MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

53- Üzerlerine Atılan Bir Suç Sebebiyle Hapsedilmek Hakkında

 

1. Behz b. Hakim

 

17577 (1) Behz b. Hakim, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Babası veya amcası kalkıp Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Komşularım niçin tutuklandılar?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan yüz çevirdi. Sonra: "Bana (komşularımın) niçin tutuklandıklarını söyle" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine ondan yüz çevirdi. Sonra bir daha: "Bana (komşularımın) niçin tutuklandıklarını söyle" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine ondan yüz çevirdi. Bunun üzerine: "Eğer bu insanları

tutukladığını halka söylersem, senin şerri yasakladığını, ama senin bunu yaptığını söylerler" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne dedi?'' diye sorunca adamın kardeşi veya yeğeni kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! O şöyle şöyle dedi" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Demek siz bana böyle söylüyorsunuz -veya- içinizden biri bana bunu söylüyor öyle mi? Oysa bu işi ben yapmışsam onun vebali bana aittir. Size ait değildir. Onun komşularını bırakın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3630) ve Hakim (1/125; 4/102) rivayet ettiler.

25849 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

17578 (2)- Behz b. Hakim b. Muaviye, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kavmimden bazı kişileri üzerlerine atılan bir suç sebebiyle hapsetti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verirken kavmimden bir adam gelip: "Ey Muhammed! Hangi sebeple komşularımı hapsediyorsun?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona cevap vermedi. Adam: "İnsanlar, senin kötülüğü yasakladığını, ama senin bunu yaptığını söylüyorlar" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne diyor?'' diye sordu. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun sözünü işitir de kavmine beddua eder ve bu bedduadan sonra eb edi yen felah bulamazlar korkusuyla aralarına laf karıştırmaya başladım. Ancak çok geçmeden Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun söylediğini anladı ve: ''Demek siz bana böyle söylüyorsunuz -veya- içinizden biri bana bunu söylüyor öyle mi? Oysa bu işi ben yapmışsam onun vebali bana aittir. Onlara ait değildir. Onun komşularını bırakın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ