MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

46- Erkekler için Mekruh Sayılan Koku

 

1. Ya'la b. Murra

 

20565 (1) Ya'la b. Murra der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için kalktığı zaman tekbir getirmeden önce ashabının yüzüne elini sürerdi. Bir gün ben (içinde zafiranın da olduğu kırmızıya çalan sarı renkli bir koku karışımı olan) haluk süründüm. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabının yüzüne el sürerken beni atladı. Bunun üzerine geri dönüp kokuyu yıkadım. Bir sonraki namaz için geldiğimde yüzüme de dokundu ve: ''Ya'la tövbe edip doğru olana döndü. Tövbesine sema da cevap verdi'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2816, "hasen"), Nesai (8/152) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/683) rivayet ettiler.

 

 

 

20566 (2)- Ya'la b. Murra bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda yüzümüze elini sürer ve bize bereket ve bolluk duası ederdi. Bir gün gelip sağımda ve solumdakilerin yüzünü meshetti ve beni atladı. O zaman ben kızkardeşimin yanına girmiş ve yüzüme sarı (renkli koku)dan bir şey sürmüştüm. Bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) seni yüzünde gördüğü şeyden dolayı atladı" denildi. Bunun üzerine ben de bir kuyuya gidip içine girdim ve yıkandım. Bir sonraki namaz için geldiğimde yüzüme dokundu ve bana bereket duası edip: ''Ya'la tövbe edip doğru olana döndü. Tövbesine sema da cevap verdi'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20567 (3)- Ya'la b. Murra der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerimde halUk eseri gördü ve: "Senin hanımın var mı?" diye sordu. Ben: "Hayır" deyince: ''O zaman git bunu yıka ve bir daha sürünme'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20568 (4)- Ya' li b. Murra der ki: üzerimde zafiran iziyle Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gıttım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu yıka, sonra bir daha yıka, sonra bir daha yıka ve bir daha sürünme'' buyurdu. Ben de onu yıkadım ve bir daha sürünmedim.

 

[Hasen]

 

 

 

20569 (5)- ''Önceki hadis burada yanlışlıkla tekrarlandığından dolayı tarafımızdan silinmiştir.

 

 

 

20570 (6)- Ya'la b. Murra der ki: üzerimde zafiran sarısıyla Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Bunu yıka, sonra bir daha yıka ve bir daha sürünme'' buyurdu. Ben de onu yıkadım ve bir daha sürünmedim.

 

[Hasen]

 

 

 

20571 (7)- Ya'la b. Murra anlatıyor: Yıkandım ve haluk süründüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzlerimize dokunurdu. Bana yaklaştığında elini haluktan dolayı silmeye başladı. Bitirdiği zaman: ''Ey Ya'la! Seni halak kullanmaya sevkeden nedir? Yoksa evlendin mi?'' diye sordu. Ben de: "Hayır" cevabını verince: ''0 zaman git ve onu yıka'' buyurdu. Bir kuyuya gittim ve haluk eserini yıkayıp yok olana kadar toprakla oğuşturmaya başladım. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni görünce: ''Ya'la tövbe edip doğru olana döndü. Tövbesine sema da cevap verdi'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20572 (8)- Ya'la b. Murra der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halük sürünmüş olduğumu gördü ve: "Ey Ya'la! Bu halukta nedir? Yoksa evlendin mi?'' diye sordu. Ben de: "Hayır" deyince: ''O zaman git ve bunu üzerinden yıka, sonra bir daha yıka, sonra bir daha yıka. Bir daha da sürünme'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20573 (9)- Ya'la b. Murra es-Sakafi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halük sürünmüş olduğumu gördü ve: "Hanımın var mıdır?'' diye sordu. Ben de: "Hayır" deyince: ''0 zaman onu yıka, sonra bir daha yıka, sonra bir daha yıka. Bir daha da sürünme'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

2. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ashabından Biri

 

20574 (1) Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir adam der ki: Bir ihtiyacımdan dolayı Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittim. üzerimde haluk izi görünce: "Git onu yıka'' buyurdu. Ben de gidip onu yıkadım ve tekrar yanına döndüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Git onu yıka'' buyurdu. Bunun üzerine bir kuyuya gittim ve bir lif alarak haluk eseri olan yerleri yıkadım. Sonra tekrar yanına döndüğümde: ''Şimdi ihtiyacını söyle'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8749) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. Bu Ebu Habibe, eğer Ta.! ise o güvenilir bir kimsedir. Eğer başkası ise ben onu tanımıyorum. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Velid b. Ukbe

 

20575 (1) Velid b. Ukbe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekke'yi fethettiği zaman Mekke halkı, çocuklarıyla Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelmeye başladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların başlarım sıvazlayıp kendilerine dua ediyordu. Beni de yanına götürdüler. Bana haluk sürünmüştü. Bu sebeple benim başımı sıvazlamadı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in başıma dokunmamasının sebebi, annemin bana haluk sürmüş olmasıydı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4181) ve Hakim (3/100) rivayet ettiler.

25426 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ