MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 22- Değişik Kıraatler ve Kıraatte Gösteriş Yapmak; Kur'an'ın, Yedi Harf üzere Nazil Olması

 

7. Huzeyfe

 

21178 (1) Huzeyfe der ki: Cibril, Mira taşlığında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılaşıp: "Ümmetin Kur'an'ı yedi harf üzere okuyor. Bunlardan bir harf üzere okuyan, bildiği şekilde okusun ve ondan dönmesin" dedi. İbn Mehdi'nin lafzı ise şu şekildir: "Ümmetin arasında zayıf olanları vardır. Kur'an'ı bir harf üzere okuyan, ondan yüz çevirip başka harfle (lehçeyle) okumasın,"

 

[Sahih]

 

 

 

21179 (2)- Huzeyfe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Kur'an yedi harf üzere nazil olmuştur" buyurduğunu işittim,

 

[Sahih]

 

 

 

21180 (3)- Huzeyfe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Mira taşlığında Cibr'il ile karşılaştım ve: ''Ey Cibril! Ben, erkeği ve kadını, kız çocuğu ve erkek çocuğu ve ihtiyarı Ümmi olup hiç okumayan bir Ümmete gönderildim'' dedim. Cibr'il: ''Kur'an yedi harf üzere nazil oldu'' karşılığını verdi. ''

 

[Sahih]

 

 

 

21181 (4)- Huzeyfe der ki: Cibril, Mira taşlığında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılaşıp: "Ümmetin arasında zayıf olanları vardır. Kur'an'ı bir harf üzere okuyan, ondan yüz çevirip başka harfle (lehçeyle) okumasın" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

21182 (5)- Huzeyfe'nin bildirdiğine göre Cibril, Mira taşlığında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılaşınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Cibril! Ben, Ümmi olan bir topluma Nebi gönderildim. Bunlar arasında yaşlı, kadın, erkek, erkek çocuğu, kız çocuğu hiç bir şey okumamış kimseler vardır'' buyurdu. Cibril: "Kur'an yedi harf üzere nazil oldu" karşılığını verdi."

 

[Sahih]

 

 

8. Amr b. el-As

 

21183 (1) Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu: ''Kur'an yedi harf üzere nazil olmuştur. Bunlardan hangisiyle okursanız isabet edersiniz. Kur'an hakkında (şahsi kanaate dayanarak) münakaşa etmeyiniz, zira Kur'an hakkında münakaşa etmek küfürdür.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (2266) rivayet etti.

 

 

 

21184 (2)- Amr b. el-As'ın azatlısı Ebu Kays der ki: Amr b. el-As bir adamın Kur'an'dan bir ayet okuduğunu işitince: "Bunu sana kim okuttu?" diye sordu. Adam: "Resulullah" cevabını verince, Amr: "Nebi bana bu ayeti başka şekilde okuttu" dedi ve beraber Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittiler. Biri: "Ey Allah'ın Resulü! Falan ayet" deyip o ayeti okudu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu şekilde nazil oldu'' buyurunca, diğeri: "Ey Allah'ın Resulü!" deyip o da bildiği şekilde ayeti okudu ve: "Bu şekilde değil mi ey Allah'ın Resulü?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu şekilde nazil oldu'' buyurdu. Sonra: "Kur'an yedi harf üzere nazil olmuştur. Bunlardan hangisiyle okursanız isabet edersiniz. Kur'an hakkında (şahsi kanaate dayanarak) münakaşa etmeyiniz, zira Kur'an hakkında münakaşa etmek küfürdür -veya- küfür alametidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (11569) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridir. Fakat hadis mürseldir."

 

 

 

21185 (3)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Kardeşimle bir mecliste bulunduk ki kırmızı develer verilecek olsa dahi orada bulunmayı istemezdim. Kardeşimle birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kapılarından birinin önünde oturan ashabdan yaşlı bir grubun yanına geldik. Aralarını açmayı istemediğimiz için bir kenarda oturduk. O sırada Kur'an'dan bir ayeti zikrettiler ve ayet hakkında tartışmaya başladılar. Sesleri yükselince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızgın bir şekilde yanlarına çıktı. Öfkeden yüzü kızarmıştı. Çıkınca üzerlerine toprak atarak şöyle buyurdu: ''Ey topluluk! Yavaş olun! Sizden öncekiler bundan dolayı helak oldular. Zira Nebileriyle tartışıp kitaplarının ayetlerini karşı karşıya getiriyorlardı. Kur'anı bazı ayetleri diğer ayetlerini yalanlayacak şekilde değil, birbirini doğrulayacak şekilde indi. Bundan dolayı hakkında bilginiz olan ayetlerle amel edin, hakkında bilginiz olmayan ayetleri de bilenlere bırakın.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  İbn Mace (85) rivayet etti. 523 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

9. Ebu Cuhayın

 

21186- Ebu Cuheym bildiriyor: İki kişi Kur'an'daki bir ayet hakkında ihtilafa düştüler. Birisi: "Bunu Allah'ın Resulü'nden dinledim" derken, diğeri de: "Ben de bunu Allah'ın Resulü'nden dinledim" diyordu. İkisi de bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca, Allah'ın Resulü: "Kur'an yedi harf üzere nazil olmuştur. Kur'an hakkında (şahsi kanaate dayanarak) tartışmayınız, zira Kur'an hakkında münakaşa etmek küfürdür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (7/151) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

10. Semura b. Cundub

 

21187 (1) Semure'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kur'anı yedi harf üzere nazil olmuştur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21188 (2)- Semure'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kur'an, yedi harf üzere nazil olmuştur -veya- indirilmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

11. İbn Abbas

 

21189 (1) Hz. Ömer der ki: "Hişam b. Hakim'in Furkan Süresini okuduğu nu işittim ..." Hadis devam ediyor. Muhammed (ez-Zühri) der ki: Ubeydullah b, Abdillah b. Utbe b. Mes'Cıd'un İbn Abbas'tan bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Cibril bana Kur'an'ı bir harf üzere okutunca, arttırmasını isteyip durdum ve sonunda yedi harf (kıraat) üzere bana okuttu.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3219, 4991) ve Müslim (819) rivayet ettiler.

 

 

 

21190 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Cibril bana Kur'an'ı bir harf üzere okutunca, arttırmasını isteyip du rdu mı o da arttırdı ve sonunda yedi harf üzere bana okuttu.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4991) ve Müslim (1854-58) rivayet ettiler.

 

 

 

21191 (3)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Cibril bana Kur'an'ı bir harf üzere okutunca, arttırmasını isteyip du rdu mı o da arttırdı ve sonunda yedi harf üzere bana okuttu.'' Zühri der ki: Bu harfler (lehçeler) ancak aynı hükümdedir. Helal ve haram konusunda farklılık göstermezler.

 

[Sahih]

 

 

12. üm mü Eyyub

 

21192 (1) Ümmü Eyyub'un bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an, yedi harf üzere nazil olmuştur. Bunlardan herhangi biriyle okuman yeterlidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Humeydı (340) ve İbn Ebi Şeybe (10/515) rivayet ettiler.

 

 

 

21193 (2)- Ümmü Eyyub'un bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an, yedi harf üzere nazil olmuştur. Bunlardan herhangi biriyle okuman yeterlidir'' buyurdu.

 

 

SONRAKİ