MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

19- Çok Yemenin Yerilmesi

 

1. Mikdam b. Ma'di Kerib

 

18678- Mikdam b. Ma'di Kerib el-Kindi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Ademoğlu midesinden daha kötü bir kap doldurmuş değildir. kişiye, kendisini ayakta tutacak kadar yiyecek yeterlidir. Daha fazla yemek istiyorsa midesinin üçte birini yiyeceğe, üçte birini içeceğe, üçte birini de nefesine ayırsın.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, zühd 4/590 (2380, "hasen sahih"), İbn Mace 2/1111 (3349) ve İbn Hibban (s. 328, no. 1348) rivayet ettiler. Hakim sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

2. İbn Ömer

 

18679 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mümin bir bağırsak (dolduracak kadar) lık, kafir ise yedi bağırsaklık yer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (1936), Buhari (5393-4), Müslim (5422-4), İbn Mace (3257), Tirmizi (3/87) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6740) rivayet ettiler,

 

 

 

18680 (2)- Nafi' der ki: İbn Ömer yoksulun birini görünce önüne yemek koymaya çalıştı. Ancak İbn Ömer, adamın fazla yediğini görünce bana: "Bir daha bu adamı yanıma getirme! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kar ir yedi bağırsaklık yer'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (9/468) rivayet etti.

 

 

 

18681 (3)- Nafi' bildiriyor: İbn Ömer yanına gelen bir adama yemek koydu. Ancak getirilen her yemekten çokça yediğini görünce bana: "Bir daha bu adamı yanıma getirme! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kar ir yedi bağırsaklık yer'' buyurmuştur" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18682 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Mümin bir bağırsaklık, kafir ise yedi bağırsaklık yer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

18683 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Müslüman bir bağırsaklık, kafir ise yedi bağırsaklık yer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (2/575), Buhari (5396) ve İbn Hibban (161) rivayet ettiler.

 

 

 

18684 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kafir yedi bağırsaklık, mümin ise bir bağırsaklık yer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (19558) rivayet etti.

 

 

 

18685 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kafir bir adam misafir oldu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir koyunun sağılmasını söyledi. Koyundan sağılıp getirilen sütü kafir olan bu adam içti. Bir koyun daha sağılınca onun da sütünü içti. Bir koyun daha sağılınca onun da sütünü içti. Bu şekilde yedi koyunun sütünü içti. Diğer gün adam müslüman oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun için bir koyunun sağılmasını söyledi. Adam koyundan sağılan sütü içti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir koyunun daha sağılmasını söyledi. Ancak adam ikinci koyunun sütünü bitiremedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mümin bir bağırsaklık, kafir ise yedi bağırsaklık içer'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (2/575), Müslim (5429), Tirmizi (1819) ve Nesai, es-Sünenu'lkübra'da (6866) rivayet ettiler.

 

 

 

18686 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mümin bir bağırsaklık, kafir ise yedi bağırsaklık yer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5397), İbn Mace (3256) ve İbn Mace O rivayet ettiler.

 

 

 

18687 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mümin bir bağırsaklık, kafir ise yedi bağırsaklık yer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2043) ve Ebu Ya'la (2069) rivayet ettiler.

 

 

 

18688 (6)- Ebu Hureyre bildiriyor: Kafir bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi. İkram edilen yemeklerden de çok yiyordu. Daha sonra ise müslüman oldu. Müslüman olduktan sonra da az yemeye başladı. Durumu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söylenince: ''Kafir yedi bağırsaklık, müslüman ise bir bağırsaklık yer'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7/93) ve Müslim 3/1631 (2060) rivayet ettiler.

 

 

4. Cabir b. Abdillah

 

18689 (1) Cabir b. Abdillah der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Mümin bir bağırsaklık, kafir ise yedi bağırsaklık yer'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5426) rivayet etti.

 

 

 

18690 (2)- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Cabir'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kişi evine girdiği zaman selam versin. Mümin kişi de tek bir bağırsaklık yer'' buyurduğunu işittin mi?" diye sorduğumda: "Evet" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

18691 (3)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kafir yedi bağırsaklık, mümin ise bir bağırsaklık yer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18692 (4)- Cabir'in bildirdiğine göre Hz." Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kafir yedi bağırsaklık, mümin ise bir bağırsaklık yer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

5. Meymune binti'l-Haris

 

18693- Meymune binti'l- Hiris'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kafir yedi bağırsaklık, mümin ise bir bağırsaklık yer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18694- Ebu Basra el-Gifari der ki: Müslüman olmadan önce hicret ettiğimde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim. Ailesi için her zaman sağdığı bir koyunu sağdı ve sütünü bana İkram etti. Ben de sütün hepsini içtim. Sabah olduğunda ise müslüman oldum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ev ahalisi: "Dün gece olduğu gibi bugün de mi aç bir şekilde geceyi geçireceğiz" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine bir koyunu sağdı, ancak fazla içmeden doydum. Bana: ''Doydun mu?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Doyana kadar süte kandım ki daha önce hiç bu kadar kanmış değildim" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kafir yedi bağırsaklık, mümin ise bir bağırsaklık yer'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (7963) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir. Taberani ise el-Mu'cemu'l-evsat'ta bir kısmını rivayet etmiştir."

 

 

7. Cuheyne Kabilesinden Biri

 

18695- Said b. Yesar, Cuheyne kabilesinden bir adamdan bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kafir yedi bağırsaklık, mümin ise bir bağırsaklık içer'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh müşkili'l-asar'da (2014) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ