MÜSNED-İ HANBEL

SELAM VE İZİN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

7- Binitli Kişinin Yürüyen Kişiye Selam Vermesi

 

1. Ebu Hureyre

 

20815 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Küçük büyüğe, yürüyen oturana ve az olan çok olana selam verir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Abdurrezzak (19445), Buhari (6231) ve Tirmizi (2704) rivayet ettiler.

 

 

 

20816 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Binitli yürüyene, yürüyen oturana ve az olan çok olana selam verir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6233), Müslim (2160) ve Ebu Davud (5199) rivayet ettiler.

 

 

 

20817 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Binitli yürüyene, yürüyen oturana ve az olan çok olana selam verir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20818 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Binekli olan yürüyene ve yürüyen de oturana selam verir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Ahmed der ki: Ravh, Bağdat'ta bunu rivyet ederken: ''Az olanlar çok olanlara, küçük olan da büyük olana selam ver'' lafzını da ekledi.  [Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tirmizi (2703) rivayet etti.

 

 

2. Fadale b. Ubeyd

 

20819 (1) Fadale b. Ubeyd bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Binitli yürüyene ve az olan çok olana selam ver'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2634), Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (996-9), Tirmizi (2705) ve Nesa:.

Amelu yevm vel-Ieyle'de (338) rivayet ettiler.

 

 

 

20820 (2)- Fadale bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Atlı yürüyene, yürüyen oturana ve az olan çok olana selam verir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20821 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

20822 (4)- Fadale b. Ubeyd bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Binitli yürüyene, yürüyen oturana ve az olan çok olana selam veril''' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

1. Abdurrahman b. Şibl

 

20823 (1) Zeyd b. Selam, dedesinden bildiriyor: Muaviye, Abdurrahman b. Şibl'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiklerini insanlara öğret" diye bir mektup yazdı. Bunun üzerine (Abdurrahman b. Şibl) insanları topladı ve şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Binitli yürüyene, yürüyen oturana ve az olan çok olana selam verir. Kim selamı alırsa ona sevabı vardır. Kim de almazsa ona hiçbir şey yoktur'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (992) rivayet etti.

Heysemi (12762) der ki: "Taberani rivayet etmiştir. İfade ona aittir. Hadisi Ahmed de rivayet etmiştir. Her ikisinin ravileri de Sahih ravileridir."

 

 

SONRAKİ