MÜSNED-İ HANBEL

SELAM VE İZİN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Selam'a Cevap Vermenin Fazileti ve Cevap Vermemenin Mekruhluğu

 

1. Ebu Hureyre

 

20784 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Siz iman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda) iman etmiş olmazsmız. Size bunun doruğunu bildireyim mi? Selamı aranızda yayın. '' Belki de Şerik rivayetinde: ''Size onu yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şeyi bildireyim mi? Selamı aranızda yayın'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, iman 1/74 (54), Ebu Davud, edeb 4/350 (5193, "hasen Sahih"), İbn Mace, edeb 2/1217 (3692) ve Buhari, el-EdEbu'l-Müfred 330 (983) rivayet ettiler. 23157 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

20785 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Canım elinde olana yemin olsun ki siz iman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda) iman etmiş olmazsınız. Size onu yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şeyi bildireyim mi? Selamı aranızda yayın. ''

 

[Sahih]

 

 

 

20786 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

''Canım elinde olana yemin olsun ki siz iman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de (gerçek manada) iman etmiş olmazsınız. Size onu yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şeyi bildireyim mi? Selamı aranızda yayın. ''

 

[Sahih]

 

 

 

20787 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

''Canım elinde olana yemin olsun ki siz iman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda) iman etmiş olmazsınız. Eğer isterseniz size, onu yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şeyi bildiririm?'' Ashab: "Evet (isteriz)" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Selamı aranızda yayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20788 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

''Vallahi siz iman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda) iman etmiş olmazsmız. Eğer isterseniz size, onu yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şeyi bildiririm. Selamı aranızda yayın.''

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

20789 (1) Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rahman'a kulluk edin, selamı yayın ve yemek yedirin ki Cennetlere giresiniz'' buyurdu. Abdussamed rivayetinde: ''Cennete giresiniz'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-Müfred (144), Darimi (2/109), Tirmizi (3/100), Ebu Nuaym, Hi/ye (1/287), İbn M.ice (2/207, "muhtasar") rivayet ettiler.

 

 

 

20790 (2)- Abdullah b. Amr der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rahmanla kulluk edin, selamı yayın ve yemek yedirin ki Cennetlere giresiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Ömer

 

20791 (1) Nafi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer şöyle derdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Selamı yayın, yemek yedirin ve Allah'ın emrettiği gibi kardeş olun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/155, 156) rivayet etti.

 

 

4. Bera b. Azib

 

20792 (1) Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Selamı yayın ki selamete eresiniz. (Çünkü) mağrur olmak kötülüktür'' buyurdu.

 

Heysemi O der ki: "Ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

5. Zübeyr b. el-Avvam

 

20793 (1) Zübeyr b. el-A vVam der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Size sizden önceki ÜmmetIerin hastalığı sirayet etti. Bu (hastalık) haset ve kindir. Kin kazıyıcıdır. Yani saçı değil, dini kazıyıcıdır. Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki siz iman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda) iman etmiş olmazsınız. Size onu yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şeyi bildireyim mi? Selamı aranızda yayın. ''3

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra.'da (10/232) rivayet etti. 23701 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

20794 (2)- Zübeyr bin Avvam bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Size sizden önceki ÜmmetIerin hastalığı sirayet etti. Bu (hastalık) haset ve kindir. Kin kazıyıcıdır. Saçı kazıcı demiyorumı dini kazıyıcıdır. Canım elinde olana yemin olsun ki -veya- Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki siz iman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda) iman etmiş olmazsınız. Size onu yaptığınız takdirde bunu sağlayacak şeyi bildireyim mi? Selamı aranızda yayın. ''

 

[Zayıf]

 

 

 

20795 (3)- Zübeyr oğullarının azatlısı Zübeyr'den bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: '' (Sizden önceki ÜmmetIerin hastalığı) size sirayet etti. '' Sonrasında Zübeyr bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Zayıf]

 

 

 

20796 (4)- Zübeyr oğullarının azatlısı Zübeyr b. el-Avvam'dan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: '' (Sizden önceki ÜmmetIerin hastalığı) size sirayet etti. '' Sonrasında Zübeyr aynısını aktardı.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ