MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

29- Ahkaf Suresi

 

1. İbn Mes'ud

 

21209 (1) Abdullah b. Mes'ud anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana otuzlardan olan ve Ha Mim ile başlayan bir sure olan Ahkaf Suresini okuttu. Bir sure, otuz ayetten fazla olunca bu sureye otuzlardan olan sure denirdi. Mescid'e gittim ve bir adamın bu sureyi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana okuttuğundan farklı bir şekilde okuduğunu gördüm. Adama: "Sana bunu kim okuttu?" diye sorunca, adam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)" cevabını verdi. Başka birine: "Sen oku" dediğimde, o da hem benden, hem diğer adamdan farklı bir şekilde okudu. Onları da alıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e giderek: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar benim okuduğumdan farklı okuyorlar" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızıp yüzünün rengi değişti ve şöyle dedi: ''Sizden öncekileri helak eden ihtilaflarıdır.'' Zir der ki: Bu sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında bir adam vardı. Adam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sizden her birinin, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendisine öğrettiği şekilde okumasını emrediyor. Sizden öncekileri helak eden birbirleriyle ihtilafa düşmeleridir" dedi. Abdullah der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama gizlice bir şey söyledi mi, yoksa adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in içindekini mi bildi bilmiyorum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındaki bu kişi Ali b. Ebi Talib idi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (746-7) ve Hakim (2/223-4) rivayet ettiler.

 

 

 

21210 (2)- Abdullah b. Mes'üd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana Ahkaf Süresini okuttu, başka birine de farklı bir şekilde okuttu. Ben adama: "Bunu sana kim okuttu?" diye sorunca, adam: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)" cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir grupla beraberken adamı da alıp yanına gittim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bana falan ayeti (şu şekilde) okutmadın mı?" diye sordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' cevabım verince: "Bu adam, kendisine bu ayeti şu şekilde okuttuğunu iddia ediyor" karşılığını verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünün rengi değişti ve yanındaki, adam: "Sizden her biri bu ayet i duyduğu şekliyle okusun. Sizden öncekileri helak eden ihtilaflarıdır." Vallahi, adama böyle demesini Allah'ın Resülü mü emretti, yoksa kendisi mi söyledi bilmiyorum.

 

[Sahih]

 

 

 

21211 (3)- Aynı manada bir hadis başka bir kanalla Abdullah b. Mes'üd'dan nakledilmiştir; ancak farklı olarak "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızıp yüzünün rengi değişti ve: ''Sizden öncekiler, ihtilafları sebebiyle helak oldular'' buyurdu" ibaresi vardır.

 

[Sahih]

 

 

 

21212 (4)- Abdullah b. Mes'üd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana Ahkaf Süresini okuttu, başka birine de değişik bir şekilde okuttu. Ben adama: "Bunu sana kim okuttu?" diye sorunca, adam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)" cevabını verdi. Ben: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bu ayeti şu şekilde okuttu" deyip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim. Yanında bir adam vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey AIlah'ın Resulü! Bana falan ayet i (şu şekilde) okutmadın mı?" diye sordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' cevabını verince, diğer adam: "Bana da şu şekilde okutmadın mı?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızgınlıktan yüzünün rengi değişti ve yanındaki adam: "Sizden her biri bu ayeti duyduğu şekliyle okusun. Sizden öncekilerin helak olmalarının -veya edilmelerinin- sebebi ihtilaflarıdır." Adama böyle demesini Allah'ın Resulü mü emretti, yoksa kendisi mi söyledi bilmiyorum.

 

[Sahih]

 

 

 

21213 (5)- Abdullah b. Mes'üd der ki: Bir adamın Ahkaf Süresini okuduğunu işittim. Adam bu süreyi okuduktan sonra, diğer biri başka bir şekilde okudu. Ben de ikisinden farklı bir şekilde okudum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip durumu anlattığımızda: ''İhtilafa düşmeyiniz. Sizden öncekileri, birbirleriyle ihtilafa düşmeleri helak etmişti'' buyurdu, sonra: ''Size okutan adama bakın ve onun okuyuşu gibi okuyun '' diye ekledi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ