MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

10- Evleneceği Kadına Önceden Bakmak

 

1. Cabir

 

17656 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz bir kadına dünürlük yaptığı zaman kendisini o kadınla evlenmeye sevkeden yerlerine bakmaya imkan buluyorsa bunu yapsın'' buyurdu. Ben Seleme oğullarından bir cariyeyle evlenmek istedim. Kesilen hurma dallarının altına saklanıp onu gözetlemeye başladım. Nihayet beni kendisiyle evlemneye sevkeden yerlerini gördüm de onunla evlendim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/565 (2082) rivayet etti.

 

 

 

17657 (2)- Cabir b. Abdullah el-Ensari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Biriniz bir kadına talib olacağı zaman kendisini o kadınla evlenmeye sevkeden yerlerine bakmaya imkan buluyorsa bunu yapsınıf buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

17658 (1) Ebu Hureyre der ki: Ensar'dan bir adam bir kadına talib oldu. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona iyice bak. Zira Ensarlı kadınların gözlerinde bir şeyler olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3469, 34;70) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5327) rivayet ettiler.

 

 

 

17659 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Ensar'dan bir adam bir kadına talib oldu. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona iyice bak. Zira Ensarlı kadınların gözlerinde bir şeyler olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17660 (3)1 Ebu Hureyre bildiriyor: Bir adam bir kadına talib olunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona iyice bak. Zira Ensarlı kadınların gözlerinde bir şeyler olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Humeyd

 

17661 (1) Ebu Humeyd veya Humeyde -bu şüphe ravi Zuheyr'den kaynaklanmaktadır- der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri bir kadına talib olacağı zaman talib olacağından dolayı ona bakmasında bir sakınca yoktur. Kadın bunu bilmese bile'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (3/14) rivayet etti.

 

 

 

17662 (2)- Ebu Humeyd veya Ebu Humeyde der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri bir kadına talib olacağı zaman talib olacağından dolayı ona bakmasında bir sakınca yoktur. Kadın bunu bilmese bile’’ buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Muhammed b. Mesleme

 

17663 (1) Muhammed b. Süleyman, amcasından -İbn Ebi Zaide rivayetinde: "Sehl b. Ebi Hasme'den" ibaresi geçmiştir- bildiriyor: Muhammed b. Mesleme'nin evlenmek istediği Ensar'dan kadına -İbn Ebi Zaide rivayetinde: "Subeyte binti Dalıhak'a" ibaresi geçmiştir- gizlice baktığını gördüm. Ona: "Sen Resulullah'ın) ashabından olduğun halde böyle mi yapıyorsun?" dediğimde şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah bir adamın kalbine bir kadınla evlenme isteğini attığı zaman artık adamın o kadına bakmasında bir sakınca yoktur'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace, nikah 1/599 (1864), Taberani, M. el-Kebir 19/225 (503, .504), Tahavi, Şerh Meani'l-Asar (3/13), İbn Hibban 9/350 (4042), Hakim (3/434) ve BeyhakI (7/75) rivayet ettiler.

 

 

 

17664 (2)- Sehl b. Ebi Hasme: "Muhammed b. Mesleme'nin evlenmek istediği yanlarında işçi olan Ebu Cebire b. Dahhak'ın kız kardeşi Subeyte binti Dalıhak'a gizlice baktığını gördüm ... " dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

 

17665 (3)- Muhammed b. Mesleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah bir adamın kalbine bir kadınla evlenme isteğini attığı zaman artık adamın o kadına bakmasında bir sakınca yoktur'' buyurduğunu işittim.

 

[Zayıf]

 

 

 

17666 (4)- Sehl b. Ebi Hasme der ki: Muhammed b. Mesleme'nin bir kadına baktığını gördüm. Ona: "Sen Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olduğun halde mi ona bakıyorsun öyle mi?" dediğimde şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah bir adamın kalbine bir kadınla evlenme isteğini attığı zaman artık adamın o kadına bakmasında bir sakınca yoktur'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

5. Muğlre

 

17667 (1) Muğire b. Şu'be der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip talib olmak istediğim kadından sözettim. Bunun üzerine bana: ''Git ona iyice bak! Bakman birbirinize karşı yakınlık duymanız için gerekli olan bir şeydir'' buyurdu. Ben de Ensar'dan bir kadın için gidip onu anne babasından istedim ve onlara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu konuda söylediği şeyi bildirdim. Sanırım bu durumdan hoşlanmamışlardı. Talib olduğum kadının,

perdesinin arkasından: "Eğer bakmanı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emrettiyse bak. Aksi takdirde yeminle bakmamanı isterim" dediğini işittim. Ben de ona baktım ve onunla evlendim.

Ravi der ki: "Muğire daha sonra aralarında hasıl olan anlaşma ve uyumdan sözetti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, nikah (74), Tirmizi (1087), Nesai, nikah (6/70), İbn Ebi Şeybe, nikah (3/255), Said b. Mansur, nikah (511), Darakutni, nikah (3/253) ve Hakim, nikah (2/65) rivayet ettiler.

 

 

 

17668 (2)- Muğire b. Şube der ki: Bir kadına talib oldum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadına iyice baktın mı?" diye sorunca: "Hayır, bakmadım" dedim. Bunun üzerine: ''Ona iyice bak! Bakman birbirinize karşı yakınlık duymanız için gerekli olan bir şeydir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ