MÜSNED-İ HANBEL

TALAK / BOŞAMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

32- Anlaşmazlık Durumunda Karı Kocanın Çocuklar için Kura Çekmesi; Seçimin Çocuğa Bırakılması

 

1. Ebu Dureyre

 

18429 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), velayeti konusunda bir çocuğa: ''Ey çocuk! Bu baban, bu da annen! İkisinden birini seç'' buyurarak annesi veya babasından birini seçmesini istedL

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklı kanallardan İbn Ebi Şeybe, talak (5/237) ve Darimi2/223 (2293), Ebu Davud, talak 2/283 (2277), Tirmizi (2/286), İbn Mace (2351), Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra'da (7/3), Şafii, el-Umm'de (5/82) ve İbn Hazm, MuhaZla'da (10/326) rivayet ettiler.

 

 

 

18430 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Kocası tarafından boşanan kadının biri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve çocuğunun velayetini almak istediğini söyledi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), çocuğun anne babasına: ''Çocuk için aranızda kura çekin'' buyurunca, çocuğun babası: "Çocuğumu benden kim ayırabilir ki?" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuğa: ''İkisinden birini seç'' buyurdu. Çocuk annesini seçince, annesi çocuğu alıp gitti.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Seleme el-Ensan

 

18431 (1) Abdulhamid b. Seleme, babasından bildiriyor: Babam ile annem benim velayetim konusunda Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) huzurunda davalaştılar. Babam müslümanken annem henüz müslüman olmamıştı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikisi arasında seçim yapmamı istedi. Kafir olana (anneme) doğru yöneldiğimi görünce: ''Allahım! Onu doğru olana yönlendir'' diye dua etti. Müslüman olana (babama) doğru yöneldiğimde de velayetimin onda olmasına hükmetti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai 6/185 (3495), İbn Mace 2/788 (2352) ve Said b. Mansur, Sünen'de 2/110 (2276) rivayet ettiler.

 

 

 

18432 (2)- Abdulhamid b. Seleme bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında dedem müslüman olmuşken ninem henüz olmamıştı ve ikisinin bir erkek çocukları vardı. Çocuğun velayeti konusunda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) huzurunda davalaştıklarında: ''İsterseniz çocuğun birinizi seçmesini isteyelim'' buyurdu. Sonra erkeği bir tarafa, kadını da bir tarafa oturtup çocuğun birini seçmesini istedi. Çocuk annesine doğru yönelince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Onu doğru olana yönlendir'' diye dua etti. Bunun üzerine çocuk babasına döndü.

 

[Sahih]

 

 

 

18433 (3)- Abdulhamid b. Cafer bildiriyor: Babamın bana bildirdiğine göre dedem Rafi' b. Sinan müslüman olurken karısı müslüman olmayı kabul etmedi. Sonrasında ninem Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Kızımı almak istiyorum" dedi. Dedem Rafi' de: "Ben de kızımı almak istiyorum" dedi. Kız çocuğu da henüz sütten kesilme çağındaydı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), dedeme: ''Şu tarafta otur'' buyurdu. Sonra nineme: ''Sen de şu tarafta otur'' buyurdu. Sonra kızı ortalarında oturttu ve: ''Her biriniz kızı çağırın'' buyurdu. Kız çocuğu önce annesine doğru yöneldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Onu doğru olana yönlendir'' diye dua edince babasına doğru döndü. Bu şekilde de kızı babası aldı.

 

[Sahih]

 

 

 

18434 (4)- Abdulhamid el-Ensar! bildiriyor: Babamın bana bildirdiğine göre dedem müslüman olurken karısı müslüman olmayı kabul etmedi. Henüz buluğa ermemiş bir erkek çocuğunun velayeti konusunda Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) huzuruna çıktılar. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babayı bir tarafa, anneyi de öbür tarafa oturttu ve: ''Allahım! Onu (çocuğu) doğru olana yönlendir'' diye dua etti. Bunun üzerine çocuk babasına gitti.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ