MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Erkeklerin Aspur ile Boyanmış Giysiler Giymesinin Yasaklanması

 

1. Abdullah B. Amr

 

20026 (1) Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun üzerinde aspur ile boyanmış iki giysi gördü ve: ''Bunlar kaprlerin giysileridir. Sen onları giyme'' buyurdu.3

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/154) ve Nesai (2/298) rivayet ettiler.

 

 

 

20027 (2)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni, üzerimde aspur ile boyanmış giysi ile görünce: ''Onu çıkarı şüphesiz ki O, kafirlerin giysilerindendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20028 (3)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni, üzerimde aspur ile boyanmış giysi ile görünce: ''Onu çıkarı şüphesiz ki O, kafirlerin giysilerindendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20029 (4)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun üzerinde aspur ile boyanmış iki giysi gördü ve: ''Şüphesiz ki bunları kafirlerin giysileridir. Sen onları giyme'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20030 (5)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisinin üzerinde aspur ile boyanmış iki giysi gördü ve: ''Bunlarl kafirlerin giysileridir. Sen onları giyme'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Enes b. Malik

 

20031 (1) Enes b. Malik bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde (kadınlara mahsus kokulu) sarı boya izi bulunan bir adam gördü ve bundan hoşlanmayıp: ''Bu adama söyleseydiniz ve üzerindeki sarılığı yıkasaydı'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birinin üzerinde hoşlarımadığı bir şey gördüğü zaman onun yüzüne bakmak istemezdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, tereccül4/250 (4789) rivayet etti.

 

 

 

20032 (2)- Enes b. Malik der ki: üzerinde (kadınlara mahsus kokulu) sarı boya izi bulunan bir adam Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan hoşlanmadı. Adam kalkınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından birine iki veya üç defa: "Bu adama söyleseydiniz ve üzerindeki sarılığı yıkasaydı'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birinin üzerinde hoşlanmadığı bir şey gördüğü zaman onun yüzüne az bakardı.

 

[Hasen]

 

 

 

20033 (3)- Enes b. Malik der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde (kadınlara mahsus kokulu) sarı boya izi bulunan bir adam gördü ve bundan hoşlanmadı. Adam kalkınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu adama söyleseydiniz ve üzerindeki sarılığı yıkasaydı'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birinin üzerinde hoşlanmadığı bir şey gördüğü zaman onun yüzüne bakmak istemezdi.

 

[Hasen]

 

 

3. Hz. Osman ile Ali

 

20034 (1) Ebu Hureyre der ki: Hz. Osman hac için Mekke'ye gitti. Muhammed b. Cafer b. Ebi Talib'in yanına hanımı girdi ve onunla sabahladı. üzerinde zafiran kokusu ve bolca sarıya boyanmış bir üstlük vardı. İnsanlar yola çıkmadan önce Melel denilen yerde onlara yetişti. Osman onu görünce azarlayıp öfleyerek: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasakladığı halde sen aspur ile boyanmış giysi mi giyiyorsun?" dedi. Bunun üzerine Ali b. Ebi Talib: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu yasaklamadı. Onu sana da yasaklamadı. Sadece bana yasakladı" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8559) der ki: "Hadisi İmam Ahmed, el-Mu'cemu'l-kebir'de Ebu Ya'la, Bezzar ise kısa bir şekilde rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Ubeydullah b. Abdirrahman Ebu Mevheb'i İbn Main bir rivayette güvenilir olduğunu, diğer bir rivayette ise zayıf olduğunu söylemiştir."

 

 

 

20035 (2)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), rüktida iken (Kur' an' dan) okumamı, altın yüzük takmamı, ipek karışımı giysiler ve aspur ile boyanmış giysiler giymemi yasakladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (480), İbn Mace (3602) ve Nesai (8/191-2) rivayet ettiler.

 

 

 

20036 (3)- Ali b. Ebi Talib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın yüzük takmamı, ipek karışımı giysiler giymemi, aspur ile boyanmış giysiler giymemi ve rüktida iken Kur'an okumamı yasakladı. Size yasakladı demiyorum. Sonra bana siyera kumaşından güzel bir giysi verdi. Onu alıp gideceğimde: ''Ey Ali! Sana onu giymen için vermedim'' buyurdu. Ben de Fatıma'nın yanına gittim ve giysiyi ona verdim. Fatıma onu katlayıp kaldıracak gibi olunca onu kesip parçalara ayırdım. Fatıma bunu görünce: "Allah iyiliğini versin ey Ebu Talib'in oğlu! Ne yaptın?" diye çıkıştı. Bunun üzerine ben de: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu giymemi bana yasakladı. Bir parçasını sen al, yanındaki kadınlara da bir şeyler ver" dedim.

 

[Sahih]

 

 

 

20037 (4)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aspur ile boyanmış giysiler giyrrıemi ve altın yüzük takmamı yasakladı. Size yasakladı demiyorum."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ