MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 9- Eti Haram Olan Hayvanlar

 

7. Ebu Sa'lebe el-Duşeni

 

18578 (1) Ashabdan biri olan Ebu Sa'lebe el-Huşeni der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ehli eşeklerin eti ile azı dişi olan yırtıcı hayvanların etini yas akladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/562, 564) rivayet etti.

 

 

 

18579 (2)- Ebu Sa'lebe el-Huşeni der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ehli eşeklerin eti ile azı dişi olan yırtıcı hayvanların etini yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18580 (3)- İbn Cureye der ki: Abdulmelik'in hilafeti zamanında İbn Şihab bana Ebu İdris b. Abdullah vasıtasıyla Ebu Sa'lebe el-Huşeru'den şunu bildirdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, azı dişi olan yırtıcı hayvanların etini yasakladığını işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

18581 (4)- Ebu Sa'lebe el-Huşeni bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişi olan yırtıcı hayvanların etinin yenmesini yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18582 (5)- Ebu Sa'lebe el-Huşeni der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Bize helal ile haram olan şeyleri söyle" dediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni baştan aşağıya kadar süzdü ve: ''Sizden bir nesil çıkacak'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Hayırlı bir nesil mi, yoksa kötü bir nesil mi?" diye sorduğumda: ''Hayırlı bir nesi'' buyurdu ve soruma şu cevabı verdi: ''Ehli eşeklerin eti ile azı dişi olan yırtıcı hayvanların etini yeme. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 22/218 (582) rivayet etti.

 

 

 

18583 (6)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

       

18584 (7)- Ebu Sa'lebe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ehli eşeklerin etini yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18585 (8)- Müslim b. Mişkem, el-Huşeni'den bildiriyor: "Ey Allah'ın Resulü! Bana helal ile haram olan şeyleri söyle" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni baştan ayağa kadar süzdü ve şöyle buyurdu: ''İyi olan şey yaptığında içine sinen ve kalbinin de mutmain olduğu şeydir. Günah olan şey de, bazıları aksi yönde fetva verse de içine sinmeyen ve kalbini rahatsız eden şeydir. Ehli eşeklerin eti ile azı dişi olan yırtıcıhayvanların etine yaklaşma. ''

 

[Sahih]

 

 

 

18586 (9)- Ebu Sa'lebe el-Huşeni bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişi olan yırtıcı hayvanların etinin yenmesini yasakladı."

 

[Sahih]

 

1075 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

18587 (10)- Ebu Sa'lebe el-Huşeni bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Hayber savaşına katıldım. Açlıktan dolayı savaşta ele geçirdiğimiz ehli eşekleri kestik. Ancak onları kestiğimiz Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bildirilince Abdurrahman b. Avf'a emrederek insanlar içinde: "Benim Allah Resulü olduğuma şehadet edenlere ehli eşeklerin eti helal değildir'' şeklinde bir çağrı yaptırdı. Savaş esnasında Hayber bahçelerinde soğan ve sarımsak bulduk. Açlıktan dolayı onlardan da yemeye başladık. Ancak Mescid'e geldiğimizde Mescid soğan ve sarımsak kokusuyla doldu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bu pis bitkiden yiyenler bize yaklaşmasın. Yine canlı hayvandan koparılan eti, azı dişi olan yırtıcı hayvanların eti ile hedef yapılarak öldürülmüş hayvanların etini yemek helal değildir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1193) ve İbn Huzeyme (167) rivayet ettiler.

3753 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

8. Ebu'd-Derda

 

18588- Abdullah b. Yezid der ki: Said b. el-Müseyyeb'e sırdan etini sorduğumda yenmesini mekruh gördü. Ona: "Ama senin kavmin etini yiyor" dediğimde: "Benim kavmim yenilmeyeceğini bilmiyorlar" karşılığını verdi. Yanında bulunan bir adam: "Ama Ebu'd-Derda'dan işittiğime göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) canlı hayvandan koparılan veya kesilen eti ve azı dişi olan yırtıcı hayvanların etini yasaklamıştır" deyince, Said:

"Doğru söylemiş" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (4/39): "Kısa bir metinle Ahmed ve Bezzar rivayet ettiler" demiştir. 18449 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

9. İbn Ömer

 

18589 (1) Abdullah b. Ömer bildiriyor: "Hayber savaşı sırasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ehli eşeklerin etlerini yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4217, 5522), Müslim (5049) ve Nesai (7/203) rivayet ettiler.

 

 

 

18590 (2)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ehli eşeklerin etlerinin yenmesini yasakladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4218, 5521), Müslim (5048) ve Nesai (7/203) rivayet ettiler.

 

 

 

18591 (3)-Z Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

18592 (4)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber savaşı sırasında ehli eşeklerin etini yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18593 (5)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ehli eşeklerin etinin yenmesini yasakladı."

 

[Sahih]

 

10. Bera b. Azib ve Abdullah b. Ebi Evfa

 

18594 (1) Bera b. Azib der ki: Hayber savaşı sırasında ehli eşekler ele geçirdik. Kesip kazanlara koyduk. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in münadisi: "Kazanları dökün!'' diye çağrı yaptı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5053) rivayet etti.

 

 

 

18595 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir. İbn Cafer ise bunu rivayet ederken: "Bed. b. Azib ile İbn Ebi Evfa'nın şöyle dediğini işittim ... " lafzını kullanır.

 

[Sahih]

 

 

 

18596 (3)- Bera b. Azib der ki: "Hayber savaşı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ehli eşeklerin etini kuruyken de, tazeyken de yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4226), Müslim (5055-6), İbn Mace (3194) ve Nesai (7/203) rivayet ettiler.

 

 

 

18597 (4)- Bera b. Azib der ki: Hayber savaşı sırasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza uğrayınca kazanlarımız etle kaynıyordu. ''Bu ne?'' diye sorunca: "Eşek yakalamıştık" dedik. ''Yabani mi, ehli mi?'' diye sorunca: "Ehli" dedik. Bunun üzerine: ''0 zaman kazanları dökün'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18598 (5)- -İbn Cafer rivayetinde:- Bera b. Azib ile İbn Ebi Evfa'nın şöyle dediğini işittim: "Hayber savaşı sırasında ehli eşekler ele geçirdik. Kesip kazanlara koyduk. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in münadisi kazanları dökmemiz yönünde çağrı yaptı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4221-4, 5525-6) ve Müslim (5052) rivayet ettiler.

 

 

 

18599 (6)- Abdullah b. Ebi Evfa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kazanları içindekilerle birlikte dökün'' buyurdu. Şu'be der ki: ''İçindekilerle birlikte'' ifadesini ya Süleyman kendisi söyledi ya da İbn Ebi Evfi'dan işiten biri bana söyledi.

 

[Sahih]

 

 

 

18600 (7)- Abdullah b. Ebi Evfa. der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ehli eşeklerin etinin yenmesini yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18601 (8)- Adiy b. Sabit der ki: Bera ile Abdullah Ebi Evfa'nın şöyle dediğini işittim: Hayber savaşı sırasında ehli eşekler ele geçirdik. Kesip kazanlara koyduk. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in münadisi: ''Kazanları dökün!" şekilde bir çağrı yaptı.

 

[Sahih]

 

 

 

18602 (9)- Ebu İshak eş-Şeybani bildiriyor: Said b. Cübeyr'e eşeklerin eti konusunda Abdullah b. Ebi Evfa'ın rivayet ettiği bir hadisi zikrettiğimde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) etlerini kesin bir şekilde yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18603 (10)- İbn Ebi Evfa der ki: "(Hayber savaşı sırasında) şehir dışında eşek yakaladık ve kesip kazanlara koyduk. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kazanları içindekilerle birlikte dökün!'' buyurdu."

Şeybani der ki: Bu hadisi Said b. Cübeyr'e zikrettiğimde: "Bu eşekler pislik yediği için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) etinin yenmesini yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18604 (11)- (İbrahim b. Müslim) el-Heceri der ki: Abdullah b. Ebi Evfa'nın kızının cenazesinde bulundum. İbn Ebi Evfa da siyah katırına binmişti. Kadınlar katın çeken kişiye: "Onu cenazenin ön tarafına geçir" deyince adam katın cenazenin önüne aldı. Ancak İbn Ebi Evfa'nın, adama:

"Cenaze nerede?" diye sorduğunu işittim. Adam: "Arkada" karşılığını verdi. İbn Ebi Evfa bunu iki üç defa sordu, sonra da: "Sana beni cenazenin önüne geçirme demedim mi?" diye çıkıştı. Bir ara kadının birinin ağıtlar yakıp dövündüğünü işitince: "Bu ne! Böyle şeyleri yapmamanızı söylememiş miydim? Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağıt yakmayı yasakladı! Ama istediğiniz kadar ağlayabilirsiniz" dedi.

Cenaze musallaya konulunca namazını kıldırmak için öne geçip dört tekbir getirdi. Dördüncü tekbirden sonra biraz duraksayınca bazıları "Sübhanallah" diyerek onu uyardı. Namaz sonrası arkasına dönüp: "Beşinci tekbiri getireceğimi sandınız değil mi?" diye sordu. Cemaat: "Evet" karşılığını verince, İbn Ebi Evfa: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dördüncü tekbiri getirdiği zaman kısa bir süre dururdu" dedi. Cenaze mezara indirildiği zaman oturdu. Biz de kendisiyle birlikte oturduk. Bu sırada kendisine ehli eşek etinin hükmü soruldu. İbn Ebi Evfa şöyle dedi: "H ayb er savaşı sırasında köy dışında ehli eşekler gördük. Müslümanlar onları tutup kesti. Kazanlar onların etiyle kaynarken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in münadisi: "Kazanları dökün" diye çağrı yaptı. Bu çağrı üzerine de kazanları döktük." Abdullah b. Ebi Evfa'nın üzerinde ipekten yeşil bir hırka vardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (8722) ve Tahavi, Şerh meani'l-Asar'da (4/205) rivayet ettiler.

8388 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

11. Ebu Said

 

18605- Ebu Said der ki: Hayber savaşı sırasında ele geçirdiğimiz eşeklefi-kestik. Kazanlar onların etiyle kaynarken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu ne?'' diye sordu. "Eşek yakalamıştık" dediğimizde: "Yabani mi, ehli mi?'' diye sordu: "Hayır, ehli" dediğimizde: "O zaman kazanları dökün'' buyurdu. Bunun üzerine kazanları döktük.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hums (4/116), Nesai, sayd 6/203 (4339), İbn Mace 2/1064 (3192) ve Beyhaki, dahaya (9/329, 330) rivayet ettiler.

 

 

12. Enes b. Malik

 

18606 (1) Enes der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'e sabahın erken vakitlerinde girdi. Yahudiler ellerinde çapalarıyla işe gidiyorlardı. Nebiimizi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüklerinde de: "Muhammed ve ordusu! Muhammed ve ordusu!" diye bağrışarak kalelerine doğru koşmaya başladılar. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırıp üç defa tekbir getirdi ve: "Hayber harab oldu! Bir topluluğun meydanına indiğimiz zaman bu yönde uyarılanların sabahı ne kötü olur!'' buyurdu. Oradayken köy dışında yakaladığımız eşekleri kesip pişirmiştik. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''AIlah ve Resulü ehli eşeklerin etini size yasaklıyor! Onları yemek, şeytan işi olan pis bir iştir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, meğazi (5/167), İbn Mace, zebaih 2/1066 (3195) ve Nesai, sayd 7/203 (4340) rivayet ettiler.

 

 

 

18607 (2)- Enes bildiriyor: Hayber'deyken adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "İki defa eşek eti yedim" dedi. Daha sonra yine geldi ve: "Elimde eşek bırakmadım" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''AIlah ve Resulü ehli eşeklerin etini size yasaklıyor! Zira pistir" şeklinde bir çağrı yaptı.

 

[Sahih]

 

 

 

18608 (3)- Enes b. Malik der ki: Hayber savaşı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Talha'ya: ''Ailah ve Resulü ehli eşeklerin etini size yasaklıyor! Zira pistir'' şeklinde bir çağrı yapmasını emretti. Bunun üzerine içinde eşek eti kaynayan kazanlar döküldü.

 

[Sahih]

 

 

 

18609 (4)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in münadisi (Hayber savaşı sırasında): ''Allah ve Resulü ehli eşeklerin etini size yasaklıyor! Zira pistir'' şeklinde bir çağrı yaptı.

 

 

13. Ebu Salit

 

18610 (1) Ebu Salit der ki: "Ehli eşek etleri kazanlarımızda kaynarken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ehli eşek etlerini yasaklayan emri geldi. Bunun üzerine kazanları ters çevirip döktük."

 

[Hasen]

 

Heysemi (8062) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Abdullah b. Amr b. Damıra hakkında İbn Ebi Hatim, tevsik (sağlam olduğu yönünde bir değerlendirme) ya da tenkit değerlendirmesi yapmamıştır."

 

 

 

18611 (2)- Abdullah b. Ebi Salit, Bedir savaşına katılanlardan biri olan babası Ebu Salit'ten bildiriyor: "Hayber'de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ehli eşek etlerini yasaklayan emri gelince aç olmamıza rağmen onların etleriyle kaynayan kazanları döktük."

 

[Hasen]

 

 

14. Seleme b. el-Ekva'

 

18612 (1) Sinan b. Seleme, babasından bildiriyor: "Hayber savaşı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emriyle içinde ehli eşek eti olan kazanlar döküldü."

 

[Sahih]

 

Heysemi (8063) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Ahmed'in senedinde yer alan Nehhaz b. Cüdey güvenilir bir kimse olup, onun dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

18613 (2)- Sinan b. Seleme, babasından bildiriyor: "Hayber savaşı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emriyle içinde ehli eşek eti olan kazanlar döküldü."

 

[Sahih]

 

 

 

18614 (3)- Seleme der ki: Hayber'e geldiğimizde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ateşlerin yakıldığını gördü. ''Bu ateşler neden yakılıyor?'' diye sorunca:

"Ehli eşeklerin etleri için" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçindekileri dökün ve kazanları da kırın'' buyurdu. Adamın biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! İçindekileri döküp kazanları yıkasak olmaz mı?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Olur! öyle yapın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari5/121 (2477) ve Müslim 3/1540 (1802) rivayet ettiler.

 

 

 

18615 (4)- Seleme b. el-Ekva' der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Hayber savaşına çıktık. Yolda giderken Müslümanlardan biri Amir'e: "Ey Amir! Bize biraz şiirlerinden dinletsene" deyince bineklere ritim için: "Yemin olsun Allah'a ki, Allah olmasaydı doğru yolu bulamazdık" şeklinde bir şiir okumaya başladı. Bundan başka bir şiir de okudu, ama ben aklımda tutamadım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Binekleri bu şekilde süren kim?'' diye sorunca: "Amir b. el-Ekva'" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah rahmet eylesin'' buyurunca, adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bıraksaydın da aramızda biraz daha yaşasaydı" dedi. Düşmanla karşı karşıya gelinince de Amir b. el-Ekva' kendi kılıcıyla yaralandı ve öldü.

Akşam olunca müslümanlar bol miktarda ateşler yaktılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu ateşler ne için yakılıyor?'' diye sorunca: "Ehli eşeklerin etini pişirmek için" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İçindekileri dökün ve kazanları da kırın'' buyurdu. Adamın biri kalkıp: "İçindekileri döküp kazanları yıkasak olmaz mı?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Olur! öyle yapın'' buyurdu.

 

 

15. Hz. Ali

 

18616-z Hz. Ali der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) köpek dişi olan yırtıcı hayvanların etinin yenmesini, pençesiyle avlanan kuşların etinin yenmesini, ölmüş hayvandan elde edilen kazancı, ehli eşek etinin yenmesini, fuhuştan ve damızlık hayvanın er suyundan elde edilen kazancı ve ipek karışımı eyerler üzerine oturmayı yasakladı."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (357) rivayet etti.

 15173 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

16. Hakem b. Amr

 

18617- Amr b. Dinar der ki: Ebu'ş-Şa'sa'ya: "Bazıları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ehli eşek etlerini yasakladığını söylüyorlar" dediğimde şu karşılığı verdi: "Ey Amr! Ancak İbn Abbas buna karşı çıkar ve: "De ki: Bana vahyolunanda, leş, akıtıImış kan, domuz eti ki pistir ve günah işlenerek Allah'tan başkası adına kesilen hayvandan başkasını yemenin haram olduğuna dair bir emir bulamıyorum''[En'am 145] ayetini okurdu. Hakem b. Amr el-Gifari böyle derdi.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Humeydi 2/379 (859) ve Darakutni (3/258) rivayet ettiler.

 

 

17. Abdullah b. Amr

 

18618- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ehli eşeklerin etini yasakladı. Aynı şekilde dışkı yiyen hayvanların etini de, üzerine binilmesini de yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3811) ve Nesai (7/239) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ