MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Fakir veya Çirkin Olsa Dahi Dindar ve Güzel Ahlaklı Olan Erkekle Evlendirmeye Teşvik

 

1. Ebu Berze

 

17631 (1) Ebu Berze el-Eslemi anlatıyor: Culeybib kadınların yanına girip çıkan ve onlarla şakalaşan biriydi. Ben hanımıma: "Culeybib yanınıza girmesin" dedim. Eğer onun yanınıza girmesine izin verirseniz size şöyle şöyle yaparım" dedim. Ensar'ın kızları evlilik çağına geldiği zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in o kızla evlenmek isteyip istemeyeceğini bilmeden kimseye vermezlerdi. Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'dan bir adama: ''Bana kızını nikahla'' buyurunca, adam: "(Başım) gözüm üstüne" diye karşılık verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu kendime istemiyorum'' deyince, adam: "Peki, kime istiyorsun?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Culeybib'e istiyorum'' cevabını verdiğinde: "Ey Allah'ın Resulü! Kızın annesinin de görüşünü alayım" dedi ve hanımının yanına varıp: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızını istiyor" dedi. Hanımı da: "(Başım) gözüm üstüne" diye karşılık verdi. Adam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu kendine istemiyor" deyince, kadın: "Kime istiyor?" diye sordu. Adam: "Culeybib'e istiyor" cevabını verince: "Culeybib kızımla mı? Culeybib kızımla mı? Culeybib kızımla mı? Hayır, vallahi onu Culeybib ile evlendirmem" dedi. Kızın babası kalkıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gideceği sırada kız annesine: "Beni sizden kim istedi?" diye sordu. Annesi durumu haber verince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in isteğine karşı mı geleceksiniz? Beni ona verin, o benim aleyhime olacak bir şeyi yapmaz" dedi. Bunun üzerine kızın babası Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip:

"Kızı istediğine verebilirsin" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kızı Culeybib ile evlendirdi.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün bir gazveye çıktı. Savaşı kazandıktan sonra ashabna: ''Kaybolan kimse var mı?'' diye sorunca: "Filan kişi ve filan kişi yoktur" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bakın bakalım kaybolan başka kimse var mıdır?'' buyurdu. Ashab: "Hayır yoktur" deyince: ''Fakat ben Culeybib'i göremiyorum. Onu ölülerin arasında arayın'' buyurdu. Onu, öldürmüş olduğu yedi kişinin yanında ölü olarak buldular ve: "Ey Allah'ın Resulü! Buradadır, yedi kişiyi öldürdükten sonra onu öldürmüşler" dediler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O yedi kişiyi öldürdü, sonra kendisini öldürdüler'' dedikten sonra iki veya üç defa: ''O bendendir, ben de ondanım'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu kolları üzerine aldı. O mezara konulana kadar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kollarında kaldı. Sonra onu mezarına koydu. Yıkandığı da söylenmedi.

Sabit der ki: "Ensar'ın dul kalan kadınları içinde onun kadar infakta (hayırda) bulunan bir kadın yoktu."

İshak b. Abdullah b. Ebi Talha, Sabit'e şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ona ne dua ettiğini biliyor musun? Ona: ''Allahım! Onun üzerlerine hayırlar yağdır. Kendisine sıkıntısız bir hayat nasip dı diye dua etti" dedi. Ensar'ın dul kalan kadınları içinde onun kadar infakta (hayırda) bulunan bir kadın yoktu."

Abdullah der ki: Babam: "Bu hadisi dünyada Hammad b. Seleme'den başka rivayet eden yoktur. Onun rivayetleri güzeldir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

17632 (2)- Ebu Berze bildiriyor: Culeybib, Ensar'dan biri idi. Ensar'ın kızları evlilik çağına geldiği zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in o kızla evlenmek isteyip istemeyeceğini bilmeden kimseye vermezlerdi. Bir gün Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'dan bir adama: "Bana kızını nikahla" buyurunca, adam: "(Başım) gözüm üstüne" diye karşılık verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu kendime istemiyorum'' deyince, adam: "Peki, kime istiyorsun?" diye sordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Culeybib'e istiyorum '' cevabını verdiğinde: "Ey Allah'ın Resulü! Kızın annesinin de görüşünü alayım" dedi ve hanımının yanına varıp: "Resulullah kızını istiyor" dedi. Hanımı da: "(Başım) gözüm üstüne. Resulullah'ı evlendir" diye karşılık verdi. Adam: "Resulullah onu kendine istemiyor" deyince, kadın: "Kime istiyor?" diye sordu. Adam: "Culeybib'e istiyor" cevabını verince: "fakir Culeybib kızımla mı? Hayır, vallahi onu Culeybib ile evlendirmem" dedi. Kızın babası kalkıp Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gideceği sırada kız perdesinin arkasından annesine: "Beni sizden kim istedi?" diye sordu. Annesi: "Resulullah" deyince: "Resulullah'ın isteğine karşı mı geleceksiniz? Beni ona verin, o benim aleyhime olacak bir şeyi yapmaz" dedi. Bunun üzerine kızın babası, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip: "Kızı istediğine verebilirsin" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kızı Culeybib ile evlendirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün bir gazveye çıktı. Savaşı kazandıktan sonra ashabna: ''Kaybolan kimse var mı?" diye sorunca: "filan kişi ve filan kişi yok" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fakat ben Culeybib'i göremiyorum. Onu ölülerin arasında arayın'' buyurdu. Onu, öldürmüş olduğu yedi kişinin yanında ölü olarak buldular. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında durup: "0 yedi ikşiyi öldürdükten sonra kendisini öldürdüler. O, bendendir, ben de ondanım" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu kolları üzerine aldı. Mezarı açılana kadar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kollarında kaldı. Sonra onu lahdine koydu. Yıkandığı da söylenmedi.

 

 

2. Enes

 

17633 (1) Enes anlatıyor: Allah  Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'dan bir adamın kızını Culeybib için istedi. Kızın babası: "Anesinin de görüşünü alayım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tamam al'' dedi. Adam karısına gidip durumu anlatınca: "Hayır Vallahi. Resulullah, Culeybib'den başkasını bulamadı mı? Onu falan istedi, filan istedi vermedik" cevabını verdi. Perdesinin arkasından konuşulanları dinleyen kız: "Resulullah'ın emrini geri mi çevireceksiniz? Eğer Resulullah onu size münasip gördüyse onunla nikahı kıyın" dedi. Kız sanki anne ve babasının üzerinden sorumluluğu kaldırmıştı. "Doğru söyledin" dedikten sonra adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gidip: "Onu bize münasip görüyorsan biz de kabul ettik" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Münasip görüyorum'' buyurdu ve kızı Culeybib ile evlendirdi. Medine ahalisi (savaştakilere) yardıma gidince, Culeybib de gitti. (Savaştan sonra) onu öldürülmüş olarak buldular. Etrafında da öldürdüğü müşrikler vardı. Kadının Medine'deki dul kadınlar arasında en fazla infakta bulunan olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (10333), Abd b. Humeyd (1245) ve İbn Hibban (4035) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ