MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Ayakkabılar

 

1. Cabir b. Abdillah

 

19973 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ayakkabıfarınızı çokça giyin, zira kişi ayakkabıyı giydiği müddetçe binekli gibi sayıfır (ve ayakları sağlam kalır '' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: Babam başka bir yerde rivayet ederken Cabir'den şu ifade ile aktardı: "Çıktığı savaşlardan birinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ayakkabıfarınızı çokça giyin, zira kişi ayakkabıyı giydiği müddetçe binekli gibi sayıfır'' buyurduğunu işittim."

 

Diğer tahric: Başka kanalla Müslim, libas 3/1660 (2096) ve Taberani, M. el-Kebir'de 18/167 (375) rivayet ettiler.

 

 

 

19974 (2)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ayakkabıfarınızı çokça giyin, zira kişi ayakkabıyı giydiği müddetçe binekli gibi sayılır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

2. İbn Ömer

 

19975- Nafi' bildiriyor: "İbn Ömer sebtiyye denilen (tabaklanmış sığır derisinden yapılmış) ayakkabılardan giyer, bunlar ayağındayken abdestini alır ve Nebi'in de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle yaptığını söylerdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4210) ve Nesai (8/186) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Umame

 

19976- Ebu Umame der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ensar'dan sakalları beyazlaşmış bir grup ihtiyarın yanına çıktı ve: "Ey Ensar! Sakallarınızı kırmızıya ve sarıya boyayın, ancak bu konuda Ehl-i Kitabıdan olanlar gibi yapmayın" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ehl-i Kitab'dan olanlar izar (peştamal) yerine şalvar giyiyorlar" dediğimizde: ''Siz bu konuda Ehl-i Kitap'tan olanların aksine hem şalvarı hem de izar giyin'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ehl-i Kitab'dan olanlar ayakkabı yerine mest giyiyorlar" dediğimizde: ''Siz bu konuda Ehl-i Kitab'dan olanların aksine hem mestı hem de ayakkabı giyin'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ehl-i Kitab'dan olanlar sakallarını kısaltıp bıyıklarını uzatıyorlar" dediğimizde: ''Siz bu konuda Ehl-i Kitab'dan olanların aksine bıyıklarınızı kısaltıp sakallarınızı uzatın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (8576) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Kasım güvenilir olup onun dışındaki Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir. Onun hakkında zararsız bir tenkit vardır." 20007 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

4. Enes b. Malik

 

19977 (1) Enes b. Malik de ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ayakkabılarının önden (parmaklarını geçireceği) iki tasması vardı,,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, libas 10/312 (5857), Ebu Davud, libas 4/69 (4134), Tirmizi, libas 4/242 (1773, "hasen sahih"), Nesai, ziynet 8/217 (5367) ve İbn Mace, libas 2/1194 (3615) rivayet ettiler.

 

 

 

19978 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ayakkabılarının önden (parmaklarını geçireceği) iki tasması vardı"

 

[Sahih]

 

 

 

19979 (3)- Enes bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ayakkabılarının önden (parmaklarını geçireceği) iki tasması vardı"

 

[Sahih]

 

 

 

19980 (4)- Enes bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ayakkabılarının önden (parmaklarını geçireceği) iki tasması vardı."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ