MÜSNED-İ HANBEL

SELAM VE İZİN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- Gelen için Ayağa Kalkma

 

1. Enes b. Malik

 

20950 (1) Enes der ki: "İnsanlar içinde en çok sevdiğimiz kişi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) idi. Ancak geldiğini gördüğümüzde ayağa kalkmazdık, zira bundan hoşlanınadığını bilirdik

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (946) ve Tirmizi, edeb 5/90 (2754, "hasen sahih garib") rivayet ettiler.

 

 

 

20951 (2)- Enes b. Malik der ki: "İnsanlar içinde en çok sevdiğimiz kişi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) idi. Ancak geldiğini gördüğümüzde ayağa kalkmazdık, zira bundan hoşlanınadığını bilirdik."

 

[Sahih]

 

 

 

20952 (3)- Enes der ki: "Yeryüzünde en çok sevdiğimiz kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) idi. Ancak geldiğini gördüğümüzde ayağa kalkmazdık, zira bundan hoşlanmadığını bilirdik."

 

[Sahih]

 

 

 

20953 (4)- Enes b. Malik der ki: "Yeryüzünde görmeyi en çok sevdiğimiz kişi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) idi. Ancak geldiğini gördüğümüzde ayağa kalkmazdık, zira bundan hoşlanınadığını bilirdik."

 

[Sahih]

 

 

2. Muaviye

 

20954 (1) Ebu Miclez bildiriyor: Muaviye, İbn Amir ile İbnu'zZübeyr'in bulunduğu bir eve girince İbnu'z-Zübeyr yerinden hareket etmezken İbn Amir ayağa kalktı. Ancak Muaviye, İbn Amir'e: "Otur! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kulların kendisi için ayağa kalkıp dikilmelerinden hoşlanan kişi, cehennemdeki yerine hazırlansını'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

20955 (2)- Ebu Miclez der ki: Muaviye dışarıya çıkınca orada bulunanlar ayağa kalktılar. Muaviye onlara: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Adamların kendisi için ayağa kalkıp dikilmelerinden hoşlanan kişi, cehennemdeki yerine hazırlansını'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/358 (5229) ve Tirmizi, edeb 5/93 (2755) rivayet ettiler.

 

 

 

20956 (3)- Ebu Miclez der ki: Muaviye, Abdullah b. ez-Zübeyr ile İbn Amir'in yanına girdi. İbn Amir ayağa kalktı, ancak İbnu'z-Zübeyr kalkmadı ve oturmasına devam etti. İbn Amir de İbnu'z-Zübeyr'den daha fazla aklı başında olan birisiydi. Ancak Muaviye, İbn Amir'e: "Ne yapıyorsun! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın kullarının kendisi için ayağa kalkıp dikilmelerinden hoşlanan kişi, cehennemdeki yerine hazırlansını'' buyurdu" dedi.

 

 

3. Ebu Umame

 

20957 (1) Ebu Umame der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bastonuna dayanmış bir şekilde yanımıza çıktı. Biz kendisini görünce ayağa kalktığımızda: "Birbirlerini yüceltmek için Acemlerin birbirlerine kalktıkları gibi sizler de kalkmayın'' buyurdu. İçimizden bizim için Allah'a dua etmesini istediğimizde: "Allahım! Bizi bağışla! Bize merhamet et! Bizden razı ol ve amellerimizi kabul buyur. Bizleri cennete sok ve cehennemden uzak tut. Bütün işlerimizi düzene koy '' diye dua etti. Daha fazla dua etmesini istediğimizde: ''Edilebilecek en kapsamlı duayı ettim'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 5/398 (5230) ve İbn Mace (3836) rivayet ettiler.

 

 

 

20958 (2)-Z Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

20959 (3)- Ebu Umame der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı. Onu görüp ayağa kalktığımızda: ''Beni görünce, birbirlerini yüceltmek için Acemlerin birbirlerine kalktıkları gibi sizler de kalkmayın!'' buyurdu. İçimizden bizim için Allah'a dua etmesini istediğimizde: ''Allahım! Bizi bağışla! Bize merhamet et! Bizden razı ol ve amallerimizi kabul buyur. Bizleri cennete sok ve cehennemden uzak tut. Bütün işlerimizi ıslah et'' diye dua etti.

 

[Zayıf]

 

 

4. Ebu Said el-Hudri

 

20960 (1) Ebu Said der ki: Kurayza Yahudileri Sa'd b. Muaz'ın vereceği hükme razı olunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelmesi için haber gönderdi. Sa'd bir merkep üzerinde görününce Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Efendinize -veya- En hayırlınıza kalkın'' buyurdu. Geldiğinde ona: ''Bunlar senin vereceğin hükme razı oldular'' buyurunca, Sa'd: "İçlerinden savaşabilecek olanları öldürmene, çoluk çocuklarını da esir almana hükmediyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tek hükümran olan (Allah) Lın verdiği hükmün aynısını verdin'' buyurdu.

 

25295 Cl)'de tekrar edecektir.

 

 

 

20961 (2)- Ebu Said der ki: Kurayza Yahudileri, Sa'd b. Muaz'ın vereceği hükme razı olunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelmesi için haber gönderdi. Sa'd bir merkep üzerinde gelip de Mescid'e yaklaşınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Efendinize -veya- En hayırlınıza kalkın'' buyurdu. Geldiğinde ona: "Bunlar senin vereceğin hükme razı oldular'' buyurunca, Sa'd: "İçlerinden savaşabilecek olanları öldürmene, çoluk çocuklarını da esir almana hükmediyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın verdiği hükmün aynısını verdin -veya- Tek hükümran olan (Allah)'ın verdiği hükmün aynısını verdin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad (4/81), Müslim, cihad 3/1389 (1768) ve Ebu Davud (5216) rivayet ettiler.

 

 

 

20962 (3)- Başka bir kanalla Ebu Said, Sa'd b. Muaz'ın hükmü hakkında (Şu'be kanalıyla gelen) söz konusu hadisi aktarıp şöyle der: Sa'd: "İçlerinden savaşabilecek olanları öldürmene, çoluk çocuklarını da esir almana hükmediyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın verdiği hükmün aynısını verdin -veya- Tek hükümran olan (AllahYın verdiği hükmün aynısını verdin -veya- Meleğin verdiği hükmün aynısını verdin'' buyurdu. -Hangisi olduğu konusunda Abdurrahman tereddüt etmİştir.Affan rivayetinde ise: ''Tek hükümran olan (Allah)'ın verdiği hükmün aynısını verdin'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

20963 (4)- Başka bir kanalla Ebu Said söz konusu hadisi aktarıp şöyle der: Sa'd: "İçlerinden savaşabilecek olanları öldürmene, çoluk çocuklarını da esir almana hükmediyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tek hükümran olan (Allah'ın verdiği hükmün aynısını verdin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ