MÜSNED-İ HANBEL

EDEB

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

52- Saçların Ağarmasının Fazileti ve Onları Yolmanın Yasaklanması

 

1. Abdullah b. Amr

 

20622 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ağarmış saçları yolmayın. Zira onlar Müslümanın nurudur. İslam yolunda saçları ağarmış hiçbir Müslüman yoktur ki, her ak saçı için kendisine bir sevap yazılmasın ve makamı bir derece yükseltilmesin veya bir günahı silinmesin.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/136 (4202), Tirmizi (4/25, "kısa metinle"), İbn Mace (2/210), Nesai (2/278) ve Hatib, Tarih Bağdad (4/57) rivayet ettiler.

 

 

 

20623 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ağarmış saçları yolmayın. Çünkü İslam yolunda saçları ağarmış hiçbir kul yoktur ki, her ak saçı için kendisine bir sevap yazılmasın ve bir günahı silinmesin. ''

 

[Sahih]

 

 

 

2064 (3)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ağarmış saçları yolmayın. Zira onlar Müslümanın nurudur. Kimin İslam yolunda bir saçı ağarırsa Allah onunla kendisine bir sevap yazarı bir günahını siler ve makamını bir derece yükseltir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

20625 (4)- Amr b. Şu'ayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağarmiş saçları yolmayı yasaklamiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

20626 (5)- Amr b. Şu'ayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağarmış saçları yolmayı yasaklamış ve şöyle buyurmuştur: "Onlar Müslümanın nurudur. İslam yolunda saçları ağarmış hiçbir Müslüman yoktur ki her ak saçı için Allah onun makamını bir derece yükseltmesin, bir günahı silmesin ve kendisine bir sevap yazılmasın. '' Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Büyüğümüze saygı göstermeyen ve küçüğümüze merhamet etmeyen bizden değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20627 (6)- Amr b. Şu'ayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağarınış saçları yalınayı yasaklamış ve: "Onlar İslamın nurudur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Amr b. Abese

 

20628 (1) Süleyman b. Abdilmelik'in azatlısı Huvey, bir adamdan bildirir: Müminlerin emiri olan Ömer b. Abdilaziz beni yanına çağırdı ve: "Sunabihi'den naklen bana aktardığın hadis nasıldı?" diye sordu. Bunun üzerine şöyle dedim: "Sunabihi'nin bana bildirdiğine göre kendisi Amr b. Abese ile karşılaştı. Ona: "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hadis biliyorsan ne eksik, ne de fazla bana aktar" deyince, Amr: "Evet, biliyorum" karşılığını verip devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Kişi bir köleyi azat ettiği zaman azat ettiği kölenin her bir organına karşılık Allah onun bir organını cehennem ateşinden kurtarır. Kişi Allah yolunda bir ok attığı zaman hedefi isabet ettirse de ettirmese de, bir köleyi azat etmiş gibi sevap alır. Allah yolunda saçlarını ağartan kişinin bu ağaran saçları kıyamet gününde ona nur olurlar. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4868) rivayet etti.

12909 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

3. Fadale b. Ubeyd el-Ensari

 

20629 (1) Fadale b. Ubeyd bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah yolunda saçlarını ağartan kişinin bu ağaran saçları, kıyamet gününde ona nur olurlar'' buyurdu. O anda bir adam: "Bazı kişiler, ağaran saçlarını yolmaktadır" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsteyen kişi nurunu yolsun'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8773) der ki: "Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'lkebir'de Taberani rivayet etmiştir. Senedinde yer alan İbn Lehia'nın hadisi hasen olup, kendisinde zayıflık vardır. Diğer ravileri Sahih'in ravilerdir."

23835'te tekrar edecektir.

 

 

4. İbn Mes'ud

 

20630 (1) Abdullah b. Mes'üd der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on şeyden hoşlanmazdı. Altın yüzük takmaktan, (kibirle) izarı yerde sürümekten, (sarı renkli bir koku olan) halO.k sürünmekten, ağarmış saçların rengini değiştirmekten -Cerir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) burada ağaran saçların yolunmasını kasdetmektedir" dedi. - azil yapmaktan, Muavvizatlar (sığındırma süre ve duaları) dışında bir şeyler okuyarak Rukye yapmaktan, nazar boncuğu takmaktan, çocuğu(n sütünü) bozmaktan (süt emziren kadınla ilişkiye girmekten), kadınların yersiz olarak zinetlerini göstermesinden ve zar atmaktan."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/143, 144) ve Nesai (8/141) rivayet ettiler.

 

 

 

20631 (2)- Abdullah b. Mes'üd der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on şeyden hoşlanmazdı. Haluk sürünmekten, ağarmış saçların rengini değiştirmekten, altın yüzük takmaktan, (kibirle) izarı yerde sürümekten; kadınların yersiz olarak zinetlerini göstermesinden, zar atmaktan, azletmekten, çocuğu(n sütünü) bozmaktan, nazar boncuğu takmaktan ve Muavvizatlar dışında bir şeyler okuyarak Rukye yapmaktan."

 

[Sahih]

 

 

 

20632 (3)- Abdullah b. Mes'ud der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on şeyden hoşlanmazdı. Haluk sürünmekten, ağarmış saçların rengini değiştirmekten, (kibirle) izarı yerde sürümekten, altın yüzük takmaktan, zar atmaktan, kadınların yersiz olarak zinetlerini göstermesinden, Muavvizatlar dışında bir şeyler okuyarak Rukye yapmaktan, nazar boncuğu takmaktan, azul yapmaktan ve çocuğu(n sütünü) ifsad etmekten."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ