MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

34- Leyl Süresi

 

1. Ebu'd-Derda

 

21225 (1) Alkame der ki: Ebu'd-Derda ile -İbn Ebi Adiy rivayetinde: "Şam'a geldiğim zaman"- karşılaştım Bana: "Sen kimlerdensin?" diye sordu. Ben: "Küfe halkındarum" cevabını verince, Ebu'd-Derda: "Bana İbn Mes'üd'un kıraatini okur musun?" dedi. Ben: "Evet" cevabıru verince de: "Leyl Süresini oku" dedi. Ben: "(Ortalığı) bürüdüğü zaman geceye andolsun, Açılıp aydınlandığı zaman gündüze andolsun erkeği ve dişiyi de ...,,)[LeyI 1-3]  şeklinde okuyunca, Ebu'd-Derda: "Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde okuduğunu işittim" dedi ve zannedersem güldü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buharl, tefsir 81707 (4943) ve Müslim 1/66 (824) rivayet ettiler.

 

 

 

21226 (2)- İbrahim, Alkame'den bildiriyor: Alkame, Şam'a gelip Dımaşk Mescidine girerek iki rekat namaz kıldıktan sonra: "Allahım! Bana salih bir meclis arkadaşı ver" diye dua etti ve gelip Ebu'd-Derda'nın yarunda oturdu. Ebu'd-Derda ona: "Kimlerdensin?" diye sorunca, Alkame: "Küfe halkındarum" cevabını verdi. Ebu'd-Derda: "İbn Ümmü Abd'ın Leyl Süresini nasıl okuduğunu işittin?" diye sorunca, Alkame, " ... Erkeği ve dişiyi de ...[LeyI 1-3] (.....) şeklinde" cevabıru verdi. Ebu'd-Derda: "Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde okuduğunu işittim. Ama bunlar (Şam halkı) beni şüpheye düşürünceye kadar da böyle okudum" dedikten sonra şöyle devam etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in diliyle şeytandan korunmuş bulunan (Ammar) kendisinden başka kimsenin bilmediği sırların sahibi olan (Huzeyfe) ve yastık sahibi (İbn Mes'ud) aranızda bulunmuyor mu?"

 

[Sahih]

 

 

 

21227 (3)- Bu hadis başka bir kanalla Alkame'den nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

21228 (4)- Aynı manada bir hadis, başka bir kanalla, "Şam'a gelip Dımaşk Mescidine girerek iki rekat namaz kıldıktan sonra: "Allahım! Bana salih bir meclis arkadaşı ver" diye dua ettim" şeklinde başlayarak nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

22520 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

21229 (5)- İbrahim, Alkame'den bildiriyor: Alkame, Şam'a gelip Dımaşk Mescidine girerek iki rebt namaz kıldıktan sonra: "Allahım! Bana salih bir meclis arkadaşı ver" diye dua etti. Alkame şöyle devam etti: Gidip bir adamın yanında oturduğumda onun Ebu'd-Derda olduğunu gördüm. Bana:

"Kimlerdensin?" diye sorunca: "Kufe halkındanım" cevabını verdim. Ebu'd-Derda: "Abdullah'ın, ''(Ortalığı) bürüdüğü zaman geceye andolsun, Açılıp aydınlandığı zaman gündüze andolsun. Erkeği ve dişiyi yaratana andolsun ki ... ''[Leyl 1-3] ayetini nasıl okuduğunu biliyor musun?" diye sordu. Ben: "(..................) şeklinde okurdu" cevabını verince, Ebu'd-Derda: "Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde okuduğunu işittim. Ama bunlar (Şam halkı) beni şüpheye düşürünceye kadar da böyle okudum" dedikten sonra şöyle devam etti:

"Aranızda, yastık ve misvak sahibi (İbn Mes'ud) yok mu? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in diliyle şeytandan korunmuş bulunan (Ammar) yok mu? Kendisinden başka kimsenin bilmediği sırların sahibi olan (Huzeyfe) aranızda bulunmuyor mu?"

 

[Sahih]

 

 

 

21230 (6)- Alkame der ki: Şam'a geldiğimizde Ebu'd-Derda yanımıza gelip: "Aranızda Abdullah b. Mes'ud'un kıraatıyla okuyabilecek olan var mı?" diye sordu. Onlar beni işaret edince: "Evet, ben okurum" dedim. Ebu'd-Derda: Abdullah, "(Ortalığı) bürüdüğü zaman geceye andolsun, Açılıp aydınlandığı zaman gündüze andolsun. Erkeği ve dişiyi yaratana andolsun ki .....[Leyl 1-3] ayetini nasılokurdu?" diye sordu. Ben: "............'' şeklinde okurdu" cevabını verince, Ebu'd-Derda: "Vallahi, ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde okuduğu nu işittim. Ama bunlar (Şam halkı) bu ayeti (.......) ibaresini ekleterek okumamı istiyorlar, ama onların isteklerine uymam" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ