MÜSNED-İ HANBEL

SİHİR, KEHANET VE YILDIZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Sihir

 

1.Hz. Aişe

 

19714 (1) Hz. Aişe der ki: Zurayk oğulları Yahudilerinden Lebid b. A'sam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sihir yaptı. Bundan dolayı bir şeyi yapmadığı halde kendisine sanki yapmış gibi geliyordu. Bu haldeyken bir gün (veya bir gece) yanımdayken dua üstüne dua etti. Sonra bana şöyle buyurdu: ''Ey Aişe! Allah, kendisine sorduğum şey hakkında bana bilgi verdi. Uyurken yanıma iki kişi (melek) geldi. Biri başımın, biri de ayaklarımın yanında oturdu. Başımın yanında oturanı ayaklarımın yanında oturana: ''Bu adamın hastalığı ne?'' diye sordu. Ayaklarımın yanında olan: ''Büyülenmiş!'' dedi. Başımın yanındaki: ''Ona kim sihir yaptı?'' diye sorunca, diğeri: ''Lebid b. Nsam'' dedi. Başımın yanındaki melek: ''Nasıl bir sihir yaptı?'' diye sorunca, diğeri: ''Bir tarak, taraktaki saç kalıntıları ve erkek hurma tomurcuğu ile yaptı'' dedi. Başımın yanındaki: ''Peki, bunlar nerede?'' diye sorunca, diğeri: ''Zwrvan kuyusunda'' dedi. ''

 

Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ashabından bir grupla birlikte o kuyuya gitti. Döndüğünde bana: ''Vallahi kuyunun suyu sanki içinde kına ıslatılmış gibi kıpkırmızıydı. Yanındaki hurma ağaçlarının uçları da şeytanların başlarına benziyordu'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Sana büyü yapılan bu malzemeleri yaksaydın ya!" dediğimde: ''Hayır! Allah zaten bana şifa verdi. Onlardan dolayı insanlara bir kötülük gelmesini de istemiyorum'' buyurdu. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emriyle kuyu toprakla kapatıldı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cizye 61276 (3175), Müslim, selam 4/719 (2189), Nesai, es-Sünenu'lKübra'da 4/380 (7615) ve İbn Mace, tıb 2/1173 (3445) rivayet ettiler.

 

 

 

19715 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altı ay boyunca bir şeyleri yapmadığı halde kendisine yapmış gibi geliyordu. Bu haldeyken ve uyurken yanına iki melek geldi. Biri başının, biri de ayaklarının yanında oturdu. Biri diğerine: "Bu adamın neyi var?" diye sorunca, diğer melek: "Sihir yapılmış!" dedi. "Ona kim sihir yaptı?" diye sorunca, diğeri: "Lebid b. A'sam" dedi. "Nasıl bir sihir yaptı?" diye sorunca, diğeri: "Bir tarak, taraktaki saç kalıntıları ve erkek hurma tomurcuğu ile yaptı. Bunu da Zervan kuyusunun dibindeki kayanın altına koydu" dedi.

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyanınca bana: "Ey Aişe! Allahı kendisine sorduğum şey hakkında bana bilgi verdi, biliyor musun?'' buyurdu. Sonrasında söz konusu kuyuya gitti. Emrederek sihir yapılan malzeme çıkarıldı. Döndüğünde bana: ''Vallahi uyurken bana gösterilen kuyu oydu. Kuyunun suyu sanki içinde kına ıslatılmış gibi kıpkırmızıydı. Yanındaki hurma ağaçlarının uçları da şeytanların başlarına benziyordu'' buyurdu. Ona bunu yapanın teşhir etmesini söylediğimde: "Vallahi Allah zaten bana şifa verdi. Ondan dolayı insanlara bir kötülük gelmesini de istemiyorum'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

19716 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sihir yapılmıştı.

Bundan dolayı bir şeyi yapmadığı halde kendisine sanki yapmış gibi geliyordu. Bu halde bir gün yanımdayken dua üstüne dua etti. Sonra bana: ''Ey Aişe! Allahı kendisine sorduğum şey hakkında bana bilgi verdi, biliyor musun?'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Nasıl?" diye sorunca şöyle buyurdu: ''Yanıma iki kişi geldi ve biri başımını biri de ayaklarımın yanında oturdu. Sonra biri: ''Bu adamın hastalığı ne?'' diye sordu. Diğeri: ''Sihir yapılmış!'' dedi. ''Ona kim sihir yaptı?'' diye sorunca: ''Yahudi biri olan Lebid b. el-AIsam'' dedi. ''Nasıl?'' diye sorunca: ''Bir tarak, taraktaki saç kalıntıları ve erkek hurma tomurcuğunun içi ile'' dedi. ''Peki, bunlar nerede?'' diye sorunca, diğeri: ''Zervan kuyusunda'' dedi. ''

Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söz konusu kuyuya gitti. Yanıma döndüğünde: ''Vallahi kuyunun suyu sanki içinde kına ıslatılmış gibi kıpkırmızıydı. Yanındaki hurma ağaçlarının uçları da şeytanların başlarına benziyordu'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Sana sihir yapılan bu malzemeleri yaksaydın ya!" dediğimde: ''Hayır! Allah zaten bana şifa verdi. Onlardan dolayı insanlara bir kötülük gelmesini de istemiyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19717 (4)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sihir yapılmıştı. Bundan dolayı bir şeyi yapmadığı halde kendisine sanki yapmış gibi geliyordu. Bu haldeyken bir gece onun dua ettiğini gördüm. Sonra bana: ''Allah'ın, kendisine sorduğum şey hakkında bana bilgi verdiğini hissediyorum'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Yanıma iki kişi geldi ve biri başımın biri de ayaklarımın yanında oturdu. Sonra biri: ''Bu adamın hastalığı ne?'' diye sordu. Diğeri: ''Sihir yapılmış''  dedi. ''Ona kim sihir yaptı?'' diye sorunca: ''Lebid b. el-Alsam'' dedi. ''Nasıl?'' diye sorunca: ''Bir kuyuda bir tarak, taraktaki saç kalıntıları ve erkek hurma tomurcuğunun içi ile'' dedi. ''Peki, bunlar nerede?'' diye sorunca, diğeri: ''Zervan kuyusunda'' dedi''

Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söz konusu kuyuya gitti. Yanıma döndüğünde: ''Yanındaki hurma ağaçlarının uçları şeytanların başlarına benziyordu. Kuyunun suyu da sanki içinde kına ıslatılmış gibi kıpkırmızıydı'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Sana sihir yapanı insanlara teşhir etseydin ya" dediğimde: ''Hayır! Allah zaten bana şifa verdi. Ondan dolayı insanlara bir kötülük gelmesini de istemiyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19718 (5)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sihir yapılmıştı. Bundan dolayı bir şeyi yapmadığı halde kendisine sanki yapmış gibi geliyordu."

 

[Sahih]

 

 

2. Zeyd b. Erkam

 

19719- Zeyd b. Erkam der ki: Yahudilerden bir kişi, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sihir yaptı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yüzden birkaç gün rahatsızlandı. Sonra Cebrail ona gelip: "Yahudilerden bir kişi, ipe düğümler atıp falan kuyuya atmak suretiyle sana sihir yaptı. İpi getirmek için birilerini gönder" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Ali'yi gönderip sihir yapılan ipi kuyudan çıkartıp getirtti. Büyü çözüldükten sonra, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bağlarından çözülmüş gibi dinç bir şekilde ayağa kalktı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edene kadar bu olayı o Yahudiye anlatmadı ve bu yaptığını yüzüne vurmadı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, tıb 10/321-365 (5763-5765) ve Müslim, selam 4/1719 (2189) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ