MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

48- Sürme

 

1. İbn Abbas

 

20578 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sürmelerinizin en üstünü ismid (antiman) denilen sürmedir. Çünkü o, gözleri temizler ve kirpikieri besler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/9, 10), Tirmizi (2/132, 133, 3/60, 61, "hasen Sahih") ve İbn Mace (1/231) rivayet ettiler.

 

 

 

20579 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir sürmedanlığı vardı. Her gün uyku vaktinde onunla her gözüne üç defa sürme çekerdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisı (2681) ve Tirmizi (4/60) rivayet ettiler.

 

 

 

20580 (3)- İbn Abbas bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her gece uyumadan önce ismid denilen sürme ile sürmelenirdi. Her gözüne üç defa sürme çekerdi."

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Nu'man

 

20581 (1) Ebu'n-Nu'man Abdurrahman b. en-Nu'man el-Ensari, babasından, o da Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanına yetişen dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Misk karıştırılmış ismid sürmesi ile sürmeleniniz. Çünkü O, gözleri temizler ve kirpikIeri besler."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Darimi 2/26 (1733) rivayet etti.

 

 

 

20582 (2)- Abdurrahman b. en-Nu'man b. Ma'bed b. Havze elEnsari'nin babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), uykudan önce misk karıştırılmış ismid sürmesi ile sürmelenmeyi emretmiştir.

 

[Zayıf]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

20583 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biri sürmelendiği zaman (bir, üç, beş defa gibi) tek sayı olarak sürme çeksin. (Taşla) istinca ettiği (taharetlendiği) zaman da yine (birı üÇI beş defa gibi) tek sayı olarak istinca etsin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20584 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri sürmelendiği zaman (bir, üç, beş defa gibi) tek sayı olarak sürmelensin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20585 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri sürmelendiği zaman (bir, üç, beş defa gibi) tek sayı olarak sürme çeksin. (Taşla) istinca ettiği zaman da yine (birı üÇI beş defa gibi) tek sayı olarak istinca etsin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20586 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Gözlerine sürme çeken kimse, tek sayıda çeksin. Böyle yapan iyi yapmış olur. Yapmayan için de bir sakınca yoktur. Taşla taharetlenen de tek sayıya riayet etsin. Böyle yapan iyi yapmış olur. Yapmayan için de bir sakınca yoktur. Yemek yiyen dişlerinin dibinden ayıkladığı kırıntıları dışarı atsın. Ağzındakini de dili ile toplarsa yutsun. Böyle yapan iyi yapmış olur. Yapmayan için de bir sakınca yoktur. Abdest bozmak isteyen gizlensin. Gizlenecek yer bulamayan kimse kum biriktirerek onu arkasına alsın. Çünkü şeytan insanoğullarının makadlarıyla oynar. Böyle yapan iyi yapmış olur. Yapmayan için de bir sakınca yoktur. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (662, 2087), Ebu Davud (35), İbn Mace (337-8, 3498) ve İbn Hibban (1410) rivayet ettiler. 1227 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ