MÜSNED-İ HANBEL

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

24- İçki içenin Kırk Gün Namazının Kabul Edilmemesi

 

1. Abdullah b. Amr

 

19250 (1) Abdullah b. Amr bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yüce Allah, içki içip de sarhoş olan kişinin kırk gün boyunca namazını kabul etmez. (Tövbe ettikten sonra) içki içip sarhoş olan kişinin, Allah kırk gün boyunca namazını kabul etmez. (Buna da tövbe ettikten sonra) içki içip sarhoş olan kişinin, Allah kırk gün boyunca namazını kabul etmez. Dördüncüsünde (tövbe ettikten sonra) içki içip sarhoş olan kişinin, Allah kırk gün boyunca namazını kabul etmez. Bundan sonra tövbe etse de artık tövbesini kabul etmez. Allah kıyamet gününde de ona haMI suyundan içirir ki bunu da haketmiş olur. '' Ashab: "Habal suyu nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cehennemde yananlardan akan irindir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (4/145, 146) rivayet etti. Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/69) der ki:

"Ahmed ve Bezzar rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri Nafi' b. Asım dışında Sahih'in ravileridir. Nafi' de güvenilir biridir."

 

 

 

19251 (2)- Urve b. Ruveym, Beytu'l-Makdis'te ikamet eden İbnu'd-Deyleml'den bildirir: " ... Sonra ona: "Ey Abdullah b. Amr! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in içki içenler hakkında bir şeyler söylediğini işittin mi?" diye sorduğumda: "Evet" dedi ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Yüce Allah, Ümmetimen içki içen kişinin kırk gün boyunca namazını kabul etmez'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (2/330) rivayet etti.

 

 

 

19252 (3)- Abdullah b. ed-Deylemi der ki: Abdullah b. Amr'ın yanına gittim. Taifte Vaht adındaki bir bahçesinde idi. İçki içtiği söylenen Kureyşli bir gençle birlikte kol kola bahçede dolaşıyorlardı. Ona: "Senin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen ''Yüce Allah, içki içen kişinin kırk gün boyunca tövbesini kabul etmez. Bedbaht (cehennemlik) olan kişi henüz annesinin karnındayken böyle olacağı takdir edilmiştir. Beytu'l-Makdis'e sadece namaz için gelen kişi annesinden yeni doğmuş gibi günahlarından temizlenir'' dediğin bana bildirildi" dedim. Yanındaki genç içki konusunda bunları duyunca elini Amr'ın elinden çekti ve oradan ayrıldı.

Bunun üzerime Abdullah b. Amr şöyle dedi: Hiç kimsenin, demediğim bir şeyi demişim gibi aktarmasına izin vermem. Resuhillahlın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Bir yudum içki içen kişinin Allah kırk gün namazını kabul etmez. Sonradan içkiye tövbe ederse Allah onun bu tövbesini kabul eder. Ancak yine içerse Allah kırk gün boyunca namazını kabul etmez. Sonrasında tövbe ederse Allah onun bu tövbesini kabul eder. (üçüncüsünde veya dördüncüsünde) Bir daha içerse Allah kıyamet gününde ona, cehennemde yananlardan akan artıkları içirir ki bunu da hak etmiş olur. ''

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

19253- Abdullah b. Amr bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yüce Allah, içki içen kişinin kırk gün namazını kabilI etmez. Sonrasında tövbe ederse Allah onun bu tövbesini kabul eder. Ancak yine içerse Allah yine kırk gün boyunca namazını kabul etmez. Sonrasında tövbe ederse Allah onun bu tövbesini kabul eder. Ancak yine içerse Allah kıyamet gününde ona HabaI ırmağından içirir ki bunu da haketmiş olur. '' Ashab: "Habal ırmağı nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cehennemde yananlardan akan irindir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Daha uzun bir metinle Tirmizi 3/103 (1862)"hasen") rivayet etti.

 

 

3. Ebu Zer

 

19254- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, içki içen kişinin kırk gün namazını kabul etmez. Sonrasında tövbe ederse Allah onun bu tövbesini kabul eder. Ancak yine içerse Allah yine kırk gün boyunca namazını kabul etmez'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üçüncüsünde veya dördüncüsünde ise şöyle buyurdu: "Ancak yine içerse Allah kıyamet gününde ona HaMI çamurundan içirir ki bunu da haketmiş olur. '' Ashab: "Habal çamuru nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cehennemde yananlardan akan irindir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8176) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir. Musa b.

Cübeyr güvenilir olup onun dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

4. Esma binti Yezid

 

19255- Esma binti Yezid der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Kişi içkiyi içtiği zaman Allah kırk gün boyunca ondan razı olmaz. Bu süre içinde ölmesi halinde de kafir biri olarak ölür. Ancak tövbe ederse Allah tövbesini kabul eder. Bir daha içki içerse Allah kıyamet gününde ona HaMI çamurundan içirir ki bunu da hak etmiş olur'' buyurduğunu işittim. "Ey Allah'ın Resulü! Habal çamuru nedir?" diye sorduğumda: ''Cehennemde yananlardan akan irindir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8178) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir.

Senedinde yer alan Şehr b. Havşeb'in hadisi hasen kabul edilmekle beraber zayıftır. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

5. İbn Abbas

 

19256- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçki müptelası olan kişi öldüğü zaman puta tapan (müşrik) biri gibi Allah'ın huzuruna çıkar'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/74) der ki: "Hadisi İmam Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri İbnü'l-Münkedir hariç Sahih'in ravileridir. İbnü'l-Münkedir şöyle demiştir: "İbn Abbas'tan bana haber verildi" Taberanl'nin isnadındaki Yezid b. Ebi Fahite'yi tanımıyorum.-Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

SONRAKİ