MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- Kendisine Helal Olmayan Bir Kadını Belinden Tutmak

 

1. Ebu Şehın

 

17259 (1) Ebu Şehm der ki: Medine'de iken bir cariye yanımdan geçerken onu belinden tuttum. O sıralarda da Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlardan biat almaktaydı. Biat için yanına gittiğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biatımı kabul etmedi ve: ''Sen onu (kadını) tutansın'' buyurdu. Kendisine: "Vallahi bir daha yapmayacağım" dediğimde biatımı kabul etti.

 

[Sahih]

 

 

 

17260 (2)- Kays b. Ebi Hazım, yiğit biri olan Ebu Şehm'den bildiriyor: Medine yollarından bir yolda yanımdan bir cariye geçince onu belinden tuttum. Diğer gün insanlar biat etmek için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitmişti. Ben de gidip biat etmek için elimi uzattığımda, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini geri çekip: ''Sanırım sen onu (kadını) tutansın'' buyurdu. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Biatımı kabul et, vallahi bir daha asla öyle bir şey yapmayacağım" dedim. Bunun üzerine: ''O zaman tamam'' buyurdu.

 

[sahih]

 

 

2. Bureyde

 

17261 (1) İbn Bureyde'nin babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Ani) bir bakışı diğer bakışla takip etme. Birinci bakış senin (için bağışlanmıştır), diğeri ise senin (için bağışlanmış) değildir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, nikah 2/246 (2149), Tirmizi, edeb 5/101 (2777, "hasen garib"), Hakim, nikah (2/194, "sahih"), Darimi, nikah 2/386 (2709) ve Beyhaki, nikah (7/90) rivayet ettiler.

 

 

 

17262 (2)- İbn Bureyde'nin, babasından bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Ali'ye: ''Ey Ali! (Ani) bir bakışı diğer bakışla takip etme. Birinci bakış senin (için bağışlanmıştır), diğeri ise senin (için bağışlanmış) değildir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

17263 (3)- Abdullah b. Bureyde'nin, babasından bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Ali'ye: ''Ey Ali! (Ani) bir bakışı diğer bakışla takip etme. Birinci bakış senin (için bağışlanmıştır), diğeri ise senin (için bağışlanmış) değildir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ