MÜSNED-İ HANBEL

AVLANMA VE BOĞAZLAMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Kesim Öncesi Besmele Çekmek ve Kesim Araçları

 

1. Rafi' b. Hadıc

 

19313 (1) Rafi' b. Hadic der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Yarın düşmanla karşılaşabiliriz. Yanımızda bıçak da bulunmuyor (hayvan kesmemiz gerekirse ne ile keselim)" dediğimde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Diş ve tırnak dışında kanı akıtan herhangi bir şey bul ve Allah'ın adını anarak kesip ye. Diş dediğim kemiktir. Tırnaktan kastım ise Habeşlilerin bıçağıdır'' buyurdu ...

Savaş sonrası ganimet olarak develer ve koyunlar elde etmiştik.

Develerden biri kaçınca Müslümanlardan biri okuyla onu vurup öldürdü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu hayvanların da vahşi hayvanlar gibi yabani tarafları vardır. Onlardan biri sizi böylesi bir duruma sokacak olursa siz de bu adamın yaptığını yapın'' buyurdu.!

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (1977), Buhari (2488, 2507, 3075, 5498, 5503, 5506, 5509, 5544), Müslim (5133-7), İbn Mace (2127, 3178, 3183), Tirmizi (1491, 1492, 1600) ve Nesai (7 1191, 22 rivayet ettiler.

 

 

 

19314 (2)- Rafi' b. Hadic der ki: Tihame'deki Zu'l-Huleyfe'de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteyken ganimet olarak deve ile koyun elde ettik. Müslümanlar acele davranarak bunlardan kestiler ve kazanları doldurup altını yaktılar. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanlarına geldiğinde emredince kazanlar döküldü. Sonra bir deveyi on koyuna denk sayarak ganimetleri taksim etti. Develerden biri kaçınca atlı sayımız az olduğu için Müslümanlardan biri okuyla onu vurup öldürdü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu hayvanların da vahşi hayvanlar gibi yabani tarafları vardır. Onlardan biri sizi böylesi bir duruma sokacak olursa siz de bu adamın yaptığını yapın'' buyurdu.

Bir ara: "Ey Allah'ın Resulül Yarın düşmanla karşılaşabiliriz. Yanımızda bıçak da bulunmuyor. Hayvan kesmemiz gerekirse onu kamışla kesebilir miyiz?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Diş ve tırnak dışında kanı akıtan herhangi bir şey bul ve Allah'ın adını anarak kesip ye. Diş dediğim kemiktir. Tırnaktan kastım ise Habeşlilerin bıçağıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19315 (3)- Rafi' b. Hadic der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Yarın düşmanla karşılaşabiliriz. Yanımızda bıçak da bulunmuyor (hayvan kesmemiz gerekirse ne ile keselim?)" dediğimde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kanı akıtan herhangi bir şeyle ve Allah'ın adı anılarak kesilenden ye. Ama kesme aleti diş ve tırnak olmasın. Bunu da size açıklayayım: Diş dediğim kemiktir. Tırnaktan kastım ise Habeşlilerin bıçağıdır'' buyurdu.

Savaş sonrası Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimet olarak develer ve koyunlar elde etti. Develerden biri kaçınca Müslümanlar peşinden çıktılar, ancak ona yetişemediler. Adamın biri okuyla onu vurup öldürünce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu hayvanların da vahşi hayvanlar gibi yabani tarafları vardır. Onlardan biri sizi böylesi bir duruma sokacak olursa siz de bu adamın yaptığını yapın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19316 (4)- Rafi' b. Hadic der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Yarın düşmanla karşılaşabiliriz. Yanımızda bıçak da bulunmuyor (hayvan kesmemiz gerekirse ne ile keselim?)" de_diğimde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kanı akıtan herhangi bir şeyle ve Besmele çekilerek kesilenden ye. Ama kesme aleti diş ve tırnak olmasın. Bunu da size açıklayayım: Diş dediğim kemiktir. Tırnaktan kastım ise Habeşlilerin bıçağıdır'' buyurdu.

Savaş sonrası Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimet olarak hayvanlar elde etti. Develerden biri kaçınca Müslümanlar peşinden çıktılar, ancak ona yetişemediler. Adamın biri okuyla onu vurup öldürünce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu hayvanların da vahşi hayvanlar gibi yabani tarafları vardır. Onlardan biri sizi böylesi bir duruma sokacak olursa siz de bu adamın yaptığını yapın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Adiy b. Hatim

 

19317 (1) Adiy b. Hatim et-Tai der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Avı avladığımızda bıçağımız olmadığı zaman keskin bir taş veya keskin bir değnek parçası ile kesebilir miyiz?" diye sorduğumda: ''Allah'ın adını da anarak istediğin şeyle onun kanını akıt'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, dahaya 3/103 (2824), Tirmizi (1565), Nesai 7/194 (4304) ve Tayalisi 1/342 (742) rivayet ettiler.

 

 

 

19318 (2)- Adiy b. Hatim der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Babam akrabalık bağlarını gözetir ve şöyle şöyle iyiliklerde bulunurdu (yaptığı bu şeylerin kıyamet gününde kendisine bir faydası dokunur mu?)" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Baban bunları yaparak istediğini (namı) zaten elde etmiştir'' karşılığını verdi. Ona: "(Hıristiyanken yediğim) bazı yemeklerden şüpheye düştüğüm için uzak duruyorum" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazı yemekleri yemekten dolayı Hıristiyanlara benzeyeceğine dair içinde herhangi bir endişe olmasın'' buyurdu. Ona: "Bazen köpeğimi avın peşinden salıyorum. Köpek avı yakalıyor, ama yanımda onu kesecek bir şey bulamıyorum. Keskin taş veya sopayla onu kesebilir miyim?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın adını da anarak istediğin şeyle onun kanını akıt’’ buyurdu.

 

[Sahih]

 

310 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

19319 (3)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı ''Baban bunları yaparak istediğini -yani anılmayı- zaten elde etmiştir, lafzıyla aktarılmıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

19320 (4)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı ''kanını akıt'' lafzıyla nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

19321 (5)- Adiy b. Hatim der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e avladığım avların kesimi konusunu sorduğumda: ''Allah'ın adını da anarak istediğiniz şeyle onun kanını akıtın ve yiyin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

25466 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

19322 (6)- Adiy b. Hatim der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Babam akrabalık bağlarını gözetir, misafire ikramda bulunur ve şöyle şöyle iyilikler yapardı (yaptığı bu şeylerin kıyamet gününde kendisine bir yararı olur mu?)" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Baban bunları yaparak istediğini (namı) zaten elde etmişti'' karşılığını verdi. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen bir hayvanı avlıyorum, ancak onu kesmek için keskin taş ile sopadan başka bir şeyim olmuyor" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın adını da anarak istediğin şeyle onun kanını akıt'' buyurdu. Ona: "(Hıristiyarrken yediğim) bazı yemeklerden şüpheye düştüğüm için uzak duruyorum" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazı yemekleri yemekten dolayı Hıristiyanlara benzeyeceğine dair içinde herhangi bir endişe olmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Said b. Zeyd

 

19323- Nufeyl b. Hişam b. Said b. Zeyd b. Amr b. Nufeyl, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'de Zeyd b. Harise ile birlikteyken oradan Zeyd b. Amr b. Nufeyl geçti. Koymuş oldukları sofraya onu da davet ettiler. Ancak Zeyd b. Amr: "Yeğenim! Şu taşların (putların) yanında kesilen hayvanların etinden yemiyorum" dedi. Ondan sonra da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu taşların yanında kesilen hayvanların etinden yediği görülmedi."

Said b. Zeyd der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Babamın (Zeyd b. Amr) nasıl biri olduğunu biliyorsun. Şayet risaletine yetişseydi sana iman edip tabi olurdu. Ona bağışlanma dileyebilir miyim?" diye sorduğumda: ''Evet! bağışlanma dileyebilirsin. Zira kıyamet gününde tek başına haşredilecektir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric:  Tayalisi (234) ve Taberani, el-Mu 'cemu 'l-kebir' de (350) rivayet ettiler.

24797 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

Abdullah b. Ömer

 

19324 (1) Abdullah b. Ömer bildiriyor: Henüz vahiy nazil olmaya başlamadan önce Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Beldeh'in aşağısında Zeyd b. Amr b. Nufeyl ile karşılaştı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona içinde et bulunan bir sofra ikram edince Zeyd ondan yemek istemedi ve: "Sizin putlar adına kestiğiniz bir hayvanın etinden yemem. Sadece Allah'ın adı anılarak kesilen hayvanların etinden yiyorum" dedi. Abdullah b. Ömer bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen rivayet etmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3826, 5499) ve Nesili, es-Sünenu'l-kübra'da (8133) rivayet ettiler.

 

 

 

19325 (2)- İbn Ömer (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen) bildiriyor: Henüz vahiy nazil olmaya başlamadan önce Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Beldeh'in aşağısında Zeyd b. Amr b. Nufeyl ile karşılaştı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona içinde et bulunan bir sofra ikram edince Zeyd ondan yemek istemedi ve: "Sizin putlar adına kestiğiniz bir hayvanın etinden yemem. Sadece Allah'ın adı anılarak kesilen hayvanların etinden yiyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19326 (3)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: Henüz vahiy nazil olmaya başlamadan önce Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Beldeh'in aşağısında Zeyd b. Amr b. Nufeyl ile karşılaştı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona içinde et bulunan bir sofra ikram edince Zeyd ondan yemek istemedi ve: "Sizin putlar adına kestiğiniz bir hayvanın etinden yemem. Sadece Allah'ın adı anılarak kesilen hayvanların etinden yiyorum" dedi.

Abdullah b. Ömer, bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen rivayet etmiştir.

 

[Sahih]

 

 

4. Zeyd b. Sabit

 

19327 (1) Zeyd b. Sabit bildiriyor: "Kurt koyunlardan birinin dişleyince keskin bir taşla onu kestik. Nebi de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) etinden yememize izin verdi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, dahaya 7/255 (4400) ve İbn Mace, zebaih 2/1060 (3176) rivayet ettiler.

 

 

5. Cabir b. Abdillah

 

19328- Cabir b. Abdillah der ki: Seleme oğullarından bir genç Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Bir tavşan görünce fıske taşı atıp vurdum. Ancak yanımda demir olmadığı için onu keskin bir taşla kestim" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Etinden yiyebilirsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, dahaya 7/225 (4399) ve Beyhakı (9/321) rivayet ettiler.

 

 

6. İbn Ömer

 

19329 (1) İbn Ömer bildiriyor: "Kadının biri Sel'de Ka'b b. Malik ailesine ait bir sürüyü otlatıyordu. Koyunlardan birinin ölmesinden endişe edince bir taşla onu kesti. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söylediklerinde ise etinden yiyebileceklerini söyledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5502) rivayet etti.

 

 

 

19330 (2)- Nafi' bildiriyor: Ensar'dan Seleme oğullarından bir adamın Mescid'de Abdullah b. Ömer'e şunu anlattığını işittim: "Ka'b b. Malik'in cariyelerinden biri Sel'de koyun otlatıyordu. Koyunlardan biri rahatsızlanınca cariye ölmesinden endişe etti ve bir taşla onu kesti. Bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikrettiklerinde ise etinden yiyebileceklerini söyledi."

 

[Sahih]

 

 

 

19331 (3)- İbn Ömer bildiriyor: "Cariyenin biri Sel'de Ka'b b. Malik ailesine ait bir koyun sürüsünü otlatıyordu. Koyunlardan birinin ölmesinden endişe edince bir taşla onu kesti. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikrettiklerinde ise etinden yiyebileceklerini söyledi."

 

[Sahih]

 

 

 

19332 (4)- Nafi' bildiriyor: Seleme oğullarından bir adamın İbn Ömer'e şunu anlattığını işittim: "Ka'b b. Malik'in cariyelerinden biri Sel'de koyun otlatıyordu. Koyunlardan biri ölmek üzereyken cariye keskin bir taşla onu kesti. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Malik' e) etinden yiyebileceğini söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (9/544,545) ve Malik, Muvatta'da (2/39) rivyet ettiler.

 

 

7. Ka'b b. Malik

 

19333 (1) Zühri, Ka'b b. Malik'in oğullarından birinden bildirir: "Cariyelerinden biri Sel'de Ka'b'ın koyunlarını otlatıyordu. Koyunlardan biri kurdun saldırısına uğradı. Kadın da ölmeden ona yetişti ve keskin bir taşla kesti. Ka'b b. Malik bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca etinden yiyebileceğini söyledi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, zebaih 9/630 (5501), Malik (2/489) ve Darimi 2/112 (1971) rivayet ettiler.

 

 

 

19334 (2)- İbn Ka'b b. Malik, babasından bildirir: "Siyah bir cariyemiz koyunlardan birini keskin bir taşla kesti. Bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorduğumda etinden yiyebileceğimi söyledi."

 

[Sahih]

 

 

8.Sefine

 

19335- Sefine der ki: "Adamın biri devesini tahta kaşağı ile kesti. Etinin hükmünü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca yiyebileceklerini söyledi."

 

[Sahih]

 

Heysemi (4/33): "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

9. Harise Oğullarından Biri

 

19336- Ata b. Yesar, Harise oğullarından bir adamdan bildirir: "Adamın biri devesinin ölmesinden endişe edince göğsüne bir tahta kazık batırıp öldürdü. Etinin hükmünü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca yiyebileceğini söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, dahaya 3/102 (2823) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ