MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Sırtlan Eti

 

1. Cabir b. Abdillah

 

18446 (1) Abdurrahman b. Ubeydillah veya Abdurrahman b. Abdillah -Abdullah b. Ahmed der ki: Hangisi olduğu konusunda şüphe bana aittir- der ki: Cabir b. Abdillah'a sırtlanın etini sorduğumda: "Helaldir" dedi. Ona: "Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen mi söylüyorsun?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (1942), Tirmizi (851, 1791), Nesai (5/191; 7/200) İbn Mace 2/1078 (3236), İbn Huzeyme (2645) ve Abdurrezzak, et'ime 4/513 (8681, 8682) rivayet ettiler.

 

 

 

18447 (2)- Abdurrahman b. Abdillah b. Ebi Ammar der ki: Cabir b. Abdillah'a: "Sırdan etini yiyebilir miyim?" diye sorduğumda: "Yiyebilirsin" dedi. Ona: "Sırdan av hayvanı mıdır?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi. Ona: "Bunu Nebi'den mi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittin?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18448 (3)- Abdurrahman b. Abdillah b. Ebi Ammar der ki: Cabir b. Abdillah el-Ensari'ye: "Sırdan etini yiyebilir miyim?" diye sorduğumda: "Yiyebilirsin" dedi. Ona: "Sırtlan av hayvanı mıdır?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi. Ona: "Bunu Nebi'den mi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittin?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu'd-Derda

 

18449 (1) Abdullah b. Yezid der ki: Said b. el-Müseyyeb'e sırtlan etini sorduğumda yenmesini mekruh gördü. Ona: "Ama senin kavmin etini yiyor" dediğimde: "Benim kavmim yenilmeyeceğini bilmiyorlar" karşılığını verdi. Yanında bulunan bir adam: "Ama Ebu'd-Derda'dan işittiğime göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) canlı hayvandan koparılan veya kesilen eti ve azı dişi olan yırtıcı hayvanların etini yasaklamıştır" deyince, Said:

"Doğru söylemiş" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (8688) ve Humeydi (397) rivayet ettiler.

18588 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

18450 (2)- Abdullah b. Yezid es-Sa'di anlatıyor: Kabilem avlanırken temreni iyice bileyip yere dikiyor, bazen sırtlan bu temrene takılıp ölüyordu. Beni Said b. el-Müseyyeb'e gönderdiler ve bu şekilde ölen sırtlanın etinin helal olup olmayacağını sormamı istediler. Said'in yanında oturduğumda Şam ahalisinden saçı sakalı beyaz ihtiyar bir adam da yanında bulunuyordu. Said'e bu konuyu sorduğumda: "Niye sen sırtlan eti yiyor musun?" diye sordu. "Şimdiye kadar yemiş değilim, ancak kabilemden bazıları yiyor" dediğimde: "Etinin yenmesi helal değildir" karşılığını verdi. O ihtiyar adam: "Ey Abdullah! Ebu'd-Derda'nın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen söylediği bir sözü sana söyleyeyim mi?" deyince: "Tabi ki söyle" karşılığını verdim. İhtiyar adam şöyle dedi: "Ebu Derda'dan işitiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) canlı hayvandan koparılan veya kesilen eti, hedef yapılarak öldürülen hayvanın etini ve azı dişi olan yırtıcı hayvanların etini yasakladı." Said de: "Doğru söylemiş" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18451- İsa b. Numeyle el-Fezari babasından bildiriyor: İbn Ömer'in yanındayken o'na kirpi etinin yenilmesi soruldu. İbn Ömer buna cevaben: ''De ki: Bana vahyolunanda, leş, akıtılmış kan, domuz eti ki pistir ve günah işlenerek Allah'tan başkası adına kesilen hayvandan başkasını yemenin haram olduğuna dair bir emir bulamıyorum. Fakat darda kalan, başkasının payına el uzatmamak ve zaruret miktarını aşmamak üzere bunlardan da yiyebilir. Doğrusu Rabbin bağışlar ve merhamet eder"[En'am 145] ayetini okudu. Yanında bulunan bir ihtiyar: "Ebu Hureyre'den işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında kirpiden bahsedilince: ''OL pis hayvanlardan biridir'' buyurmuştur" deyince, İbn Ömer: "Eğer bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gerçekten söylemiş se o zaman buyurduğu gibidir" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, et'ime (3799) ve Beyhaki (9/326) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ