MÜSNED-İ HANBEL

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

19- Sarhoşluk Veren Herşeyin Haram Olması

 

1. İbn Abbas

 

19195 (1) İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah size içkiyi, kumarı ve tanburu yasakladı'' buyurdu. Yine: ''Sarhoşluk veren herşey haramdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-Asar'da (4/216) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (10/221) rivayet ettiler.

 

 

 

19196 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah size içkiyi, kumarı ve tanburu yasakladı'' buyurdu. Yine: ''Sarhoşluk veren herşey haramdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Ömer

 

19197 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sarhoşluk veren herşey haramdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tirmizi (1864), İbn Mace (3390) ve Nesai (8/297) rivayet ettiler.

 

 

 

19198 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sarhoşluk veren herşey şarap hükmündedir ve sarhoşluk veren herşey haramdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nafi kanalıyla Müslim (5267-69) ve Nesai (8/297) rivayet ettiler.

 

 

 

19199 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Sarhoşluk veren herşey şarap hükmündedir ve sarhoşluk veren herşey haramdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19200 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Sarhoşluk veren herşey şarap hükmündedir ve sarhoşluk veren herşey haramdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19201 (5)- İbn Ömer'İn bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Sarhoşluk veren herşey şarap hükmündedir ve sarhoşluk veren 'herşey haramdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19202 (6)- SiUim b. Abdillah'ın babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Sarhoşluk veren herşey haramdır. çoğu sarhoş edenin azı da haramdır. ''

 

[Zayıf]

 

 

 

19203 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sarhoşluk veren herşey haramdır ve sarhoşluk veren herşey şarap hükmündedir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19204 (8)- Salim b. Abdullah'ın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Sarhoşluk veren herşey haramdır. çoğu sarhoş edenin azı da haramdır. Dünyada iken içki müptelası olup da tövbe etmeden ölen kişi ahirette cennet şarabından mahrum kalır. ''

 

[Sahih]

 

İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sarhoşluk veren herşey şarap hükmündedir ve sarhoşluk veren herşey haramdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih] -

 

 

 

19205 (9)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sarhoşluk veren herşey şarap hükmündedir ve sarhoşluk veren herşey haramdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: Babama: "Arkadaşlarımız İbn Sirin vasıtasıyla bunu İbn Ömer'den Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırmadan rivayet ettiler" dediğimde bana şu karşılığı verdi: "Ebu Seleme b. Abdirrahman b. Avf'ın bana bildirdiğine göre İbn Ömer bunu kendisine rivayet etmiş ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu söylediğini zikretmiştir."

 

 

 

19206 (10)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sarhoşluk veren herşey haramdır ve sarhoşluk veren herşey şarap, hükmündedir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19207 (11)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

19208 (1) Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurduğunu işittim. Yine şarap, kumar, zar oyunlarını da yasakladı. Gubeyra denilen (ve mısırdan yapılan) içeceği de yasakladı ve: ''Sarhoşluk veren herşey haramdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3685) rivayet etti.

 

 

 

19209 (2)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı ve: ''Rabbim içkiyi, kumarı, mizr (mısırdan yapılan içeceğ)i, tanburu ve davulu yasakladı'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki,es-Sünenu'l-kübra'da (10/222) rivayet etti.

 

 

 

19210 (3)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim benim demediğim bir şeyi demişim gibi aktarırsa cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurdu. Yine şöyle buyurduğunu işittim: ''Allah içkiyi, kumarı, tanburu ve ğubeyra denilen (mısırdan yapılan) içeceği yasakladı. Sarhoşluk veren herşey haramdır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

19211 (4)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sarhoşluk veren herşey haramdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

4. Kays b. Sa'd b. Ubide

 

19212 (1) Kays b. Sa'd b. Ubade'nin bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ye selle m) şöyle buyurmuştur: ''Rabbim içkiyi, tanburu, davulu ve ğubeyra denilen (mısırdan yapılan) içeceği yasakladı. Zira dünyadaki insanların üçtebirinin şarabı bundandır.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (10/222) rivayet etti..

 

 

 

19213 (2)- İbn Hubeyre der ki: Himyer ahalisinden yaşlı bir adamın Ebu

Temim el-Ceyşani'ye ,anlatırken işittim: Mısır valisi Kays b. Sa'd b. Ubade'nin şöyle dediğini duydum: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Benim adıma yalan söyleyen kişi (cehennemdeki) ateşte kendine yatacak bir yer de hazırlasın -veya:- Cehennemde kendine bir ev hazırlaSin'' buyurduğunu işittim." Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Dünyadayken içki içen kişi kıyamet gününde huzura susuz bir şekilde çıkacaktır. Bilin ki sarhoşluk veren şarap içki hükmündedir. ğubeyra denilen (ve mısırdan yapılan) içecekten de sakının'' buyurduğunu işittim." Yaşlı adam Ebu Temim'e bunları anlattı. Daha sonra aynı şeyi Abdullah b. Amr'dan işittim ki sadece ''Ateşte yatacak yerlı ile ''Cehennemde bir evli ifadelerinde farklılık göstermişlerdir.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 3/26 (1436) rivayet etti. Heysemi (5/70) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup, senedinde ismi zikredilmeyen bir ravi vardır."

 

 

5. Cabir b. Abdillah

 

19214- Cabir b. Abdullah bildiriyor: -Yemen'de bir bölge olan- Ceyşan ahalisinden bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip memleketlerinde mısırdan yaptıkları ve adına mizr dedikleri meşrubatın hükmünü sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu dediğin sarhoş edici bir içecek mi?'' diye sorunca, adam: "Evet!" karşılığını verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sarhoş edici herşey haramdır. Allah da sarhoş edici içeceklerden içen kişilere ahirette tinetu'l-habal'dan içireceği sözünü vermiştir!'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Tinetu'l-habal ne ki?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cehennemdekilerin teridir veya:- Cehennemde yanan kişilerden akan şeylerdir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (S26S) ve Nesai (8/327) rivayet ettiler.

 

 

6. Ümmü Seleme

 

19215- Ümmü Seleme der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sarhoş eden ve uyuşukluk veren herşeyi yasakladı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, eşribe 3/329 (3686) rivayet etti.

 

 

7. Ebu Musa

 

19216 (1) Ebu Bekr b. Ebi Musa, babasından bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni Yemen'e gönderdi. Gitmeden önce ona: "Ey Allah'ın Resulü! Orada bol miktarda içecek bulunmakta, hangilerinden içip hangilerinden uzak durayım?" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne tür içecekler?'' diye sorunca: "Bit' ve mizr gibi içecekler" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunların ne olduğunu bilmediği için: ''Bit' ve mizr nasıl içeceklerdir?'' diye sordu. "Bit' mısırın kaynatılmasıyla elde edilen bir içecektir. Mizr ise baldan yapılan şıradır" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sarhoşluk veren içeceklerden içme'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, eşribe (8/300) rivayet etti.

 

 

 

19217 (2)-: Ebu Burde b. Ebi Musa, babasından bildirir: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Yemen ahalisi bit' ve mizr dedikleri içeceklerden içiyorlar. Bit' baldan, mizr ise mısır ve arpadan yapılan bir içecektir. Bunlar konusunda bana ne emredersin?" dediğimde: ''Sarhoşluk veren herşeyi size yasaklıyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19218 (3)- Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni Muaz b. Cebel ile Yemen'e gönderirken: "Ey Allah'ın Resulü! Bizim bölgemizde bit' ve mizr denilen içecekler var. Mizr arpadan, bit' ise baldan yapılan bir içecektir" dedim. Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Sarhoşluk veren herşey haramdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1733) ve Nesai (8/298) rivayet ettiler.

 

 

 

19219 (4)- Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Sarhoşluk veren herşey haramdır" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19220 (5)- Said b. Ebi Burde, babasından, o da dedesinden bildiriyor:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Musa ile Muaz b. Cebel'i Yemen'e gönderirken: ""Kolaylaştırın, zorlaştırmayın. Sevdirin, nefret ettirmeyin. Birbirinizin sözünü dinleyin"" buyurdu. Ebu Musa: "Ey Allah'ın Resulü! Baldan yaptıkları ve adına bit' dedikleri içecek ile arpadan yaptıkları ve adına mizr dedikleri içeceğin çokça bulunduğu bir bölgedir" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ""Sarhoşluk veren herşey haramdır"" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/79; 5/204; 8/36), Müslim (5/141), İbn Mace (3391) ve Nesai (8/298) rivayet ettiler.

 

 

8. Hz. Aişe

 

19221 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ""Sarhoşluk veren her içecek haramdır"" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, vuda 1/354 (242), Müslim, eşribe 3/15.85 (2001) ve Nesai, eşribe 8/297 (5591) rivayet ettiler.

 

 

 

19222 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Yemen ahalisinin içeceği olan ve baldan yapılan bit' denilen içeceğin hükmü sorulunca: ''Sarhoşluk veren her içecek haramdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19223 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bit' denilen içeceğin hükmü sorulunca: ''Sarhoşluk veren her içecek haramdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19224 (4)- Hz. Aişe bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e baldan yapılan ve bit' denilen içeceğin hükmü sorulunca: ''Sarhoşluk veren her içecek haramdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ