MÜSNED-İ HANBEL

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Tedavi Olma ve Her Hastalığın Bir Şifasının Olması

 

1. Usame b. Şerik

 

19360 (1) Usame b. Şerik der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğimde ashabı yanında, sanki başlarının üzerinde kuş varmış (ve hareket ederlerse uçacakmış) gibi kımıldamadan sessizce oturuyordu. Selam verip ben de oturdum. Sonra bazı bedeviler gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Tedavi olalım mı?" diye sormaya başladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tedavi olun! Zira Allah ihtiyarlık dışında, şifasını da var etmediği hiçbir hastalık yaratmamıştır'' buyurdu.

Ziyad b. ilaka der ki: Bundan dolayı Usame ihtiyarladığı zaman: "Şimdi bana (ihtiyarlığıma) bir ilacınız var mı?" diye sorardı.

 

Usame şöyle devam eder: Bedeviler ayrıca: "Şunu şunu yapmamızda bir sakınca var mı?" diye bazı konuları sordular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Allah'ın kulları! Müslüman birine haksızlık etmeye sebebiyet vermedikten sonra bunları yapmanızda bir sakınca yoktur'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! İnsanlara verilen en hayırlı şey nedir?" diye sorduklarında da: ''Güzel bir ahlaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (291), Ebu Davud, tıb 4/3 (3855), Tirmizi (2038), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7511-2) ve İbn Mace, tıb 2/1137 (3436) rivayet ettiler.

 

 

 

19361 (2)- Usame b. Şerik der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğimde ashabı yanında, sanki başlarının üzerinde kuş varmış (ve hareket ederlerse uçacakmış) gibi kımıldamadan sessizce oturuyordu."

 

[Sahih]

 

 

 

19362 (3)- Usame b. Şerik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ey Allah'ın kulları! Allah, ölüm ve ihtiyarlık dışında ne hastalık yaratmışsa mutlaka onun şifasını da yaratmıştır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

19363 (4)- Ziyad b. İlaka, kabilesinden biri olan Usame b. Şerik'ten bildirir: Bedevinin biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanların en hayırlısı kimdir?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ahllikl en güzelolanıdır'' buyurdu. Bedevi: "Tedavi olabilir miyiz?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tedavi olun! Zira Allah bir hastalık göndermişse mutlaka şifasını da göndermiştir. Bu şifayı da kimileri bilir kimileri bilmez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

22579 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

2. İbn Mes'ud

 

19364 (1) Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah bir hastalık göndermişse mutlaka şifasını da göndermiştir. Bu şifayı da kimileri bilir, kimileri bilmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3436), İbn Hibban (6062) ve Hakim, Müstedrek'te (4/196, 197) rivayet etti.

 

 

 

19365 (2)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''AIlah bir hastalık göndermişse mutlaka şifasını da göndermiştir. Bu şifayı da kimileri bilir, kimileri bilmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19366 (3)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah bir hastalık göndermişse mutlaka şifasını da göndermiştir. Bu şifayı da kimileri bilir kimileri bilmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19367 (4)- Ata b. es-Saib der ki: Ebu Abdirrahman'ın (Eb.ti Abidrrahman es-Sülemi) yanına geldiğimde bir çocuğu dağlıyordu. Ona: "Onu dağlıyor musun?" diye sorduğumda: "Evet, Arapların tedavi şekillerinden biri de budur" dedi ve şöyle devam etti: "Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah bir hastalık göndermişse mutlaka şifasını da göndermiştir. Bu şifayı da içinizden kimileri bilir kimileri bilmez'' buyurmuştur."

 

[Sahih]

 

 

 

19368 (5)- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah bir hastalık göndermişse mutlaka onun şifasını da göndermiştir. Bu şifayı da kimileri bilir kimileri bilmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

3. Enes

 

19369- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''lAllah hastalığı yarattığı gibi onun şifasını da yaratmıştır. Bundan dolayı tedavi olun'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (8/1) ve İbn Abdilberr, Temhid'de (5/284-5) rivayet ettiler.

 

 

4. Cabir

 

19370- Cabir'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Her hastalığın bir ilacı da vardır. Doğru ilacı kullandığın zaman Allah'ın izniyle hasta iyileşir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, tıb 4/1729 (2204) rivayet etti.

 

 

5. Tarık b. Şihab

 

19371- Tarık b. Şihab'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah ne hastalık göndermişse mutlaka onun şifasını da yaratmıştır. İnek sütü içmeye bakını zira inekler her türlü (şifalı) ottan beslenirler.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (s. 340, no. 1398) rivayet etti. Hakim (4/403) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

6. Ensar'dan Biri

 

19372- Zekvan, Ensar'dan bir adamdan bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yarası olan bir adamı ziyarete gidince: ''Ona filan oğullarının tabibini getirin'' buyurdu. Haber gönderip tabib geldiğinde: "Ey Allah'ın Resulü! Tabibin ona bir faydası olur mu ki?" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sübhanallah! Allah yeryüzüne bir hastalık göndermişse mutlaka ona şifa da yaratmıştır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (8/1) rivayet etti.

 

 

7. Ebu Huzame

 

19373- İbn Ebi Huzame, babasından bildirir: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Yaptığımız rukyeler, tedavi için kullandığımız ilaçlar ve korunma amaçlı aldığımız tedbirler Allah'ın kaderinden bir şeyi değiştirebilir mi ki?" diye sorduğumda: ''Bu yapacağınız şeyler de Allah'ın kaderindendir'' buyurdu.

 

[Hasen]   .

 

Diğer tahric: Tirmizi (2148) ve İbn Mace (3437) rivayet ettiler.

 

 

8. Ebu.Rimse

 

19374- Ebu Rimse der ki: Henüz bir çocukken babamla birlikte Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittik. Babam, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ben tabipliği olan biriyim. Bana sırtındaki et parçasını (mührü) göster" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne yapacaksın?'' diye sorunca, babam: "Onu keseceğim" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ffSen (hasta için) tabib değil yardımcı birisin. Bu et parçasının tabibi de onu oraya koyandır -veya:- onu yaratandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 41138 (4207) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra'da (8/27) rivayet ettiler. 17163 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ