MÜSNED-İ HANBEL

EDEB

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 56- Saçı Uzatmak, Bakımını Yapmak ve Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Saçları

 

3. Ümmü Hani

 

20719 (1) Ünunü Hani der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir defa Mekke'ye geldiğinde dört saç örgüsü vardı." [Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, tereccül (2/400), Tirmizi, libas 4/246 (1781, "hasen garib") ve İbn Mace, libas 2/1199 (3631) rivayet ettiler.

 

 

 

20720 (2)- Ümmü Hani der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in başında dört saç örgüsü gördüm."

 

[Sahih]

 

 

4. Hz. Aişe

 

20721 (1) Hz. Aişe der ki: "Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçlarını yağladığım zaman başının ortasından saçını ikiye bölerek kendisine bir perçem bırakırdım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, tereccül4/82 (4189) ve İbn Mace, libas 2/1199 (3633) rivayet ettiler.

 

 

 

20722 (2)- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Aişe der ki: "Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçlarını taradığım zaman başının ortasından saçını ikiye bölerek perçemini şakaklarına bırakırdım."

 

[Sahih]

 

 

5. İbn Abbas

 

20723 (1) İbn Abbas der ki: "Müşrikler saçlarını ikiye böler, Ehl-i Kitab ise düz sarkıtırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) - Yakub rivayetinde: "Kendisine bir emir gelmeyen hususlarda"; İshak'ta ise: "Emrolunmadığı konularda"- Ehl-i Kitab'a muvafakatı severdi. Daha sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarını ortadan bölmeye başladı."

 

[Sahih]

 

 

 

20724 (2)- İbn Abbas der ki: "Ehl-i Kitab saçlarını düz sarkıtır, Müşrikler ise ikiye bölerdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine (aksine) bir emir gelmeyen hususlarda Ehl-i Kitab'a muvafakattan hoşlanırdı. Bu sebeple Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarını düz sarkıttl. Daha sonra da ortadan böldü."

 

[Sahih]

 

 

 

20725 (3)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarını düz sarkıtırdı. Müşrikler saçlarını ikiye böler, Ehl-i Kitab ise düz sarkıtırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine (aksi) bir emir gelmeyen hususlarda Ehl-i Kitab'a muvafakatı severdi. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarını ortadan böldü."

 

[Sahih]

 

 

 

20726 (4)- İbn Abbas bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarını düz sarkıtırdı. Müşrikler saçlarını ikiye böler, Ehl-i Kitap ise düz sarkıtırdı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine bir vahiy inmeyen hususlarda EhH Kitab'a muvafakatı severdi. (Daha sonra) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarını ortadan böldü."

 

[Sahih]

 

 

6. Hz. Ali

 

20727 (1)-Z Hubeyre b. Yerim der ki: Hz. Ali ile birlikte idik. O, Osman adındaki oğlunu yanına çağırdı. Onun bir saç örgüsü vardı."

 

[Sahih]

 

 

7. Enes

 

20728 (1) Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müddet saçını düz (tarayarak) sarkıttı. Daha sonra da ortadan böldü."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/948), Ebu Nuaym Hilye'de (9/221) ve Hakim, Müstedrek'te (2/606) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ