MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

32- Evde, Örtü, Giysi ve Benzer Şeylerde Resim ve Haç Bulunması Hakkında

 

1. Cabir b. Abdillah

 

20340 (1) Cabir b. Abdullah der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Kabe'de resmi yasakladı, yine kişinin resim yapmasını yasakladı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Mekke'nin) Fetih zamanında Batha'da iken Ömer b. el-Hattab'a Kabe'ye gitmesini ve oradaki bütün resimleri silmesini emretti. Bütün resimler silinmeden de Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girmedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, libas (1749, "hasen sahih") rivayet etti.

 

 

 

20341 (2)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'de resimlerin bulundurulmasını ve kişinin resim yapmasını yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

20342 (3)- Cabir b. Abdullah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Mekke'nin) Fetih zamanında Ömer b. el-Hattab'a Kabe'ye gitmesini ve oradaki bütün resimleri silmesini emretti. Bütün resimler silinmeden de Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girmedi.

 

[Hasen]

 

 

 

20343 (4)- Cabir b. Abdillah der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Fetih zamanında Batha'da iken Ömer b. el-Hattab'a Kabe'ye gitmesini ve oradaki bütün resimleri silmesini emretti. Bütün resimler silinmeden de Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girmedi.

 

[Sahih]

 

 

 

20344 (5)- Cabir der ki: "Kabe'de resimler bulunmaktaydı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ömer b. el-Hattab'a onları silmesini emredince, Ömer bir giysiyi ıslatarak onları sildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girdiğinde resimlerden bir şey kalmamıştı."

 

[Sahih]

 

 

2. Hz. Aişe

 

20345 (1) Hz. Aişe der ki: üzerinde kuş resmi bulunan bir örtümüz vardı. Bu örtü evin giriş kapısının karşısında asılıydı. (Bir gün) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Aişe! Bu örtüyü ordan kaldır! Her içeri girip de onu gördüğümde bana dünyayı hatırlatıyor'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "İpek işlemeli" dediğimiz ve onu giydiğimiz kadife bir giysisi vardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (8/156), Tirmizi (2468) ve Nesai (8/213) rivayet ettiler.

 

 

 

20346 (2)- Hz. Aişe der ki: üzerinde kuş resmi bulunan bir örtümüz vardı. Bu örtü evin giriş kapısının karşısında asılıydı. (Bir gün) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Aişe! Bu örtü yü ardan kaldır! Onu her gördüğümde bana dünyayı hatırlatıyor'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "İpek işlemeli" dediğimiz ve onu giydiğimiz kadife bir giysisi vardı.

 

[Sahih]

 

 

 

20347 (3)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinde üzerinde haç resmi bulunan hiçbir giysiyi bırakmaz ve mutlaka onu (resmi) bozardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari,libas 10/385 (5952) ve Ebu Davud, libas 3172 (4151) rivayet ettiler.

 

 

 

20348 (4)- Hz. Aişe der ki: "Evimin kapısına üzerinde resimler bulunan bir örtü koydum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiğinde içeri gireceği zaman ona baktı ve çekip yırttı. Bunun üzerine ben de onu kesip iki yastık yaptım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yastıklara yaslamrdı."

 

[Hasen]

 

 

 

20349 (5)- Dikra Ümmü Abdirrahman b. Uzeyne der ki: Müminlerin annesi ile birlikte tavaf etmekteydik. Müminlerin annesi bir kadının üzerinde üstünde haç işareti bulunan bir hırka gördü ve: "Bunu üzerinden at, bunu üzerinden at! çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna benzer bir şey gördüğü zaman onu keserdi" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

20350 (6)- Dikra Ümmü Abdirrahman b. Uzeyne der ki: Aişe ile birlikte Beyt'i tavaf etmekteydik. Ailesinden biri geldi ve: "Sen terledin üzerindeki giysilerini değiştir" dedi. Bunun üzerine üzerindeki giysiyi çıkardı. Ben de kendisine üstünde haç resmi bulunan bir giysi verince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna benzer bir şey gördüğü zaman onu keserdi" dedi ve onu giymedi.

 

[Hasen]

 

 

 

20351 (7)- Hz. Aişe der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir seferinden geri dönmüş ve ben kapıma üzerinde resimler olan bir örtü koymuştum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu oradan çekip kaldırınca ben de ondan iki yastık yaptım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (1680), Müslim (1290) ve İbn Mace (3027) rivayet ettiler.

 

 

 

20352 (8)- Dikra der ki: Hz. Aişe ve başka kadınlarla birlikte Safa ile Merve arasında yürümekteydim. Aişe bir kadının üzerinde üstünde haç resimleri bulunan bir giysi görünce: "Bunu giysinden çıkar. çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle bir şeyi giysi üzerinde gördüğü zaman onu çıkarırdı (sökerdi)" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

20353 (9)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir seferinden geri dönmüş ve ben kapıma üzerinde kanatlı at resmi bulunan bir örtü koymuştum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce: "Onu (oradan) kaldır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, zine 8/213 (2352) rivayet etti.

 

 

 

20354 (10)- Hz. Aişe bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinde, üzerinde haç resmi bulunan her şeyi mutlaka keserdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (7/269) rivayet etti.

 

 

 

20355 (11)- Hz. Aişe der ki: üzerinde kuş resmi bulunan bir örtümüz vardı. (Bir gün) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Aişe! Bu örtüyü oradan kaldır! çünkü onu her gördüğümde bana dünyayı hatırlatıyor" buyurdu. Bizim: "İ pek işlemeli" dediğimiz ve onu giydiğimiz kadife bir giysimiz vardı.

 

[Sahih]

 

 

 

20356 (12)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir seferinden geri dönmüştü. Ben de üzerinde resim olan bir örtü satın alıp yüklüğün önüne asmıştım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeri girince yaptığımdan hoşlanmadı ve: lDuvarları mı örtüyorsun ey Aişe'' buyurdu. Bunun üzerine ben de onu oradan kaldırıp iki yastık yaptım. Sonra Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlardan birine üzerinde resim olduğu halde yaslanmış olduğunu gördüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (4/283-4) ve İbn Hibban (5843) rivayet ettiler.

 

 

 

20357 (13)- Urve bildiriyor: "Hz. Aişe kapısına üzerinde kanatlı at resmi bulunan bir örtü koymuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuğundan geri dönünce emri üzerine Aişe onu çekip kaldırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

20358 (14)- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: Hz. Aişe üzerinde resimler bulunan bir örtü satın aldı ve onunla yatağını kubbe gibi örtmek istedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeri girince onu kendisine gösterdi ve onunla yatağını kubbe gibi örtmek istediğini söyledi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ondan iki yastık yap'' buyurdu. Aişe der ki: Ben de öyle yaptım. Ben onlara yaslanırdım. Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara yaslanırdı.

 

[Sahih]

 

 

 

20359 (15)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu kilim olarak kullanm'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20360 (16)- Abdurrahman b. el-Kasım'ın babasından bildirdiğine göre Hz. Aişe: "O örtüyü iki yastık yaptık" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

20361 (17)- Hz, Aişe der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculuğundan geri dönmüş ve ben kapıma üzerinde kanatlı at resmi bulunan bir örtü koymuştum, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu çekip yırttı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari, libas 10/387 (5955) ve Müslim 3/1667 (2107) rivayet ettiler,

 

 

3. Sevban

 

20362 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Sevban der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculuğa çıkacağı zaman ailesinden veda ettiği son kimse ve döndüğünde yanına girdiği ilk kimse Fatıma idi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gazvesinden geri döndüğünde Fatıma'nın yanına gitti. Kapısında (resimli) bir örtü olduğunu ayrıca Hasan ve Hüseyin'in elinde gümüşten birer bilezik olduğunu gördü. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girmeyip geri döndü. Fatıma bu durumu görünce örtüden ve bileziklerden dolayı girmediğini anladı ve örtüyü yırtıp bilezikleri çocukların ellerinden çıkararak kesti. Çocuklar ağlamaya başlayınca kesilen bilezikleri aralarında taksim etti. Bunun üzerine Hasan ve Hüseyin ağlayarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem} bilezikleri onlardan alıp şöyle buyurdu: ''Ey Sevban! Bunları Medine'deki falan aileye götür ve bunlarla suaygırı dişinden bir gerdanıik ve fil dişinden iki bilezik satın al. Şüphesiz ki bunlar benim ailemdir. Onların güzel nimetlerini dünya hayatlarında iken yemelerini istemiyorum. ''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/419 (4213) ve Beyhaki (1/26) rivayet ettiler.

 

 

4. İbn Ömer

 

20363 (1) Abdullah b. Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz.

Fatıma'nın yanına geldi. Kapısında (üzerinde resim bulunan) bir örtü gördü ve yanına girmeden geri döndü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yerden döndüğü zaman genelde ilk olarak Fatıma'nın yanına girerdi. Ali gelip Fatıma'nın üzüntülü olduğunu görünce: "Neyin var?" diye sordu. Fatıma: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana uğradı ve yanıma girmedi" karşılığını verdi. Ali, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Fatıma'ya uğrayıp yanına girmeden geri dönmen çok ağırına gitmiş" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben nasıl olur da dünya ile beraber olabilirim ve nasıl olur da işlemelerle bir arada bulunabilirim'' buyurdu. Ali, Fatıma'ya giderek Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dediklerini haber verdi. Fatıma: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: ''Onu ne yapmamı emredersin?'' diye sor" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu filan oğullarına gönder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/120,121) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu Abdirrahman Sefıne

 

20364 (1) Sefine bildiriyor: Ali b. Ebi Talib bir adamı misafir etti ve ona yemek hazırladılar. Fatıma: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) davet etsek ve bizimle birlikte yese" dedi. Bunun üzerine Ali, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) davet etmesi için birini gönderdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip ellerini kapının kirişlerine koyunca evin bir tarafında (duvara) gerilmiş ince örtüler gördü. Bunun üzerine geri döndü. Fatıma, Ali'ye: "Ardından git ve: ''Geri dönmene sebep nedir?'' diye sor" dedi. Ali de ardından gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Geri dönme ne sebep nedir?" diye sorunca: ''Benim veya bir Nebiin süslenmiş bir eve girmesi uygun olmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/343 (3755) ve İbn Mace 2/1115 (3360) rivayet ettiler.

 

 

 

20365 (2)- Sefine Ebu Abdirralıman bildiriyor: Ali b. Ebi Talib bir adamı misafir edip ona yemek yaptı. Fatıma: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) davet etsek" dedi. -Sonrasında Sefine Ebu Abdirralıman Ebu Kamil'in hadisinin aynısını zikretti ve şöyle devam etti:- Nihayet Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) davet ettiler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip ellerini kapının kirişlerine koyunca evin bir tarafında gerilmiş ince örtüler gördü. Bunun üzerine geri döndü. Fatıma, Ali'ye: "Ardından git ve: ''Ey Allah'ın Resulü! Geri dönmene sebep nedir?'' diye sor" dedi. (Ali de ardından gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Geri dönmene sebep nedir?" diye sorunca) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim süslenmiş bir eve girmem uygun olmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20366 (3)- Sefine bildiriyor: Ali b. Ebi Talib bir adamı misafir etti ve ona yemek hazırladı. Fatıma, Ali'ye: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) davet etsen ve bizimle birlikte yese" dedi. Bunun üzerine Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) davet ettiler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip ellerini kapının kirişlerine koydu. Evin bir tarafına ince örtüler germişlerdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları görünce geri döndü. Fatıma, Ali'ye: "Ardından git ve neden geri döndüğünü öğren" dedi. Ali (de ardından gidip): "Ey Allah'ın Resulü! Geri dönmene sebep nedir?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir Nebiin süslenmiş bir eve girmesi uygun olmazlı karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20367 (4)- Ebu Kamil mana olarak bir önceki hadisin aynısını aktardı. Ancak rivayetinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim -veya- bir Nebiin süslenmiş bir eve girmesi uygun olmaz'' buyurdu" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ