MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Komşu Karısı veya Kocası Uzakta Olan Bir Kadın ile Zina Etme Cezasının Ağırlaştırılması

 

1. Mikdad b. el-Esved

 

17233 (1) Mikdad b. el-Esved der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ashabna: "Zina hakkında ne dersiniz?'' diye sorunca: "Allah ve Resulü onu haram kılmıştır. Kıyamet gününe kadar da haramdır" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına: "Kişinin on kadınla zina etmesi, komşusunun karısıyla zina etmesinden (günah olarak) daha hafiftir" buyurdu. Yine ashabna: "Hırsızlık hakkında ne dersiniz?'' diye sorunca: "Allah ve Resulü onu haram kıldı, hırsızlık haramdır" dediler. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişinin on evden hırsızlık etmesi, komşusunun evinden çalmasından (günah olarak) daha hafiftir"buyurdu.

 

[sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (103) rivayet etti.

Heysemi (13561) der ki: "Ahmed ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

2. Ebu Katade

 

17234 (1) Ebu Katade bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kocası evde bulunmayan bir kadının yatağına oturan kişiye kıyamet gününde Allah (ceza olarak) bir yılan musallat eder" buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 3/241 (3278) rivayet etti ve Heysemi (6/258) der ki: "Hadisi Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Ravilerden İbn Lehia'nın kendisinde zayıflık bulunmasına rağmen hadisi hasendir."

 

 

 

17235 (2)- Ebu Katade'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kocası evde bulunmayan bir kadının yatağına oturan kişiye kıyamet gününde (ceza olarak) bir yılan gönderilir" buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

6731 (1)'de geçti.

 

 

SONRAKİ