MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

27- Zina ile Hamile Kalan Gemid'li Kadının Kıssası ve Bu Durumda Had Uygulamasının Doğumdan Sonrasına Ertelenmesi

 

1. Bureyde

 

17384 (1) Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında otururken Gamid'li bir kadın gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben zina ettim, beni temizlemeni istiyorum" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Geri dön!'' buyurdu. Kadın diğer günün sabahı tekrar gelip zina ettiğini itiraf ederek: "Ey Allah'ın Resulü! Beni temizle" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine:'' Geri dön!'' buyurdu. Kadın yine diğer günün sabahı tekrar gelip zina ettiğini itiraf ederek: "Ey Allah'ın Resulü! Yoksa beni, Maiz b. Malik'i geri çevirdiğin gibi geri çevirmek mi istiyorsun. Vallahi ben hamileyim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Geri dön ve doğumdan sonra ge'' buyurdu. Kadın doğum yaptıktan sonra kucağında çocuğuyla gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben bunu doğurdum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Git ve çocuk sütten kesilince ge'' buyurdu. Çocuk sütten kesilince kadın geri geldi. Çocuğun elinde bir ekmek parçası vardı. Kadın: "Bu çocuk sütten kesildi" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuğu istedi ve onu Müslümanlardan bir kişiye verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emri üzerine kadına bir çukur kazıldı ve göğüs seviyesine kadar gömüldü. Sonra recmedilmesini emretti. Halid b. el-Velid bir taşla gelip kadına vurdu ve kadının kanı Halid'in yüzüne sıçradı. Bunun üzerine kadına sövdü ve onu duyan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yavaş ol ey Halid! Kadına sövme! Canım elinde olana yemin olsun ki, kadın öyle bir tövbe etti ki, meks sahibi (öşür toplayan kişi) bu şekilde tövbe etse kabul olurdu'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emri üzerine kadın kefenlendi, namazını kıldıktan sonra da defnedildi.

 

Diğer tahric: Müslim (1695) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7197) rivayet ettiler.

8573 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Bekre

 

17385 (1) İbn Ebi Bekre'nin babasından bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kadınıen) recme( dilmesini emre )tmiş ve kadın için göğüs seviyesine gelecek derinlikte bir çukur kazmıştır.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/150 (4443) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7158, 7171-2) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Zer

 

17386 (1) Ebu Zer bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kadınıen) recme(dilmesini emre)tti. Bana, kadın için bir çukur kazmamı emredince göbek seviyesine gelecek derinlikte bir çukur kazdım."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (10616) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup senedinde zayıf sayılan Cabir el-Cu'fi bulunmaktadır."

 

 

SONRAKİ