MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

40- Kur'anda Daha Önce Olup Tilaveti Neshedilen Ayetler

 

1. Ubey b. Ka'b

 

21253 (1)-Z Yezid b. Ebi Ziyad bildiriyor: Ubey b. Ka'b, Zir b. Hubeyş'e: "Ahzab Süresi'ni kaç ayet olarak okumaktasınız?" diye sorunca, Zir b. Hubeyş: "Yetmiş küsur ayet" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ubey: "Ben bu süreyi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Bakara Süresi kadar veya daha uzun olarak okudum. Onda recm ayet i de bulunmaktaydı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7112) rivayet etti.

17318 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

21254 (2)-Z Zir b. Hubeyş bildiriyor: Ubey b. Ka'b bana: "Ahzab Süresi'ni kaç ayet olarak okumaktasınız?" veya: "Kaç ayet olarak saymaktasınız?" diye sorunca: "Yetmiş üç ayet" karşılığını verdim. Bunun üzerine Ubey: "Asla! çünkü bu süre (uzunluk olarak) Bakara Süresi'ne eşittir. Biz onda: ''Zina eden ihtiyar adamla zina eden ihtiyar kadını Allah'tan bir ceza olarak mutlaka recmediniz. Allah Aziz ve Hakim'dir'' şeklinde bir ayet okuduk" dedi.

 

[Sahih]

 

17319 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Zeyd b. Sabit

 

21255- Kesir b. es-Salt der ki: Said b. el-As ve Zeyd b. Sabit, mushafları yazmaktaydı. Bu ayete geldiklerinde Zeyd: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Zina eden ihtiyar erkekle zina eden ihtiyar kadını mutlaka recmediniz" buyurduğunu işittim" dedi.

Ömer der ki: "Bu ayet indiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip ''Bunu bana yazdır'' dedim." -Şu'be ekledi: "Sanki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu yazdırmak istememişti."- Bunun üzerine Ömer: "Görmüyor musun, ihtiyar zina ettiği zaman evli değilse kırbaçlanıyor, genç biri de zina ettiği zaman evli ise recmediliyor" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2323) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7107) rivayet ettiler. 17317 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

21256- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Aişe der ki: "Andolsun ki recm ayeti ve yetişkin kişiyi on defa emzirme (neticesinde nikahlamanın haramlığı) ayeti indi. Bu ayetler yatağımın altındaki bir kağıtta (yazılı) idi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalandığında biz onunla meşgulolurken küçük bir hayvan girip o kağıdı yemiş."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1944) rivayet etti. 17320 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ