MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

46- Savaşta iken EI Keserek veya Başka Bir Şekilde Haddi Uygulamak

 

1. Busr b. Ertaat

 

17512 (1) Şiyeym b. Beytan bildiriyor: Cünade b. Ebi ümeyye, Rodos'ta insanların ganimetini çalan iki adamı kırbaçladığı zaman minberde şöyle dedi: "Onların ellerini kesmekten beni men eden ancak Busr b. Ertaat'tır. çünkü o, savaşta iken Masdar adlı kişinin hırsızlık yaptığını görünce onun elini kesmeyip karbıçladı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bize savaşta iken el kesmeyi yasakladı" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hudad 4/142 (4408), Tirmizi, hudUd 4/53 (1450, "garib"), Nesai, kat'us-sarik 8/91 (4979), Darimi, sire 2/303 (2492) ve Taberani, M. el-Kebir 2/33 (1195) rivayet ettiler.

 

 

 

17513 (2)- Cünade b. Ebi ümeyye der ki: Ben, Busr b. Ertaat'ın yanında iken dişi bir deve çalan Masdar adında birisi getirildi. Busr: "Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize savaşta iken el kesmeyi yasakladığını işitmeseydim elini keserdim" dedi. Sonra adam kırbaçlandıktan sonra serbest bırakıldı.

 

[Sahih]

 

 

2. Ubade b. es-Samit

 

17514 (1) Mikdam b. Ma'dikerib el-Kindi bildiriyor: Ubade b. es-Samit, Ebu'd-Derda ve Haris b. Muaviye el-Kindi ile oturup Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hadislerini müzakere ediyorduk. Ebu'd-Derda: "Ey Ubade! Filan gazvede Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in humus (ganimetin beşte biri) hakkında söylediğini bize anlatsana" deyince, Ubade şöyle anlattı:

Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıktığımız savaşta ganimet mallarından olan bir deveyi önüne alarak bize namaz kıldırdI. Namazı bitirdikten sonra bir deve kılını parmak uçlarıyla tuttu ve şöyle buyurdu: ''Bu da sizin ganimetlerinizdendir. Bu ganimetler içinde bana sadece beşte bir düşer. Bu beşte birlik pay da yine tekrar size dönecektir. Bundan dolayı iğne ipliğe kadar ganimet mallarından aldığınızı geri verin ve izinsiz olarak ganimetten bir şey almayın. Zira kişinin ganimet malından izinsiz aldığı şey, onun için (kıyamette) ateş, dünya ve ahirette de bir utançtır. Uzak olsun, yakın olsun Allah için insanlarla mücadele edin ve bu uğurda hiç kimsenin kınamasına aldırmayın. Mukim de olsanız, yolcu da olsanız Allah'ın emirlerini uygulayın ve yolunda cihad edin. Zira cihad Cennet kapılarından büyük bir kapıdır. Allah cihadla kişiyi gam ve kederden kurtarır. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (2712) rivayet etti.

12776 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ