HANBEL

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Fazla Olan Suyu Başkasından Esirgemenin Yasaklanması

 

1. Sa'd b. Ubade

 

18844- Sa'd b. Ubade der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma uğradığı zaman: "Ey Allah'ın Resulü! Bana verebileceğim bir sadaka söyle" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Su ikram et'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 6/20 (5379), İbn Hibban (858) ve Beyhaki (4/185) rivayet ettiler.

8900 (2)'de tekrar etmİştir.

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

18845- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ailem için su çekip havuzu dolduruyorum. Daha sonra başkalarının develeri gelip bundan içiyorlar. Bundan dolayı benim sevabım olur mu?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ondan içen her bir canlı için sevabın olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/131) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

3. Suraka b. Cu'şum

 

18846 (1) Suraka b. Cu'şum der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, yolunu kaybetmiş devenin gelip havuzlarımda su içmesinin bana bir sevabının olup olmadığını sorduğumda: ''Evet! ondan içen her bir canlı için sevabın olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, edeb 2/1215 (3686) ve Taberani, M. el-Kebir' de 7/126 (6587) rivayet ettiler.

 

 

 

18847 (2)- Suraka b. Malik b. Cu'şum der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, yolunu kaybetmiş devenin gelip kendi develerim için doldurduğum havuzlardan su içmesinin bana bir sevabının olup olmadığını sorduğumda: ''Evet, ondan içen her bir canlı için sevabın olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18848 (3)- Suraka b. Cu'şum bildiriyor: Vefatma sebep olan hastalığı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdim ve aklıma gelen her soruyu sormaya başladım ki sonunda ne soracağımı bilemez oldum. Bunlar içinde: "Ey Allah'ın Resulü! Yolunu kaybetmiş devenin gelip kendi develerim için doldurduğum havuzlardan su içmesinin bana bir sevabı var mı?" diye sorumuştum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! ondan içen her bir canlı için sevabın olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18849 (4)- Suraka b. Malik bildiriyor: Hastalığı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldim ve: "Yolunu kaybetmiş devenin kendi develerim için doldurduğum havuzlardan su içmesinin bana bir sevabı var mı?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! ondan içen her bir canlı için sevabın olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ