MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 7- Çocukları için Evlenmeyen Kadının ve Kureyş Kadınlarının Fazileti

 

3. Ebu Hureyre

 

17641 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ümmü Hani binti Ebi Talib ile evlenmek istedi. Ümmü Hani: "Ey Allah'ın Resulü! Ben yaşlandım ve çocuklarım var" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Develere binen kadınların en hayırlısı, Kureyş kadınlarıdır. çocuğa karşı en şefkatli olanlar ve kocasının malında tutumlu olanlar yine onlardır'' buyurdu.

Ravi der ki: Ebu Hureyre: "Meryem binti İmran deveye binmemiştir" diye ekledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (7/182) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9085) rivayet ettiler.

27817 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

17642 (2)- İbn Tavus'un, babasından bildirdiğine göre Ebu Hureyre, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir önceki hadisin aynısını aktarmıştır. Ancak: "Meryem binti İmran deveye binmemiştir" lafzını zikretmemiştir.

 

 

 

17643 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Develere binen kadınların en hayırlısı, Kureyş'in saliha kadınlarıdır. çocuğa karşı en şefkatli olanlar ve kocasının malında tutumlu olanlar yine onlardır'' buyurdu.

Ravi der ki: Ebu Hureyre: "Meryem binti İmran kesinlikle deveye binmemiştir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

17644 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Develere binen kadınların en hayırlısı, Kureyş kadınlarıdır. çocuğa karşı en şefkatli olanlar ve kocasının malında tutumlu olanlar yine onlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (7/182) rivayet etti.

 

 

 

17645 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Develere binen kadınların en hayırlısı, Kureyş kadınlarıdır. çocuğa karşı en şefkatli olanlar ve kocasının malında tutumlu olanlar yine onlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah (717), Müslim, fadailu's-sahabe 4/1958 (2527) ve Humeydi (1047) rivayet ettiler.

 

 

 

17646 (6)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Develere binen kadınların en hayırlısı, Kureyşin saliha kadınlarıdır. çocuğa karşı en şefkatli olanlar ve kocasının malında tutumlu olanlar yine onlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17647 (7)- Ebu Hureyre der ki: Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Develere binen kadınların en hayırlısı, Kureyşin saliha kadınlarıdır. çocuğa karşı en şefkatli olanlar ve kocasının malında tutumlu olanlar yine onlardır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

17648 (8)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Develere binen kadınların en hayırlısı, Kureyşin saliha kadınlarıdır. Yetim çocuğa karşı en şefkatli olanlar ve kocasının malında tutumlu olanlar yine onlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Muaviye

 

17649 (1) Muaviye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Develere binen kadınların en hayırlısı, Kureyş'in saliha kadınlarıdır. çocuğa karşı en şefkatli olanlar ve kocasının malında tutumlu olanlar yine onlardır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Heysemi (7429) der ki: "Hadisi Taberani, bir hadisin bir yerinde rivayet etmiştir. Hadisin ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

5. İbn Abbas

 

17650 (1) Abdullah b. Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendi kavminden Sevde adında bir kadına evlenme teklifinde bulundu. Bu kişi çok çocukları olan bir kadın idi. Ölen kocasında geriye beş veya altı çocuğu vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ona: ''Benimle evlenmene engelolan şey nedir?'' diye sorunca, Sevde: "Vallahi, ey Allah'ın Resulü! Sen benim nezdimde yeryüzündeki insanların en değerlisi iken beni senden ne men eder ki! Ancak şu çocuklarım sabah akşam başında bağrışırlar diye çekiniyorum" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benimle evlenmene bundan başka bir sebep var mıdır?'' buyurunca, Sevde: "Hayır Vallahi yok" karşılığını verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah sana merhamet etsin. Develere binen kadınların en hayırlısı, Kureyş'in saliha kadınlarıdır. çocuğa karşı en şefkatli olanlar ve kocasının malında tutumlu olanlar yine onlardır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (4/270,271) der ki: "Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani rivayet ettiler. Senedinde güvenilir olan ancak eleştirilmiş Şehr b. Havşeb bulunmaktadır. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ